Telefoonaccessoires kopen van Nederlandse webwinkels, dat kan flink in de papieren lopen. Aan de andere kant is je telefoon dan wel goed beschermd. Wat als je kiest voor een goedkoop hoesje via AliExpress? Is dat wel zo duurzaam? In dit artikel kijken we hoe dat meetbaar is en waar je nu werkelijk beter aan doet, als het tenminste gaat om het klimaat.
Telefoonhoesje kopen op AliExpress
Nieuwe telefoon? Dan ben je daar waarschijnlijk de eerste één à twee maanden extra voorzichtig mee. Niet alleen omdat hij nieuw is, maar omdat je telefoonhoesje van AliExpress die tijd nodig heeft om vanuit China naar jouw lokale deurmat te komen. Gelukkig maar, want als het nog sneller was gegaan, dan was het aanzienlijk minder duurzaam. Maar is het überhaupt wel een goed idee vanuit een ecoperspectief om je telefoonaccessoires uit China te halen?
Er zijn heel veel redenen om je telefoonhoesje via Chinese webwinkels als AliExpress te kopen. Het is veel goedkoper, je hebt veel keuze, je kunt het zelf personaliseren en je shopt het gewoon vanuit je luie stoel. Toch zijn er ook veel nadelen aan winkelen vanuit China. Net alleen gelden in dat land minder strenge regels rond arbeid, maar producten worden gekopieerd en er gelden andere veiligheidsstandaarden voor tech die ook veel minder op duurzaamheid zijn gericht. Daarnaast is het ook wat minder makkelijk om met de aanbieder in contact te komen als je product niet naar wens of stuk is.
Dat duurzaamheidsvraagstuk reikt verder dan alleen de flinke reis die een product moet afleggen voordat je het in handen hebt. Zo blijkt bijvoorbeeld in de kleding van veel Chinese retailers – zoals Shein bijvoorbeeld – vaak twintig keer zoveel lood te zitten dan veel landen veilig achten. Sowieso worden de kledingstukken met veel chemicaliën gemaakt en dat op zich is niet alleen gevaarlijk voor je eigen gezondheid, maar het is geen goede zaak voor de planeet.
Bubbeltjesplastic
Bovendien houden Chinezen sowieso erg veel van plastic: niet alleen voor hun producten, maar ook voor de verpakkingen en de verzend-envelopjes. Plastic coatings, plastic zakjes, bubbeltjesplastic: het probleem is dat je daar niet zelf voor kiest. Bij een product kun je zelf nog denken: iets te plastic fantastic, maar de meeste retailers geven geen heads-up van de manier waarop ze iets versturen. Natuurlijk zitten producten die je hier bij een Nederlandse retailer koopt ook wel eens verpakt in plastic, maar over het algemeen wordt er hier wel beter over nagedacht. Veel kledingwinkels doen bijvoorbeeld niet meer alle artikelen in plastic zakjes voor ze in de doos gaan.
De belangrijkste argumentatie voor duurzaamheid is natuurlijk het verschepen. Hoewel je inderdaad langer moet wachten op je producten, wil het niet per se zeggen dat het enorm duurzaam is. Het is beter dan een koerier gebruiken natuurlijk, maar alsnog gaat jouw artikel individueel verpakt een container in. Vervolgens gaat het per vliegtuig of boot naar jouw land. Het is dus is een beetje suf om winkels als HEMA, Action en de webwinkels te betichten dat zij veel van hun spullen uit China halen. Dat klopt overigens wel, maar ze kopen in bulk en niet individueel. Hierdoor blijft het onder de streep duurzamer qua vervoer om bij een Nederlandse winkel te kopen.
Althans, het hangt er ook vanaf hoe lang je aan het zoeken bent. Als je uren van allerlei datacenters meetelt die je tijdens je online zoektocht inschakelt, dan ben je misschien wel duurzamer uit als je het toch uit China laat komen. De uitstoot van datacenters wereldwijd schijnt groter te zijn dan die van de luchtvaartindustrie, schrijft The Guardian. Drie uur surfen zou qua duurzaamheid net zoveel impact hebben als het laten verschepen van iets door AliExpress (Energids). Aan de andere kant is de uitstoot van de zestien grootste zeeschepen ook net zoveel als alle auto’s bij elkaar, aldus CE Delft. Het is misschien vreemd om het in die contexten te bekijken, maar zeker als je van data houdt, dan is het de moeite waard om hier eens onderzoek naar te doen voordat je koopt.
