Vanaf vandaag moet je voortaan 21 procent BTW betalen op producten die buiten de EU komen en minder dan 22 euro kosten. Naast die BTW kunnen de kosten nog verder oplopen door douanekosten. Wij leggen uit hoe je de prijs het laagst houdt.
Duurdere Chinese webshops
Vanaf 1 juli 2021 is er bij ons een BTW-heffing van 21 procent van kracht op bestellingen buiten de EU. Die was er al voor producten die meer dan 21 euro kosten, maar nu betaal je die meerprijs ook bij producten die goedkoper zijn. Het is de bedoeling dat consumenten zo vaker de weg vinden naar Europese webwinkels, in plaats van goedkopere Chinese concurrenten.
Het systeem is nog niet geheel waterdicht, want Chinese webwinkels passen trucs toe om de prijs alsnog te drukken. Ze komen met nog lagere prijzen dan voorheen en vragen dan een zogenaamde ‘handling fee’, een extra kostenpost waar je geen BTW op betaalt. Op die manier verdienen zij evenveel en blijven de extra kosten voor de consument beperkt.
Zo bestel je het beste vanuit China
Wie toch in China wil kopen, kan het beste naar winkels kijken die de extra BTW meteen bij de betaling van het product in rekening brengen. Het gaat om webwinkels die met het Europese IOSS-systeem werken, dat staat voor ‘Import One Stop Shop’. Het BTW-bedrag wordt bij dergelijks shops meteen aan de Belastingdienst overgedragen. Let erop dat naar BTW bij dergelijke winkels vaak verwezen wordt als VAT, ofwel ‘Value Added Tax’. Bij webwinkels die niet in Europa zijn geregistreerd en het BTW-bedrag bij de aankoop dus niet vermelden, riskeer je bijkomende afhandelingskosten, en die kunnen hoog oplopen.
Heb je toch echt een pakket op oog bij een webwinkel die geen BTW-bedrag vermeldt bij de betaling? In dat geval kan je de invoercalculator gebruiken om de extra kosten te berekenen die je betaalt bij de koerier of bij het afhaalpunt. Het gaat meestal om bedragen van om en nabij de 15 euro, afhankelijk van welke postdienst het pakketje levert. Wil je juist meer weten over de invoerrechten, de kosten die je betaalt zodra een pakket buiten Europa meer dan 150 euro kost? Neem dan hier eens een kijkje.
Houd de BTW-heffing jou tegen om nog producten van minder dan 22 euro te kopen bij Chinese winkels? Vind je het een goede zaak dat mensen aangemoedigd worden om meer lokaal te kopen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Werd tijd dat dit werd aangepakt, er komt een hoop nutteloze rommel uit China het land binnen die met een dag alweer in de kast of op de vuilnisbelt beland. De drang naar gratis en nutteloos is groot in Europa. ?
Ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat het persé goed komt als ik bij AliExpress bestel.
“For items delivered from outside the European Union, you may be subject to additional charges for VAT and, when applicable, customs duties in your country. If AliExpress is obliged by law to collect VAT, you will see the VAT inclusive price at checkout. For more information about these costs, please contact the tax and customs authorities in your country.”
Een paar grote slagen om de arm, en bij afrekenen is (nog steeds) niet duidelijk of AE nu wel of niet die belasting afdraagt en berekend.
Vooral goedkope spullen koop je best in China. Laatst niet dringend een computerkabel nodig. Was nog goedkoper geleverd uit China, dan enkel de transportkosten hier. Dat zal waarschijnlijk ook nog wel aangepakt worden.
ja inderdaad kijk naar voetbal shirts hier €90 vragen daar maximaal €20 en dan hier kopen ben je dief van je eigen portemonnee. weg met de eu.
Ali levert ook veel zaken via Frankrijk of spanje
Ik blijf er kopen voor de kleine dingen. is en blijft altijd goedkoper dan hier hetzelfde/soortgelijke artikel kopen voor een x meervoudige prijs. Ik maak niet om de garantie van een paar euro. Wat ik weer niet doe is een x aantal kopen en op MP of waar dan ook te zetten om te verkopen met x percentage winst.
De One Stop heeft het eigenlijk nog alleen maar aantrekkelijker gemaakt. Want nu ook met pakketten boven de 22 euro (maar wel onder de 150) hoef je ook geen import e.d. te betalen zolang de BTWaar berekend is. Dat je product bij Ali misschien een paar euro duurder is, is het in verhouding nog steeds goedkoper dan de import/inklaringskosten.
Wat ik bij bv Ali koop zijn ook producten die daar worden gemaakt (“made in China”) en waar ik hier dan het drievoudige voor moet betalen omdat er 15 partijen per sé veel geld moeten verdienen aan het transport en op-/overslag… (oh ja, en nog iets met de overheid)
En als je het dan toch over Ali hebt; die doen mee aan de One Stop dus ik zie geen enkele reden om dat soort producten niet van daar af te blijven nemen.
dat er meer goederen geproduceerd in de EU verkocht moeten worden is correct. Maar dan moeten politici ook de moed hebben om onze koopkracht evenredig te houden door deze goederen goedkoper te maken. nu wordt gewoon alles tegelijk duurder.