OnePlus ging eerder deze week door het stof nadat het had gecommuniceerd dat zijn nieuwe toestel meer UFS had dan waar was. De opslagvorm is echter niet bij iedereen bekend: opslag wordt immers toch uitgedrukt in GB of TB? Ja, dat is nog steeds zo, maar UFS 4.0 zegt iets over de snelheid van dat geheugen. We leggen je in dit artikel uit hoe dat zit.
UFS: flash-geheugen
UFS is een open standaard die wordt ontwikkeld door JEDEC, de Joint Electron Device Engineering Council. UFS staat voor Universal Flash Storage en het heeft alles te maken met ‘flash geheugen’. Flash geheugen is een speciale techniek waarmee door één programmeeractie data kan worden opgeslagen en het niet verdwijnt wanneer je het apparaat uitschakelt. Tegelijkertijd kun je het ook ‘in a flash’ verwijderen als je dat wil, of overschrijven. Het is ontwikkeld om te zorgen voor een snellere overdracht van data en om te voorkomen dat je allerlei verschillende kaartjes nodig hebt (SD-kaartjes bijvoorbeeld). Er zijn wel UFS-kaartjes, maar over het algemeen zit het dus ook ingebakken in je toestel.
Net als Bluetooth en Wifi heeft UFS ook meerdere generaties. De meest recente en beste is UFS 4.0. Dat kom je tegen in veel Android-vlaggenschepen. Goedkopere toestellen doen het meestal met de vorige UFS: 3.1. UFS 4.0 werd in 2022 aangekondigd en zit sinds 2023 in smartphones, zoals Samsung Galaxy S23. Het zorgt ervoor dat de data beter beschermd is tegen aanvallen dankzij Advanced Replay Protected Memory Block. Het is tweemaal sneller dan 3.1 en heeft een efficiëntie die 45 procent hoger is. Het bereikt schrijfsnelheden van tot 4200 MB/s.
UFS 4.0
Dat UFS 4.0 sneller is dan de voorganger, betekent dat je telefoon sneller opstart en dat apps minder tijd nemen om te laden. Plus, en dat is misschien nog wel het meest interessant voor telefoonmakers- en gebruikers: de energieconsumptie is ook lager. Dus hij levert meer op, maar neemt minder. Zeker in een wereld waarin accuduur een heikel punt is, is dat geen overbodige luxe.
Nu weet je iets meer waarom een opslag met UFS 4.0 wenselijk is, maar het is goed om daarbij te vermelden dat het verschil tussen deze en de 3.1 niet extreem opvalt als je je telefoon gewoon gebruikt. Sommige dingen gaan simpelweg wat sneller en soepeler met die UFS 4.0. Maar toch, OnePlus besluit hierom dus wel geld terug te geven aan mensen die het niet oke vinden dat hun OnePlus 12R toch geen UFS 4.0 heeft.
Merk jij veel verschil? Deel het in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nu ben ik heel benieuwd welke UFS mijn Pixel 7a heeft.