Enkele jaren geleden was het zo dat wanneer er smartphones aangekondigd werden zowel pers als publiek daar enthousiast op reageerden. Dat had dan te maken met een geheel nieuw ontwerp of hardwarefuncties die nog niet eerder mogelijk waren. Tegenwoordig is die bezieling min of meer verdwijnen. Maar is dat een probleem? Nee, niet echt.

Lees verder na de advertentie.
Smartphones zijn toegankelijker
Eén van de grote voordelen van saaie smartphones is dat ze toegankelijker zijn. Het kost immers minder tijd en moeite om een nieuwe telefoon aan te schaffen, omdat je veel beter weet wat je kunt, mag of moet verwachten. Bovendien is het zo dat voorheen bepaalde dingen alleen mogelijk waren op de duurste smartphones, maar dat is nu niet meer het geval. Daardoor hoef je je ook als minder techbedreven consument geen zorgen te maken over functies die je mist.
De meeste toestellen komen namelijk met oled-displays, een hoge beeldresolutie en verversingssnelheid, minimaal 128 GB aan opslagruimte en een accu van rond de 5000 mAh. Daarnaast kun je rekenen op eigenschappen als 4k-opnamen, een vingerafdrukscanner en een usb-c-poort met een minimaal oplaadvermogen van 25 watt. Sommige smartphones vormen een uitzondering, bijvoorbeeld omdat ze dunner of compacter zijn dan gemiddeld.
Waarom is dat belangrijk? Voor veel mensen is een smartphone gewoon een stuk gereedschap geworden. Een apparaat waarmee je belt, berichten stuurt en het nieuws volgt. Dat houdt in dat de algemene smartphone-ervaring per apparaat nou ook weer niet zó enorm verschillend is. Als consument kun je je daardoor focussen op je budget en misschien het opvallende ontwerp, en hoef je je meestal geen zorgen meer te maken wat het kan (of vooral: wat het niet kan).
Lees verder na de advertentie.
Hebben duurdere smartphones dan geen waarde meer? Zeker wel, maar die vind je vooral in de software en kleinere aspecten waar misschien niet iedereen op let of behoefte aan heeft. De trend van saaie toestellen betekent onderaan de streep dat je zorgeloos een nieuwe smartphone kunt kopen en dat je nooit meer écht iets slechts in huis haalt. Soms is een goedkoper model wat trager, maar over het algemeen kom je er de dag, en de komende maanden, wel meer door.
Meer focus op software
En omdat er minder focus op hardware ligt, hebben fabrikanten veel meer aandacht voor software. Bedrijven hebben namelijk geen grote hardwareproblemen meer op te lossen, behalve als het gaat om vouwbare smartphones. Daarnaast is het zo dat zelfs midrange telefoons tegenwoordig net zo duurzaam kunnen zijn als hun premium broertjes en zusjes. En goede hardware is leuk, maar alleen als de software daar ook voor geoptimaliseerd is.
Software heeft meer dan ooit invloed op de manier waarop je een smartphone gebruikt. Een krachtige chipset is leuk, maar als de interface traag is dan heb je daar voor je gevoel niets aan. Veel mensen raken snel gefrustreerd op het moment dat hun handverlenging niet doet wat die moet doen, en daar zijn fabrikanten zich bewust van. Daarom is het goed om te zien dat de software steeds beter en sneller wordt, en dat we nieuwe functies voorgeschoteld krijgen.
In het verlengde hiervoor is het tevens goed om te zien dat aanbieders hun toestellen langer ondersteunen met een langer updatebeleid. Samsung en Google zijn hierin leidend, en andere fabrikanten moeten nog in hun voetsporen treden, maar we gaan de goede kant op. Door een grote nadruk op software en het updatebeleid doen we langer met onze toestellen dan voorheen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.
Slim fotograferen, met een unieke stijl
Tot slot is het zo dat de camerahardware voor smartphones ook enigszins gepiekt heeft. In de afgelopen jaren hebben makers ingezet op grotere sensoren, meer megapixels en extra lenzen en dat heeft voor de nodige concurrentie gezorgd. Allemaal prima, maar je moet tegenwoordig goed zoeken naar een telefoon die echt onbruikbare foto’s maakt. Ook op dit vlak zien we de laatste tijd dat fabrikanten steeds meer doen op het gebied van software.
Niet alleen omdat er nu ruimte voor is, maar ook een beetje omdat het moet. Want als we íets allemaal doen met onze smartphones, dan is dat wel foto’s maken. Elke aanbieder probeert dat net even op een andere manier te doen, waardoor er – als je heel goed kijkt – toch verschil zit in gemaakte producties per toestel. Dat heeft allemaal te maken met computational photography, oftewel een slimme manier van fotograferen en de verwerking van de foto’s en video’s.
Lees verder na de advertentie.
De Google Pixel-lijn is hier een goed voorbeeld van. Google geeft zijn eigen smartphones zelden echt high-end camerasensoren mee zoals Samsung of Sony bijvoorbeeld doen. Maar toch prefereren veel gebruikers en recensenten de foto’s die van een Pixel komen. Dat komt door slimme algoritmes die het beeld opschonen en verbeteren, achter de schermen. Natuurlijk kan het soms ook misgaan, maar over het algemeen maken we mooie kiekjes tegenwoordig.
Producten voor de massa
Onderaan de streep produceren bedrijven producten voor de massa. Snelle smartphone-innovatie kwam doordat elke vernieuwing een specifiek gebruikersprobleem oploste, zoals traag laden of camerastabiliteit. Nu smartphones volwassen zijn, is er minder ruimte voor zinvolle vernieuwing. Consumententechnologie moet echte problemen aanpakken; innovatie puur om het innoveren mislukt vaak omdat het geen praktische meerwaarde biedt voor de gebruiker.
Vind jij het een positieve of negatieve ontwikkeling dat smartphones tegenwoordig saai zijn? Deel je mening in de comments!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De nieuwigheid is nu wel verdwenen. Zo hier en daar doen zich nog kleine verbeteringen voor. Ik heb bijna een jaar gewacht om de Google Pixel 9 Pro te kopen als opvolger van de Pixel 7 uit 2022.het aantal Apps explodeert bij mij op de telefoon en met de Pixel 7 werd het allemaal wat traag naar mijn zin. Door een bijnaeen jaar te wachten, bespaar je honderden euro’s op je nieuwe aanschaf. Ik zie de smartphone als een stuk gereedschap waar ik bijna niet meer zonder kunt.