De voordelen en nadelen van Google’s zonnepanelenplan Project Sunroof

Laura Jenny
Laura Jenny
21 januari 2024, 20:59
3 min leestijd
De voordelen en nadelen van Google’s zonnepanelenplan Project Sunroof

Lees verder na de advertentie.

Google Maps heeft Project Sunroof: een tool waarmee mensen kunnen checken of het zinvol is om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Tenminste: er zitten heel wat haken en ogen aan, maar het idee is goed. Dit zijn de voordelen en nadelen van Google Maps Project Sunroof.

Nadeel: het is niet in Nederland en België beschikbaar

Het is geen positief begin, maar het moet gemeld worden: Project Sunroof is alleen in de Verenigde Staten en Puerto Rico beschikbaar. Als je het dus voor jezelf wil gebruiken, dan kan dat niet: dit is immers precies zo’n situatie waarin zelfs een VPN je niet uit de brand kan helpen. Helaas, maar dit is dus wel het grootste nadeel. Hopelijk komt de tool toch snel naar meer landen.

Voordeel: je weet wat zonnepanelen voor je kunnen betekenen

Als dat namelijk zou gebeuren, dan heb je meteen een heleboel inzichten die je anders niet zo makkelijk krijgt. Er zijn wel Nederlandse tools die dit ook schijnen te kunnen, maar daar komt vaak meteen een expert bij kijken waarmee je dan moet gaan overleggen. Project Sunroof is vrijblijvend en niemand gaat contact met je opnemen of je zonnepanelen wil: je zit nergens aan vast. En vooral: je leert wat jouw huis uit zonnepanelen zou kunnen halen en dat is veel meer inzicht dan slechts te gissen. 

Nadeel: het kan geen rekening houden met schaduw

Hoewel het systeem van Google wel gebruikmaakt van 3D-kaarten en zoveel mogelijk gegevens, zijn er bepaalde aspecten waar geen rekening mee wordt gehouden. Die boom die een schaduw over je huis werpt bijvoorbeeld, kan onmogelijk tot in de puntjes worden bijgehouden door Google voor wat betreft de energie-ontwikkeling door zonnepanelen. Dat is wel iets om rekening mee te houden: Google weet heel veel, maar er zijn factoren die het minder goed kan inschatten.

Voordeel: het stimuleert groene energie

Het fijne aan Project Sunroof is dat het mensen inspireert om eens te kijken naar mogelijkheden voor groene energie-opwekking. Zelfs als je alleen maar voor de grap op zoekt wat zonnepanelen voor jouw huis en energierekening kunnen betekenen, dan kan dit misschien toch een zetje zijn om er wel voor te gaan. Het inspireert in ieder geval om na te denken over een manier waarop jij iets kunt doen om op milieuvriendelijkere manier voor energie te zorgen.

Nadeel: zonnepanelen zijn niet alleen geldbesparing

Als je kijkt op de website van Project Sunroof, dan valt waarschijnlijk wel op dat Google graag in geld uitdrukt wat zonnepanelen kunnen doen. Hoewel dat zeker waar is, moet je er wel rekening mee houden dat zonnepanelen nog steeds niet magisch verschijnen. Ze kosten een flinke duit en die investering is het in veel gevallen waard, maar je moet die dus wel eerst doen. 

Voordeel: het werkt heel eenvoudig

Het leukste aan Project Sunroof, en ook zeker waarom we vinden dat die tool zich na een half jaar wel eens mag uitbreiden naar meer regio’s, dat is dat het lekker eenvoudig werkt. Zoals we eerder al stelden: je hebt er niemand bij nodig. Je kunt lekker wanneer het jou uitkomt opvragen wat zonnepanelen kunnen opleveren en het zit hartstikke eenvoudig in elkaar. Je adres invullen en de techniek doet de rest. Maar vooralsnog dus alleen voor mensen die in de Verenigde Staten en Puerto Rico wonen.

Heb jij zonnepanelen? Zou je ze willen? Deel het nu in de reacties onder dit artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 januari 2024, 11:39

Is er een tool die eenvoudig werkt en in NL?

22 januari 2024, 11:05

Voor Vlaanderen bestaat er reeds zo een kaart waar je kunt nagaan of je al dan niet baat hebt bij zonnepanelen:
https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie/zonnekaart-is-uw-dak-geschikt-voor-zonneboiler-of-zonnepanelen

21 januari 2024, 22:41

Gezien salderen verdwijnt leg je gewoon 4 panelen Oost en 4 op West. Je hebt altijd opbrengst zonder teveel terug te leveren.
Ga eventueel voor Solaredge of Enphase omdat die ook werken aan techniek voor een dynamisch contract.
Meer kan uiteraard ook. ?