De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Wat is Google TV en is er een verschil met Android TV?

Sebastien Marien
Sebastien Marien
22 maart 2022, 16:38
5 min leestijd
Wat is Google TV en is er een verschil met Android TV?

Lees verder na de advertentie.

Google TV is Googles besturingssysteem voor smart tv’s dat films en series aanbeveelt op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Maar is het nu echt de opvolger van Android TV en wat zijn de verschillen? Verder is er een Google TV-app op je telefoon. We leggen uit wat je erover wil weten.

Google TV versus Android TV

in juni van 2014 toonde Google voor het eerst zijn slimme besturingssysteem voor televisies dat gebaseerd is op Android. Ondertussen zijn we sinds vorig jaar aan versie 12 van Android TV toegekomen, maar tegelijk is met Google TV ook een alternatief platform voor slimme televisies verschenen.

Dat is ook de beste manier om naar Google TV te kijken, als een alternatieve Android TV-ervaring of een soort van softwareschil. Beide platformen worden vandaag in nieuwe televisies gebruikt, en je kan met beide systemen apps gebruiken of content casten vanaf je telefoon. De Google Assistent speelt ook een centrale rol en als je een Nest-videodeurbel hebt, kan op zowel Google TV als Android TV kijken via er aan de voordeur staat.

De Google TV-interface met de Chromecast-afstandsbediening

Google TV was twee jaar geleden voor het eerst te zien als onderdeel van de Chromecast met Google TV. Die streamingstick is sinds 2022 ook officieel in Nederland te verkrijgen.

Je kan alles lezen over onze ervaringen met de Chromecast met Google TV via onderstaande link:

Gepersonaliseerde content

Wat maakt Google TV nu anders ten opzichte van Android TV? De belangrijkste feature in de aangepaste interface met het Voor jou-tabblad. Daar toont Google TV een selectie van aanbevolen films, video’s en series die afkomstig zijn van de populairste streamingdiensten waarop de gebruiker geabonneerd is.

De focus ligt op de content zelf en niet op de apps die je gebruikt, zoals dat op Android TV wel het geval is. Je ziet daar immers op het beginscherm een carrousel van de populairste apps, al zal daar wel verandering in komen. Google stelt dat het in de komende jaren nog meer inspanningen gaat doen om Android TV te laten lijken op Google TV, en dat het Android TV naar de achtergrond verschuift.

Links: een tv met Google TV. Rechts: een tv met Android TV

Google TV beveelt content aan van een brede waaier van apps, maar de bekendste zijn: YouTube, Amazon Prime Video, Apple TV+ en Disney+. Om vervolgens te bepalen welke content jij interessant vindt, houdt het systeem rekening met deze factoren:

  • Content die je toevoegt aan je kijklijst
  • Content die je hebt bekeken op Google Play, Google TV en Android TV
  • Content die je hebt gekocht of gehuurd op Google Play, YouTube, Google TV en Android TV
  • Streamingservices die je hebt geselecteerd
  • Entertainmentgerelateerde zoekopdrachten op Google Zoeken of met de Google Assistent
  • Specifieke titels die je hebt geliket of gedisliket op Google Play, Google TV of Google Zoeken
  • Trailers die je hebt bekeken op YouTube
  • Populaire content in je regio
De Chromecast met Google TV

Watchlist, kijkprofielen en Basic-modus

Maar er zijn meer verschillen dan alleen het beginscherm. Google TV laat ouders gebruik maken van kinderprofielen zodat hun kinderen aangepaste films en series te zien krijgen op de tv. Je kan op Android TV ook de content cureren, maar dat werkt met standaard instellingen voor ouderlijk toezicht die dan meteen voor elke gebruiker worden toegepast.

Google TV werkt ook met volwaardige kijkprofielen zodat jij en je huisgenoten eigen gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen. Deze kijkprofielen voor volwassenen zijn sinds 2022 beschikbaar. Er is ook een onderdeel genaamd Watchlist. Wanneer je een film of serie opzoekt met de zoekmachine van Google zie je een ‘Watchlist-knop’ en als je erop drukt wordt de content aan een lijst toegevoegd op Google TV. De Watchlist zal later ook op Android TV werken.

Rechts zie je de Watchlist-knop in de Google-zoekresultaten

Er is ten slotte ook een Basic-modus waarmee je alle slimme functies van Google TV uitschakelt. Wat overblijft is een sterk vereenvoudigde interface waarmee je tussen je verbonden HDMI-apparaten en kabel-tv kan wisselen.

Google TV-app voor telefoons

Naast het Google TV-besturingssysteem voor televisies is er ook nog de Google TV-app op telefoons. Die app is de rechtstreekse opvolger van Google Play Films en ze is sinds december 2021 in Nederland beschikbaar.

