Bij de een gebeurt het vaker dan bij de ander. En soms is de oorzaak daarvan moeilijk te achterhalen. Spookaanrakingen zorgen dikwijls voor frustrerende momenten, omdat je toestel dan iets anders doet dan je zelf wilde. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Helaas kunnen we niet van tevoren zeggen: doe dit meteen of doe dit eerst. Het is een beetje uitproberen en kijken of daarmee het probleem verholpen is. Daarom geven we in dit artikel meerdere tips, zodat je zelf kunt checken wat voor jou werkt.
Updaten of resetten?
We beginnen met de opties met betrekking tot de software. Het kan namelijk zijn dat je een probleem hebt met een app of dat er een softwarefout in Android zit die roet in het eten gooit. In dat geval kan het geen kwaad om even te kijken of er een update beschikbaar is. Wellicht is Google, of de fabrikant van jouw smartphone, op de hoogte van het probleem en kun je het verhelpen door een update te downloaden. Je doet dit door naar Instellingen > Systeem > Software-updates te gaan. Daar zie je of er een update is.
Als je het echt niet meer weet heb je natuurlijk altijd de optie ‘terug naar fabrieksinstellingen’ tot je beschikking. Maar doe dit alleen wanneer de andere tips in dit artikel niet gewerkt hebben. Mocht je al een Pixel 9 hebben, dan kun je zonder al teveel gedoe teruggaan naar een eerder aangemaakte back-up. Maar voor alle andere Android-gebruikers geldt dat ze de opties voor het resetten aantreffen onder Instellingen > Systeem > Opties voor resetten > Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen). Doe dit nooit zonder een back-up aan te maken.
Lees verder na de advertentie.
Oververhit of de oplader?
Onbedoelde aanrakingen kunnen daarnaast voorkomen door bijvoorbeeld een te hete smartphone. Gebruik je telefoon niet te lang in direct zonlicht en leg hem ook het liefst even weg wanneer je hem oplaadt. Te veel hitte kan voor een elektromagnetische storing zorgen, waardoor het toestel soms kan denken dat het touchscreen aanrakingen registreert terwijl dat niet het geval is. Mocht je merken dat je Android vaak onbedoelde aanrakingen verwerkt, terwijl jij niet verantwoordelijk bent voor die input, laat je toestel dan een tijdje afkoelen.
In het verlengde hiervan kan de oplader die je gebruikt voor storingen zorgen. En niet alleen omdat je smartphone warm wordt tijdens het opladen. Maak je gebruik van een goedkope oplader, of ondermaatse accessoires in het algemeen, dan kan dat de digitizer in de weg zitten. Dat is de schermlaag die verantwoordelijk is voor het lezen van de aanraakinput. Merk je spookaanrakingen op het moment dat je toestel aan het opladen is, probeer dan eens een andere oplader uit om te kijken of het probleem zich nog altijd voordoet.
Vergeet het scherm zelf niet
Tot slot vestigen we onze aandacht nog even op het scherm zelf. Het kan al enorm helpen je display schoon te maken en ook schoon te houden. Stof en andere kleine deeltjes kunnen ervoor zorgen dat het scherm meer aanrakingen registreert dan nodig. Neem daarom dit onderdeel geregeld af met je mouw of een schone doek. Zet je telefoon zo nu en dan ook eens uit om hem met een lichtvochtig doekje af te nemen, zodat je zeker weet dat ook de vettigheid verdwijnt. Heb je een barst? Dan kan dat ook de oorzaak zijn van het spookgedrag.
Lees verder na de advertentie.
Om zo’n barst of krassen te voorkomen, kan het zijn dat je nu gebruikmaakt van een screenprotector. Heel goed! Hoewel dit de duurzaamheid van je Android ten goede komt, kan de plaklaag voor een aantal problemen zorgen. Dit gebeurt wanneer er lucht of vocht onder de beschermer terechtkomt tijdens het opplakken. Maar ook screenprotectors van lage kwaliteit zijn vaak een doorn in het oog. Laat zo’n schermbeschermer aanbrengen door iemand die er verstand van heeft, zodat je weet dat-ie goed is geplaatst.
Alles geprobeerd?
Oké, je hebt alles geprobeerd, maar de problemen blijven zich voordoen. Wat je dan het beste kunt doen is contact opnemen met de verkoper of fabrikant. Meestal verloopt de garantie via de winkel waar je het toestel gekocht hebt. Neem contact op met de aanbieder als je nog garantie hebt en kijk wat die partij voor je kan betekenen. Wellicht krijg je een nieuw scherm of een heel nieuw toestel; dat is afhankelijk van de situatie en het probleem.
Heb jij zelf nog andere tips die kunnen helpen bij spookaanrakingen? Deel die dan in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb 1 broek die steeds gekke dingen op het scherm aanraakt als mijn telefoon in mijn broekzak zit. Het zal het materiaal van de zakken zijn….