Als je oude videogames opnieuw wilt spelen, moet je de oude console van zolder halen en maar hopen dat je deze kan aansluiten op je moderne televisie. Het is tegenwoordig ook mogelijk om oude games te spelen op je telefoon met behulp van een emulator, maar is dit eigenlijk wel legaal?
Hoe werken emulators?
We willen allemaal graag de games uit onze jeugd opnieuw spelen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel games zijn gebonden aan de hardware van hun console. Als de game niet heruitgegeven is voor een moderne gameconsole, zul je moeten proberen om je oude spelcomputer aan te sluiten op je nieuwe televisie. Soms gaat dit niet of kost dit veel te veel moeite.
Een oplossing is het gebruik van een emulator. Een emulator is een stukje software dat zich voordoet als een oudere gameconsole. Je kunt een emulator gebruiken op je laptop, maar de laatste tijd is het installeren van emulators op smartphones steeds populairder geworden. Het bezitten van een emulator-app is legaal. Je kan er zelfs een paar downloaden uit de Google Play Store. Stop echter niet met lezen, want je bent er nog niet. Het downloaden van de games is namelijk een ander verhaal.
Het downloaden van ROMs: legaal of illegaal?
Het is leuk dat je een emulator hebt, maar je hebt ook games nodig. Je kunt spellen downloaden van het internet in de vorm van ROMs. Je opent de ROM in de emulator en kan zo de game spelen. Het probleem is dat het downloaden van de games/ROMs niet legaal is. De rechten van de games liggen bij de makers van die spellen. Je hebt niet betaald voor het spelen van deze games, waardoor het niet legaal is om die ROM van het internet te downloaden.
Maar wat als je de game vroeger fysiek hebt gekocht, is het dan wel legaal om een ROM te downloaden? Nee, want het is voor een studio onmogelijk om te controleren of iedereen die een ROM op zijn telefoon zet de game ook fysiek heeft.
Moet je nu bang zijn dat je in de problemen komt als je ooit een ROM hebt gedownload?
De kans dat je problemen krijgt is klein, omdat de studio’s vooral achter de sites aangaan die de games gratis online zetten, maar het is beter om het niet te riskeren. Om veilig te zijn zul je toch echt je oude Playstation of Nintendo van zolder moeten halen.
Welke games speelde jij vroeger?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik Mame4Droid voor de Arcade Rom’s van de eerste helft van de jaren 80 en C64.emu voor hoofdzakelijk Impossible Mission en Paradroid. Alle twee gekoppeld via een simpele Nokia Android TV box aan een goede, ouderwetse Sony CRT PVM-9044QM?.
Ik denk dat men zich voor Roms/Games ouder dan 30 jaar zeker geen zorgen hoeft te maken.
Ik heb een Anbernic RG556 die op android draait en heb de software flink verbouwd (veel er uit gesloopt waaronder de standaard launcher) zodat het nu echt een handheld is met met bijna 40 systemen er op (1TB sd kaart).
Nu is het de perfecte handheld voor mij.