De Google TV-app biedt ook aanbevolen content van verschillende streamingdiensten, maar dan op je telefoon. Je ziet ook Rotten Tomatoes-beoordelingen van films en series en als je begint met kijken, verwijst Google je meteen naar de juiste app. Daarnaast is er nog steeds, net als in Play Films, de mogelijkheid om films te huren.

Het beginscherm van de Google TV-app

Een belangrijk verschil met de ervaring op je tv is dat Netflix nog niet vertegenwoordigd is in de Google TV-app. Google zegt wel dat ondersteuning voor meer streamingdiensten op komst is en dat gebruikers een melding ontvangen wanneer die in Google TV te vinden zijn. Een laatste handigheid in Google TV is de ingebouwde virtuele afstandsbediening die kan werken in combinatie met je televisie met Android TV of Google TV.

Je kan alles lezen over de Google TV-app in onderstaand artikel:

Chromecast met Google TV kopen

De Chromecast met Google TV is officieel verkrijgbaar via de Nederlandse Google Store, en je kan hem ook via verschillende webwinkels kopen. We geven hieronder een overzicht, maar je kan ook de uitgebreide uitleg lezen in dit artikel.

Wat denk jij van Google TV? Heb jij de nieuwe Chromecast? Misschien zijn er ook aspecten van Google TV die je minder interessant vindt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Google TV

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 april 2023, 20:01

Ik vindt het wat vreemd dat via GoogleTV de apps beperkt zijn, zowel in instelbaarheeid afspeelqualiteit als functionaliteit. Zo ook weer de ARD1 app die na 90 seconden het afspelen verbied. Pas na 22:00 uur kan het dan weer wel. Gebruik je de website speel je alles prima af en kan je het gewoon in HD casten naar je TV. Ik snap niet wat en waarom dit zo wordt gedaan. Het is alsof ze bij de ARD denken dat we niet slimmer zijn dan hen. Ik hoef via de web-browser niet eens een VPN te hebben om alle live uitzendingen te zien en TATORT afleveringen spelen gewoon af. Nu met ChromeOS 112 is de naadloze casting perfect zonder enige hikup. Snap het niet wat ze bij de ARD doen.

24 maart 2022, 19:36

Waarom duurt het altijd een eeuwigheid voordat Google producten in Nederland beschikbaar zijn? Op Android auto moesten we 2 jaar wachten en nu Chromecast met Google Tv gaat het ook gebeuren. Ik dacht dat we in Nederland erg vooruitstrevend waren met innovaties, maar dat valt dan toch tegen.

23 maart 2022, 15:31

Klanten van Ziggo kunnen de Chromecast met Google TV ook kopen via website van Ziggo.

23 maart 2022, 10:33

Als ik het zo ziet, bestaan de Sony tv niet uit Android TV maar uit Google TV. Vandaar er verschil uit apps zijn.

23 maart 2022, 9:15

De launcher van ATV die hier getoond word op de foto is al heel lang geleden veranderd naar een meer Google tv launcher

23 maart 2022, 8:59

Vond zowel de Googletv launcher als de Androidtv launcher niet fijn.
Gebruik nu Flauncher.
Geen aanbevelingen niks, Apps kan je zelf indelen in groepen e.d.
Leuke wallpaper en klaar.

23 maart 2022, 8:34

Ik denk niet dat de schrijver recent nog zijn android tv heeft aan geslingerd, of ik moet een van de geselecteerden zijn in een test. De interface van de launcher is inmiddels geüpdate naar een vergelijkbaar uiterlijk als die van Google tv. De tabs hebben andere namen; start, voor jou, verkennen, apps. Op de startpagina staan gelukkig de apps nog wel bovenaan.
Wel wordt Disney+ door je strot geduwd. Er zit een prominente banner bovenaan de startpagina met daar aanbevelingen voor terwijl ik de app heb verwijderd, en de Disney+ heb uitgevinkt in mijn content voorkeuren

22 maart 2022, 19:50

zie het alweer. Disney+ die door je strot wordt geduwd en je niet kunt uitzetten suggesties die ik niet wil, geen vrij aanpasbaar homescreen. Nee dank u.

22 maart 2022, 18:39

Ik zie toch liever de Android TV interface.
En ik hoop dat mijn TV die nog heel lang gaat houden op deze manier.

22 maart 2022, 18:13

Chromecast met Google tv een jaar in de woonkamer en een maand op slaapkamer nu. Ideaal die afstandsbediening!

22 maart 2022, 18:00

Ik bij Google tv bijna alles uitstaan, ik zit niet te wachten op aanbevelingen van Google.
Het is wel fijn dat je een afstandsbediening hebt zodat je niet iedere keer je telefoon hoeft te gebruiken.
Er staan 3 apps op, Ziggo, NPO & F1

22 maart 2022, 17:56

Heb de Chromecast met google tv bijna een jaar en het werkt geweldig.