Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Waarom zijn er geen smartphones met zonnepanelen?

Laura Jenny
Laura Jenny
15 april 2025, 11:50
3 min leestijd

Je kent wel die rekenmachines die alleen werken als de zon op het mini-zonnepaneel schijnt. Heel handig, want zo kun je hem overal gebruiken, zolang er maar zonlicht is. Waarom bestaat zoiets niet voor smartphones, want die hebben veel meer uitdagingen op het gebied van hun batterij? Dat komt door een mix van factoren: dit is waarom je bij je favo webwinkel geen smartphones met zonnepanelen kunt kopen.

Lees verder na de advertentie.

Telefoons met zonnepanelen

Auto’s met zonnepanelen, huizen met zonnepanelen, zelfs smarthomecamera’s met zonnepanelen: het lijken van die handige, gangbare dingen om snel wat extra energie te krijgen. Toch zien we het nooit bij een smartphone, terwijl het wel een handige optie lijkt. Er bestaan immers ook powerbanks die zijn voorzien van een zonnepaneel. Waarom dan de smartphones nog niet?

Een kleine twist: er zijn wel telefoons met een zonnepaneel. Nokia maakte ooit de Nokia 1610 met zonnecel, net als de Samsung E1107 en S7550 en de LG GD510 Pop. Dat was nog in de jaren ‘90, toen we telefoons niet bepaald smart konden noemen. Bovendien kon je met die Samsung na het opladen misschien 10 minuten bellen voordat het over en uit was. Ook in 2025 zijn er toestellen met zonnecellen, maar commercieel beschikbaar zijn ze niet. Het zijn er niet heel veel: Infinix, een Chinees bedrijf, werkt aan verschillende concepttelefoons met ingebouwde zonnecellen. Hiermee kan er maximaal 2 Watt aan energie worden gegenereerd. Maar waarom komen er nu pas dit soort telefoons en zijn het zelfs alleen nog concepten waarvan we verder geen commerciële uitgave verwachten?

Lees verder na de advertentie.

Ze zijn niet groot genoeg

Hoewel smartphones op dit moment relatief groot zijn, is een zonnepaneel nog steeds net even te klein om echt invloed te hebben. Zelfs bij heel goede zonnepanelen komt er maar een kwart van de energie ook daadwerkelijk bij ons aan. Denk aan 240 Watt per vierkante meter, wat neerkomt op 3 Watt als het om een smartphone gaat. Een 5.000 mAh telefoonbatterij heeft meer dan 9 uur nodig om volledig op te laten met 2 Watt, dus je kunt je voorstellen dat het erg ingewikkeld wordt om via het zonnepaneel op je telefoon voldoende stroomtoevoer te hebben. Wel zou het als extra kunnen zijn bovenop de batterij, maar dit is relatief zo weinig dat het opladen via een stekker simpelweg de betere oplossing is.

Het wordt ook nacht

Het is logisch dat het nacht wordt, maar dat betekent wel dat dat zonnepaneel dus heel veel uren niets doet: dat maakt het dus een minder aantrekkelijke optie dan een gewone batterij die in ongeveer alle omstandigheden gewoon blijft functioneren. Een smartphonefabrikant moet dus bedenken of hij ervoor wil kiezen om een vrij groot paneel toe te voegen dat ook nog eens de helft van de tijd niets doet en waarschijnlijk is, zeker in combinatie met het bovenstaande argument, is die keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Ook goed om te weten: een zonnepaneel piekt pas echt als hij in de volle zon licht, dus bij de gemiddelde Nederlandse winter met zijn witte luchten kan hij al niet optimaal energie genereren.

Lees verder na de advertentie.

Het kost ruimte

Er is een reden dat er nog geen Qi2-laders ingebouwd zitten in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S25 Ultra of de OnePlus 13: er is zo weinig ruimte in zo’n toestel. Zelfs als je een zonnepaneel gewoon op het toestel plakt, dan nog moet er allerlei technologie binnen het toestel worden toegevoegd om te zorgen dat de energie goed wordt gedistribueerd. Dat kost ruimte en dat is iets wat telefoons juist niet hebben. Tenzij ze dikker/groter kunnen worden, maar het lijkt erop dat de 6,x-inch die we gewend zijn het meest ideaal is en dat willen smartphonefabrikanten niet zomaar opgeven.

Powerbank met zonnepanelen

Er zijn dus niet echt commercieel beschikbare telefoons met zonnepanelen, maar er zijn wel oplossingen met zonnepaneel: powerbanks bijvoorbeeld. Je kunt online verschillende powerbanks met zonne-energie vinden, zoals de Imoshion bij Bol of de Wastde bij Amazon. Houd er wel rekening mee dat je ook niet teveel energie kunt verwachten van de zonnecel zelf. Het is voor de lange adem: de zonnecel is eigenlijk vooral de noodoplossing.

Heb jij een goed idee om toch zonnecellen te kunnen gebruiken in combinatie met je smartphone? Deel het in de reacties.

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Bron afbeelding: Canva

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
15 april 2025, 21:13

Lichtpanelen erop zetten maar dan nog is het niet sterk genoeg.

15 april 2025, 17:31

En dan hebben we nog de momenten dat je je smartphone in huis, kantoor, je auto gebruikt. Of dat ‘ie in je zak of tas zit. De momenten dat je smartphone in de volle zon ligt zal op een dag te verwaarlozen zijn.

Als er dus één apparaat is waarbij een zonnecel onzinnig is, dan is het wel bij een smartphone.