Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Goedkope tablet kopen? Hier moet je bij stilstaan

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
7 mei 2024, 15:00
4 min leestijd
Goedkope tablet kopen? Hier moet je bij stilstaan

Lees verder na de advertentie.

Een goedkope tablet kopen doe je niet zomaar. Je moet namelijk je verwachtingen bijschaven om toch tevreden te kunnen zijn over een eventuele aankoop. Je kunt geen high-end prestaties verwachten en vaak ook geen lange software-updates. In dit artikel geven we mee wat we geleerd hebben na jarenlang goedkopere tablets te hebben getest.

Goedkope tablet kopen

In de categorie goedkope tablets, of budgettablets, valt er genoeg te bewonderen. Zo laat voornamelijk Lenovo zien een absolute koning te zijn als het gaat om het budgetsegment, met de Lenovo Tab M11. Bij die uitspraak hoort een prijskaartje te staan: in dit voorbeeld kost de tablet 179 euro. Dat is nog steeds veel geld; maar als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, dan biedt Lenovo een scherp aanbod. Uiteraard is dit niet de enige fabrikant van goede, goedkope tablets. Samsung kan er bijvoorbeeld ook wat van met de Tab A-reeks.

Daarnaast werpt OnePlus zich ook op in deze strijd. Goede, goedkope tablets hebben vaak overeenkomende eigenschappen. Zowel voor de goede als de slechte kanten. Maar over het algemeen geldt wel: je krijgt waarvoor je betaalt. Als je een tablet van rond de 100 euro wil scoren, dan staat daar waarschijnlijk een ontevreden gebruiker tegenover. Een tablet als de Nokia T10 klinkt heel verleidelijk dankzij het prijskaartje van 119 euro, maar verschillende aspecten gooien roet in het eten. Met een paar extra tientjes kun je dat voorkomen.

Waar moet je op letten?

Oké, maar waar moet je dan precies op letten wanneer je een goedkope tablet kopen wil? Als je tevreden bent over een bepaald merk, dan is het geen verkeerd idee om te kijken of er naast een premium aanbod, ook een budgetsegment beschikbaar is. Samsung maakt voortreffelijke en dure tablets, maar bedient met de Tab A-reeks ook de onderkant van de markt. Lenovo maakt al jaren furore met de Tab M-serie, terwijl merken als Xiaomi, OnePlus en meer ondertussen een voet tussen de deur proberen te krijgen. Merktrouw blijven hoeft geen probleem te zijn.

Twijfel je toch ergens over? Dan is het geen overbodige luxe om de reviews erop na te slaan. In die reviews lees je alles over de verschillende aspecten die bevallen of tegenvallen. Zo speelt het scherm een grote rol. In onze ervaring is het zo dat schermen op goedkope tablets vaak te spiegelend zijn. Vooral wanneer je buiten zit en het zonnig is, kan dat voor kijkproblemen zorgen. Hoe meer nits (helderheid) een scherm heeft, hoe beter. De M11 uit ons voorbeeld heeft 400 nits: prima voor binnen, maar buiten zie je soms niets. Helaas is dit wel zo’n beetje de standaard in dit segment.

Resolutie en andere specificaties

Een spiegelend scherm is niet het enige probleem. Ook de resolutie en de grootte kunnen tegenvallen. De tip die we hier graag geven is van tevoren te bedenken wat je ermee wil doen. Wil je er series op kijken, dan is een groter scherm welkom. Gebruik je een tablet voornamelijk om te lezen, dan kan een kleiner scherm geen kwaad. Een resolutie van minimaal 1.920 bij 1.080 pixels is wenselijk (al kan 720p bij kleinere schermen geen kwaad), net als een beeldverversing van 60 Hertz. Bij lagere resoluties kunnen je favoriete apps er anders uitzien, waardoor de interface minder prettig te bedienen is.

oneplus pad go

De processor, het werkgeheugen, de opslagruimte én de accu moeten daarnaast bieden wat je zoekt. Dit zijn eigenschappen waar fabrikanten op bezuinigen. Processors zijn jaren oud, waardoor je een aantal moderne games niet kunt spelen. Als de processor een minimale snelheid heeft van 2,0 GHz en het werkgeheugen 4 GB of hoger is, dan houd je vaak een prettige ervaring over. Alles daaronder voelt zeer traag aan. Accu’s zouden ook minimaal moeten beschikken over 5.000 mAh. Dan kun je er vaak acht tot tien uur mee doen (onafgebroken).

Qua opslagruimte is het ook van belang dat je je afvraagt waar je een tablet voor gaat gebruiken. Je kunt prima wegkomen met 64 tot 128 GB wanneer je er enkel op leest of surft. Maar als je er op wil gamen, wat foto’s wil opslaan of video’s offline wil bekijken, dan is het wel handig om meer ruimte te hebben. Check ook van tevoren of een tablet een micro-SD-kaartsleuf heeft, waarmee je het geheugen eventueel kunt uitbreiden. Dit kan problemen in de toekomst voorkomen, waardoor je ook minder snel geneigd zult zijn je tablet in te ruilen.

En hoe zit het met de software?

Tot slot is het handig om nog even stil te staan bij de software. Veel budgettablets worden geleverd met een verouderde Android-versie. Meestal lopen ze een tot twee jaar achter. Het updatebeleid kan dus een doorslaggevende factor zijn in welke tablet je koopt. Vaak krijgen tablets slechts één Android-upgrade, waardoor ze in feite altijd achterblijven. Beveiligingsupdates lopen daarnaast wat langer door, soms tot twee of vier jaar. Dit is een onderdeel dat we niet snel zien veranderen en waar je als gebruiker dus genoeg mee moet nemen én rekening mee moet houden.

Ben jij van plan om een goedkopere tablet te kopen? Waar let jij dan op? Deel je tips in de comments.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

8 mei 2024, 1:11

Mijn ouders hebben beide een Tab A9 maar die zijn in mijn ogen onwijs traag en na langer gebruik worden ze nog trager (de tablets, niet mijn ouders)

Beter spaar je door voor een midrange tablet. Ik had zelf een Tab S7FE (wat een prima tablet was) en sinds 2 weken een Tab S9 en tussen die 2 zit ook een wereld van verschil.

Ik ben van de FE lijn (phone & tablet) overgestapt naar de normale Tab S lijn en switch niet meer terug