Bitcoins, Litecoins of Ethereum: voor velen klinkt het als het ‘nieuwe goud’ in de oren en het instappen lijkt met de enorme (mogelijke) winsten als een aantrekkelijke keuze. Mocht een cryptocurreny-investering op de planning staan, dan zijn er wel meerdere risico’s om van op de hoogte te zijn. Welke? Dat lees je in dit artikel.
Cryptocurrency-belegging
In tegenstelling tot het stallen van je geld bij een bank, wordt het aanhouden van een cryptocurreny als een investering gezien waarbij het risico om geld te verliezen op de loer ligt. Hoewel beleggen in elke vorm risico’s met zich meebrengt, vormen cryptovaluta extra risico’s door het ontbreken van de zogenoemde ‘intrinsieke waarde’. In tegenstelling tot een bedrijf, dat over bezittingen beschikt, is er bij cryptovaluta’s geen sprake intrinsieke waarde. Daardoor vindt de waardebepaling niet plaatst op basis van de daadwerkelijke waarde van een product, maar op speculaties van beleggers.
Zulke speculaties worden vaak gedreven door prominente figuren die zich aansluiten bij een valuta – als een prominent figuur zich aansluit stijgt vaak de waarde van een cryptocurreny, zoals recent nog te zien was bij de Dogecoin. Tweets van Elon Musk, bekend van Tesla en ruimtevaartbedrijf Space X, zorgde voor een flinke waardestijging van de digitale munt. Nadat de storm begon te liggen, daalde de waarde van de munt weer – investeerders die tijdens de hypestorm van Musk een deel van zo’n Dogecoin aankochten, kwamen bedrogen uit en verloren een deel van hun investering.
Koerswijzigingen van de Dogecoin, beeld: Yahoo!Finance
De AFM omschrijft de gebeurtenis als een bubbel die knapt nadat koersen te hoog oplopen. Voor veel investeerders – zelfs investeerders die zich al jarenlang op deze markt bevinden – is deze ‘klap’ lastig te voorspellen, en komt deze dan ook als een verrassing. Investeer je met eigen geld dat je in normale situaties kan missen, dan is het effect minimaal. Gebruik je echter geleend geld om aan de cryptohype deel te nemen, dan kan een daling van de waarde van de cryptocurrency gevolgen hebben voor je persoonlijke situatie.
Toegang tot je wallet(s)
Een ander risico van cryptocurrency’s heeft van doen met de opslag van je digitale minuten. Dit doe je in zogenoemde ‘wallets’ die beveiligd zijn met een zelf in te stellen code. Raak je de code van een wallet kwijt, dan verlies je daarmee ook de toegang tot je geld – het is namelijk niet mogelijk om de wallet te laten ontgrendelen door de ontwikkelaars, er is immers geen bank bij betrokken.
Gedegen opslag van de code van je wallet is de enige remedie voor dat probleem. De beveiliging van je wallet met de code is echter niet het enige probleem dat zich kan voordoen. Het wallet-netwerk is namelijk ook kwetsbaar voor hackersgroeperingen die proberen cryptocurreny buit te maken. Zodra dat gebeurt, is er – wederom – geen bank om op terug te vallen en kan het geld dat gestolen is uit je wallet dus als verloren beschouwd worden.
Initial Coin Offerings (ICO’s)
“ICO’s vormen (…) een ideale voedingsbodem voor oplichters”, schreef de Autoriteit Financiële Markt (AFM) in 2017. Zulke eerste lanceringen van een nieuwe valuta vinden plaats voordat de ontwikkeling volledig is afgerond, en zijn daardoor erg risicovol. Dat heeft onder andere te maken met de inschattingen van het rendement die de ontwikkelaars aan de ‘munten’ meegeven.
Vaak ligt de aangegeven rendement hoger dan het daadwerkelijke rendement. Verder is het voor investeerders lastig om frauduleuze van bonafide activiteiten te onderscheiden. Dit heeft met de ‘informatievoorziening’ te maken, die vaak erg schaars is bij een ICO.
De AFM raadt het af om in te stappen bij de zogenoemde ICO’s. In plaats daarvan is het verstandiger om in te stappen bij een valuta die momenteel al onder een breed publiek gebruikt wordt. Bitcoin is zo’n bekende valuta, evenals Litecoins en Ethereum. Eerdergenoemde risico’s moeten natuurlijk wel een rol blijven spelen in de beslissing om wel of niet te beleggen in cryptocurrency’s.
Van de beurs naar je wallet(s)
Houd er bij het investeren van cryptocurrency ook rekening mee dat de beuren waarop de valuta in waarde kan dalen, ook onderhevig zijn aan hackers. In 2014 werd een van de grootste beurzen voor Bitcoins gekraakt, waarna de Bitcoins werden gestolen en alle gebruikers die hun munten binnen de muren van de beurs hadden gestald hun geld verloren. Het is dus van belang om de munten na het verhandelen op de beurs in je beveiligde wallet op te slaan, zodat het risico op het verliezen van je geld wordt verlaagd.
Themaweek op Androidworld
Dit artikel is onderdeel van de themaweek over cryptocurrency op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
@atheistus, de tijd die je besteedt hebt aan het schrijven van je bericht had je beter kunnen besteden aan het goed lezen van het artikel ?
alleen al het woord crypto.
wat een cryptoberichten de laatste tijd. zelf aandelen???