OPPO laat je nu zelf RAM uitbreiden, op deze telefoons werkt het

OPPO laat je nu zelf RAM uitbreiden, op deze telefoons werkt het

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op sommige telefoons van OPPO kan je voortaan zelf je bestaande werkgeheugen uitbreiden met maximaal 7 GB. Een smartphone met 12 GB RAM krijgt dus 19 GB ter beschikking. Hoe heeft OPPO dat klaargespeeld, en hoe werkt het? We leggen het uit.

Update 21/07/2021: OPPO heeft de RAM-uitbreidingstechnologie officieel aangekondigd en tevens bekend gemaakt welke OPPO-telefoons ervoor in aanmerking komen. We hebben dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

RAM uitbreiden

Het werkgeheugen van een smartphone wordt gebruikt om de taken van apps uit te voeren. Wanneer een app even niet actief is, weet je smartphone precies waar je gebleven bent omdat de gegevens zijn opgeslagen in de beschikbare RAM. Voer je te veel taken tegelijk uit dan kan je werkgeheugen tekort schieten en worden apps opnieuw opgestart. Dat is het belang van werkgeheugen in een telefoon. Naarmate smartphones volwassener en krachtiger zijn geworden, zijn Android-apps ook veeleisender geworden wat de hoeveelheid werkgeheugen betreft.

Waarom dit lesje over werkgeheugen zal je vast denken? Dat is interessant om een nieuwe functie van OPPO-telefoons te begrijpen. OPPO laat met een nieuwe update voor zijn ColorOS 11-schil nu toe dat gebruikers zelf het werkgeheugen op hun telefoon uitbreiden. Wie gaat kijken in het menu 'Info over telefoon' ziet naast zijn hoeveelheid RAM '+7,00 GB' staan. Androidworld-lezer Ronny liet dat weten in een tip aan onze redactie. Hij kan de 12 GB aan werkgeheugen van zijn Find X3 Neo optioneel uitbreiden met 3 GB, 5 GB of 7 GB. De telefoon kan dus in theorie tot 19 GB aan werkgeheugen hebben.

De screenshot van Ronny's OPPO  Find X3 Neo

De screenshot van Ronny's OPPO Find X3 Neo

Interne opslag schiet te hulp

Maar waar haalt OPPO dat werkgeheugen dan vandaan en waarom is niet standaard de volledige capaciteit actief? In feite gaat die extra 7 GB niet om extra RAM dat ergens verstopt zat, maar om een deel van de interne opslag dat wordt vrijgemaakt. Wanneer de 12 GB RAM van Ronny's Find X3 Neo tekort schiet, kan dat extra geheugen worden ingezet.

Belangrijk om te bespreken, is wel dat interne opslag minder snel is dan werkgeheugen. Zodra de telefoon dus met zijn extra RAM aan de slag gaat, zouden apps bij het multitasken dus wel wat trager kunnen laden. Gelukkig maakt de Find X3 Neo, net als weel andere OPPO-toestellen gebruik van de snelle UFS 3.1-opslag. Dat helpt alvast.

Verwarring vermijden

Maar is dit nu een geniale nieuwe technologie van OPPO? Nee, dat niet. In feite wordt interne opslag sowieso al ingezet om bij te springen als er een tekort aan werkgeheugen is, en in principe is het ook iets dat je wil vermijden. Net vanwege die verminderde prestaties. De stevige 12 GB van Ronny's Find X3 Neo zal ook al ruim voldoende zijn om de telefoon vlot te laten werken gedurende de levensduur van de telefoon. Deze functie is dus voornamelijk interessant bij telefoons die een wat kleiner werkgeheugen hebben. Kortom, het enige echt bijzondere is dus dat OPPO gebruikers zelf laat kiezen hoeveel van de 'extra RAM' wordt ingezet.

De OPPO Find X3 Pro

De OPPO Find X3 Pro

We hopen wel dat OPPO en andere fabrikanten die met dergelijke functies aan de slag gaan wel het onderscheid blijven maken tussen het werkelijke werkgeheugen van een telefoon en de interne opslag die wordt ingezet. Als fabrikanten straks in marketing hun telefoons in de verf zetten als zijnde toestellen met 19 GB RAM dan wordt het verwarrend, en je zou het ook bedrieglijk kunnen noemen.

Gerelateerde artikelen

Beschikbaarheid

De mogelijkheid om het werkgeheugen uit te breiden is beschikbaar vanuit het menu 'Info over telefoon' bij een select aantal OPPO-toestellen met ColorOS 11. De volgende OPPO-telefoons kunnen direct gebruik maken van de functie zodra de nieuwste update geïnstalleerd is.

  • OPPO Find X3 Lite
  • OPPO Find X3 Neo
  • OPPO A74 4G
  • OPPO A74 5G
  • OPPO A54 5G

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over OPPO? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Bedankt voor de tip, Ronny!

OPPO laat je nu zelf RAM uitbreiden, op deze telefoons werkt het

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk