Vrijwel elke Nederlander heeft er wel een op de smartphone geïnstalleerd: een weer-app. Even zien of het gaat regenen en wat voor temperaturen je later in de week kunt verwachten. Sommige weer-apps laten zelfs nog veel meer informatie zien om je te informeren over de huidige omstandigheden. Wat dit allemaal betekent, leggen we je hier uit.
Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Hoe meer vocht, hoe benauwder het voor je kan voelen. Meestal wordt de luchtvochtigheid met een percentage weergegeven. Het is vaak verstandig om naast de buitentemperatuur ook de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Wie bijvoorbeeld astma heeft, kan gezondheidsproblemen ervaren wanneer er een hoge luchtvochtigheid is.
- Luchtvochtigheid onder de 30 procent: droge lucht die vaak frisser aan kan voelen bij hogere temperaturen. Tijdens zeer hete perioden kan dit als onaangenaam worden ervaren.
- Luchtvochtigheid tussen de 30 en 60 procent: voor de meeste mensen een comfortabele situatie. Het gezondste, zowel binnen als buiten.
- Luchtvochtigheid boven de 60 procent: kan broeierig en klam aanvoelen en zorgen voor meer zweet en benauwdheid.
Luchtdruk
De luchtdruk in de weer-app, weergegeven in hectopascal (hPa) of millibar (mbar), geeft de kracht aan waarmee lucht op de aarde drukt. Je kan dit zelf ook ervaren, bijvoorbeeld als je in de bergen wandelt of als er een onweersbui aankomt. Ben je gevoelig voor weersveranderingen, dan kan het handig zijn om de luchtdruk in je weer-app regelmatig te checken.
- Een hoge luchtdruk (meer dan 1.020 hPa): duidt op stabiel weer met weinig kans op neerslag. Kan gepaard gaan met helder weer en weinig wind.
- Een lage luchtdruk (minder dan 1.000 hPa): mogelijk instabiel weer. Er is kans op neerslag, wind en wisselende temperaturen.
Waar moet je op letten bij de luchtdruk? Vooral een snelle daling of stijging kan een teken zijn dat het weer om gaat slaan. Wanneer de luchtdruk in een rap tempo daalt, kan dat betekenen dat er een onweersbui of storm aankomt. Een snelle stijging van de luchtdruk komt vaak voor wanneer het weer juist gaat opklaren. Langzamere dalingen of stijgingen zijn vaak een indicatie dat het weer zachter wordt of dat er wat meer bewolking ontstaat.
Gevoelstemperatuur
Ook gevoelstemperatuur wordt steeds vaker getoond naast de huidige temperatuur. Dit wordt meegenomen om aan te geven wat je buiten kan ervaren. De inschatting wordt vrijwel altijd gedaan op basis van de luchttemperatuur en windsnelheid. Toch is het soms ook relatief: de een is wellicht meer gewend aan hitte of kou dan de ander.
Gevoelstemperatuur is belangrijk wanneer het weer grillig is (welkom in Nederland) of het buiten warmer of kouder lijkt dan het geval is. Je kan op die manier bijvoorbeeld voorkomen dat je te koud of juist te warm gekleed op stap gaat.
Zonintensiteit (of UV-index)
Verschillende apps gebruiken een uv-radar of uv-meting, maar ook zonintensiteit komt veel voor. Onder andere Buienradar houdt die methode aan. De zonintensiteit geeft de kracht van de zon aan, aangeduid in Watt per vierkante meter (m2). Dit is de directe straling van de zon die op de aarde neerkomt. Er zijn een paar maatstaven die je aan kan houden, afhankelijk van wat je in de app ziet staan.
- Laag (minder dan 100 W/m2): zwakke zonnestraling. In de schaduw zitten is voldoende.
- Matig (100-400 W/m2): gemiddelde zonnestralen, merkbaar warm. Langdurige blootstelling kan leiden tot verbranding zonder het gebruik van zonnebrandcrème.
- Hoog (400-800 W/m2): sterke zonnestralen, voelt heet aan. Zonnebrandcrème met een hoge factor (bijvoorbeeld factor 50) en schaduw zijn belangrijk om verbranding van de huid te voorkomen.
- Zeer hoog (meer dan 800 W/m2): extreem krachtige zonnestralen, mogelijk gevaarlijk. Vermijd zoveel mogelijk de directe zon, zoek regelmatig de schaduw op en kies voor beschermende, luchtige kleding.
Gebruikt jouw weer-app de UV-index? Dan wordt het anders weergegeven. Bij die weergave wordt vaak gebruikgemaakt van een schaal van 0 tot 11+. Hoe hoger het getal, hoe sterker de UV-straling. De meting wordt gedaan door een combinatie van factoren, waaronder de hoeveelheid ozon, de mate van bewolking en reflectie van de zon. Hieronder staat per schaal aangegeven wat je het beste kunt doen.
- 0-2 (laag): minimale UV-straling, geen speciale bescherming nodig.
- 3-5 (matig): lichte bescherming aanbevolen, zoals zonnebrandcrème met factor 15 of 20.
- 6-7 (hoog): gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger en bedek je huid.
- 8-10 (zeer hoog): vermijd blootstelling aan de zon tussen 11:00 en 15:00. Gebruik zonnebrandcrème met factor 50 of 50+, draag beschermende en luchtige kleding.
- 11+ (extreem hoog): blijf zoveel mogelijk uit de zon en gebruik een zonnebrandcrème met factor 50. Draag beschermende kleding en een hoed.
Welke weer-app gebruik jij het vaakst? Laat het weten in de reacties!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik maak gebruik van WeatherPro om dagelijks/wekelijks het weer te bekijken, Regenmelding op dag basis voor de regen te bekijken & Ventusky voor vele andere dingen zoals wind, onweer, bewolking ect. te bekijken.