Invoerrechten en BTW
Je kunt er nog steeds voor kiezen om bij Chinese aanbieders je telefoonhoesje te kopen, maar reken goed uit wat het verschil is met een telefoonhoesje vanuit een Nederlandse webwinkel. Vergeet daarbij niet om verder te kijken dan de prijs van het artikel: verzendkosten, invoerrechten, BTW: reken dat er ook bij, want er zijn flink veel heffingen. Kijk vervolgens wat het verschil is in prijs en wat je zelf prettig vindt. Eerlijk is eerlijk, als je een smartphone van tientallen, zo niet honderden euro’s koopt, dan kun je toch best een tientje meer missen voor een hoesje?
Het gaat uiteindelijk niet allemaal om de prijs van een product, want ook het materiaal waarvan de hoesjes zijn gemaakt is zeker niet altijd even duurzaam. Je zou eventueel ook kunnen kijken naar hoesjes die worden gemaakt uit gerecycled plastic (Lifeproof bijvoorbeeld) of biologisch afbreekbaar materiaal (Pela). Coolblue en Bol.com hebben beiden secties met duurzame telefoonhoesjes. Je betaalt hier vaak wel meer voor, maar verkleint hiermee je voetafdruk in vergelijking met andere hoesjes.
Sta je wel eens stil bij de duurzaamheid van jouw aankopen? Laat je reactie achter onder dit artikel.
Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?
Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dat is hetgene ik bedoelde inderdaad
Ik bestel gewoon bij Ali. Als ik het in Nederland koop komt het vaak ook uit China.
nooit iets besteld wat Letterlijk door china is gemaakt…
Als pessimistische idealist vind ik het goed dat hier aandacht aan wordt geschonken, maar ben ik bang dat hebberigheid, consumeer-verslaving en egoïsme een te grote rol spelen.
Voor het berekenen van het verschil van duurzaamheid tussen individueel bestellen uit China of het bij een Nederlandse retailer kopen van uit China afkomstige producten moet je ook meenemen dat tot 50% van bij Nederlandse webwinkels gekochte producten wordt teruggestuurd. En dat regelmatig die teruggestuurde producten door de webwinkel worden vernietigd. Bij Aliexpress gekochte producten worden vrijwel nooit retourgestuurd (vanwege geen herroepingsrecht en retourkosten die vaak hoger zijn dan de kosten van het product zelf).
Voor iets wat ik dagdagelijks gebruik, begin ik niet te beknibbelen. Mijn hoesjes zijn op maat en komen uit Frankrijk (Noreve).
Ik denk dat de meesten duurzaamheid wel belangrijk vinden. Totdat er iets is wat goedkoper is en minder duurzaam…
Zelfde principe als zonnepanelen: de meesten doen dat in de qe plaats voor het mailen en in de 1e plaats om de hoge energienota te dempen en erop termijn aan te verdienen.
En wat je in de Nederlandse Webshops koopt komt zeker niet uit China???
wat telefoon accessoires betreft koop ik alleen hoesjes bij ome Ali.
ik was 3,36 kwijt voor mijn flip / wallet case waar ze in Nederland 15 euro vragen. opladers en zo koop ik er niet. Die troep is totaal niet betrouwbaar.
eigen portemonnee eerst.
Ik koop zo af en toe eens wat bij Ali, maar dan veelal de dingen die hier toch al dat label ‘made in China’ hebben… Ik vind het van de zotte dat er door zoveel tussenpersonen geld verdiend moet worden aan iets waardoor ik in plaats van 5 euro en 2 of 3 euro verzendkosten bij Ali hier in een winkel ineens 15 euro moet betalen (met soms ook nog 4,95 of 6,75 verzendkosten als je het online besteld).
de hoesjes die je hier kan kopen komen ook uit China. ben geen dief van eigen portemonnee.
Als een telefoonhoesje op aliexpress rond de drie/vier euro kost en hier in Europa 25/40 euro.. Dan is de rekening snel gemaakt. En via aliexpress dienen er geen extra invoerrechten meer te worden betaald (onder de 22 euro), dat zit reeds bij in de prijs.
Probleem is dat je als consument überhaupt niet weet waar je product is gemaakt.
Ik bestel alleen wat ik nodig heb, geen Just for fun artikelen welke na en week al ligt te verstoffen. Niet onnodig kopen is duurzamer.
Probeer minder te kopen uit China ivm mensenrechten. Het is wel stuitend dat iets wat bijna niets kost de wereld over gestuurd wordt.
Ik ben juist steeds minder tot vrijwel niets meer bij Ali gaan kopen.
Ook omdat het steeds vaker niet goed ging.
Nee he. alles voor de duurzaamheid. pfffff