De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Leg je natte smartphone niet in rijst: dit moet je wel doen

Marloes Urff
Marloes Urff
16 mei 2024, 15:36
3 min leestijd
Leg je natte smartphone niet in rijst: dit moet je wel doen

Lees verder na de advertentie.

Ongetwijfeld heb je van het trucje gehoord: je smartphone in een bakje rijst leggen omdat er een plens water over heen is gegaan. Lang werd gezegd dat dit effectief was en het water eruit zou trekken, maar dit blijkt onzin. Wat je dan wel moet doen? Volg de onderstaande stappen in deze nieuwe AW Basics.

Rijst kan een natte smartphone niet redden

Dat er wordt gezegd dat een smartphone waterbestendig is, betekent niet dat water geen schade kan aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij van een boot of een fikse regenbui moeten doorstaan.

Water of een andere vloeistof kan behoorlijk wat schade aanrichten of impact hebben op de gebruikerservaring. Zo kan vocht in de cameralens zorgen voor onscherpe foto’s, terwijl ook de laadpoort kan worden aangetast. Of denk aan speakers die door water niet meer goed functioneren. In het ergste geval kan een smartphone zelfs volledig onbruikbaar worden.

zwemmen in natuurwater

Omdat rijst vaak wordt geassocieerd met droogte en vocht aantrekt, zou het ook water uit je smartphone onttrekken, Dit is echter een hardnekkige fabel. Rijst kan namelijk niet als een stofzuiger fungeren om het water uit je telefoon te zuigen. Wel zijn er andere manieren die wel werken om het water zo goed mogelijk uit je toestel te krijgen.

Dit moet je wel doen

We hebben een handig stappenplan gemaakt met wat je het beste wel kan doen als je smartphone een duik in het water heeft gemaakt. Probeer niets zelf uit, want je kan daarmee je telefoon verder beschadigen. Dit zijn de stappen:

  1. Zet eerst je smartphone uit. Zo voorkom je eventuele schade aan het scherm. Druk geen andere knoppen in, want je kan zo het water dieper in het toestel drukken.
  2. Heb je je smartphone in een andere vloeistof dan water laten vallen? De meeste smartphone-merken raden aan om je smartphone dan in een bakje met water te leggen. Houd je telefoon niet onder de kraan: dit kan schade veroorzaken.
  3. Droog je smartphone door met een zacht doekje of keukenpapier eroverheen te gaan.
  4. Schud voorzichtig met de telefoon om eventueel water uit je laadpoort en speaker te verwijderen. Schud niet te hard, want dan kun je juist het water verder in het toestel verspreiden.
  5. Verwijder je simkaart zodat je ook die poort kan aanpakken. Blaas met een busje perslucht in de poorten van je smartphone, zowel je speakers, simslot als laadpoort. Gebruik geen haardroger, want de hitte kan verdere schade veroorzaken. Heb je geen bus perslucht? Dan kan je ook je smartphone laten drogen voor een ventilator. Voornamelijk de poorten moeten hierdoor geraakt worden.
  6. Heb je toevallig silicagel-zakjes in huis? Je kan ze herkennen aan de tekst ‘Niet eten’ en ze zitten vaak in de doos of zak van nieuwe schoenen of tassen. De zakjes kan je in een luchtdichte bewaardoos stoppen (bijvoorbeeld voor eten) samen met je telefoon. De zakjes absorberen vocht uit de lucht, dus ook als dit nog in je smartphone zit. 
  7. Je kan om zeker te weten je smartphone het beste een halve dag in het doosje laten zitten. Wacht ook met je smartphone opladen tot je zeker weet dat er geen vocht meer in zit. 

Hebben de stappen hierboven niet gewerkt en gaat je smartphone niet meer aan? Dan raden we aan om de smartphone niet zelf te openen, maar een professional te raadplegen en een reparatie aan te vragen.

Heb jij je telefoon weleens in het water laten vallen of waterschade gehad? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 mei 2024, 14:30

Koop gewoon een toestel met een IP68 dan kun je dit gehele bericht overslaan… Trouwens dat zijn tegenwoordig de meeste toestellen tenzij je eentje wilt kopen van 100€ maar wie wil dat?! En van een regenbui zoals er beweert wordt wordt je toestel echt niet nat met deze IP68 certificering. Een telefoon met deze certificering kan een telefoon 30m op 1m diepte en ja dat moet je niet proberen maar kan prima tegen een bui.