Het is heel leuk om smarthome-gadgets te shoppen, zeker nu er door de Matter-smarthomestandaard een veel betere communicatie tussen de producten is. Echter is het toch handig om in eerste instantie wel voor een bepaald smarthomeplatform te kiezen. Wil je weten welke keuze je hebt? We lopen in dit artikel alle grote smarthomeplatformen langs.
Smarthomeplatform
Het smarthomeplatform is de plek waar alle gadgets samenkomen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld voorzien van routines of scenario’s. Denk aan: als deze deur opent, dan gaat lamp x aan. Ook heb je door dat smarthomeplatform één plek waar je alle gadgets kunt vinden, mocht je een lamp handmatig willen uitzetten. Er zijn door de jaren heen veel verschillende smarthome-platformen gemaakt, maar een aantal staan als een huis en groeien dan ook. Niet te verwarren met een smarthomeprotocol: dat is de ‘taal’ die gadgets met elkaar spreken, zoals Zigbee. Die komen nu niet aan bod: we hebben het hier over smarthomeplatformen.
Google Home
Eén van de bekendste smarthomeplatformen is die van Google. Google Home werkt onder andere met de Nederlands sprekende spraakassistent Google Assistant en dat maakt het een populaire keuze. Google Home is een app waarin je je hele huis kunt aanmaken en per kamer kunt aangeven welke smarthomeproducten daar zijn. Je linkt die ook, waardoor je ze vanuit de Google Home-app kunt aansturen. Google Home heeft ook eigen producten die je binnen de app gebruikt, zoals de producten van Nest, maar er zijn veel meer producten te koppelen dan alleen die. Kijk wel of er ondersteuning voor Google Home aanwezig is wanneer je een product koopt. Google Home is wel vrij basic: de routines zijn niet enorm uiteenlopend, maar de meeste mensen kunnen er alles uithalen wat ze nodig hebben.
Apple HomeKit
Zeg je Google, dan zeg je niet veel later Apple. De twee concurrenten zijn niet alleen in de smartphonewereld aan elkaar gewaagd. Beide hebben ook een smarthomeplatform. Apple heeft HomeKit, dat eigenlijk hetzelfde werkt als Google Assistent, maar dan met producten die met Apple HomeKit compatibel zijn. Wil je je smarthome-producten gebruiken op je Apple HomeKit, dan heb je daarvoor de ‘Woning’-app van Apple nodig op je iPhone en een fysiek Apple-apparaat, zoals AppleTV, een iPad of een HomePod van het merk. Apple kan met iets minder apparaten samenwerken, omdat het wat hogere eisen stelt aan leveranciers. Verder kun je er dus wel alles in wat ook in Google Home kan, dus ruimtes aanmaken in je huis, producten toevoegen en routines instellen.
IKEA Home Smart
Ikea heeft zijn populaire smarthomelijn Tradfri en daar komen steeds meer nieuwe dingen bij. Makkelijk te kopen bij de Scandinavische zet-je-eigen-meubel-in-elkaar-winkel. Gelukkig hoef je de smarthome-artikelen niet zelf in elkaar te zetten. IKEA Smart Home betekent wel dat je een Tradfri-bridge nodig hebt om de product met elkaar te laten praten. Dit alles stuur je aan in de IKEA Home Smart-app, die helaas wel als probleem heeft dat je er echt alleen IKEA-producten in kwijt kunt. Ook is het aantal routines wat beperkt, waardoor we blij zijn dat ook IKEA met de Matter-smarthomestandaard belooft te gaan werken. Ook kun je IKEA-producten toevoegen aan je Google Home-app. Maakt dit IKEA Home Smart overbodig? Zeker niet: juist voor mensen die het wat eenvoudiger willen houden is dit een zeer geschikt platform.
Tuya
Tuya is een heel bekend smarthomeplatform, zonder dat het gelieerd is aan een groot merk. Tenminste, het is eigenlijk aan één van de grootste merken ter wereld verbonden, maar dat weet niet iedereen. Tuya is namelijk van Alibaba, bekend van AliExpress. Tuya is bij velen in Nederland bekend omdat het vaak wordt gebruikt in wat goedkopere smarthomegadgets. Alles van HEMA, Action en Kruidvat valt onder Tuya. Het is enorm toegankelijk en je kunt veel Tuya-producten in een halve minuut geïnstalleerd hebben. Er zijn ongeveer 90.000 verschillende smarthomeproducten die met Tuya werken. Hoewel elk merk zijn eigen variant van de Tuya-app heeft, zijn er apps waarin je alle Tuya-producten kunt toevoegen. Er is wel een kanttekening voor wat betreft de privacy. Meer daarover lees je in dit interview op Androidworld.
Homey
Homey is een platform van Nederlandse bodem en het maakt een bridge die enorm veelzijdig is. Alle protocollen worden erin ondersteund, waardoor dit een heel veelzijdig smarthomeplatform is. Wel werkt Homey alleen maar in de cloud, dus daar ben je wel van afhankelijk voor het werken van je routines.
Homey heeft daar inmiddels wel iets op bedacht, namelijk de Homey Pro, die ook op een lokaal netwerk werkt. Al zijn er heel veel smarthomeproducten die toch echt wel een actieve internetverbinding of cloud behoeven, waardoor je niet altijd alles uit de Pro haalt wat erin zit. Aan de andere kant hebben we in Nederland eigenlijk zelden grote internetproblemen, waardoor Homey met al zijn variatie een heel goede aanwinst is voor je smarthome.
Fibaro
Fibaro maakt Home Center, een hub die met enorm veel protocollen werkt en daardoor vergelijkbaar is met Homey. Je kunt er een groot arsenaal van smarthomeproducten op kwijt, naast de flinke lijn van gadgets die Fibaro zelf maakt. Fibaro is heel duidelijk in wat het kan en hoe het eruit ziet, maar kan uiteindelijk wel iets minder dan Homey. Wel is het mogelijk om Home Center lokaal te gebruiken, dus voor iedereen die niets met al die cloudoplossingen heeft, is Fibaro wel een heel solide keuze.
Samsung SmartThings
Samsung heeft zijn eigen smarthomeplatform in de vorm van SmartThings. De app heet zo en ook de fysieke hub heet zo. SmartThings werkt net als Google Home. Je voegt handmatig slimme apparaten toe of laat de SmartThings-app zelf zoeken naar producten in huis. Sinds eind 2022 werken Samsung SmartThings en Google Home ook verregaand samen. Slimme apparaten die in SmartThings zijn ingesteld verschijnen in de Google Home-app en omgekeerd. Dat werkt dankzij de Matter-standaard voor smarthome. SmartThings kent wereldwijd kent tientallen miljoenen gebruikers.
Heb jij al voor een bepaald smarthomeplatform gekozen? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten