Smartphones zijn vrij kwetsbaar voor schade en het zijn prijzige voorwerpen die we de hele dag met ons meedragen of in de hand houden. Dit zijn zes dingen die je moet weten over hoesjes en de bescherming van telefoons.
1. Heeft elke telefoon bescherming nodig?
Dat is moeilijk om te zeggen. Want je zou kunnen oordelen dat sommige hoesjes het knappe design dat een fabrikant meegeeft, teniet doen. Anderzijds zijn telefoons die de betere designs hebben juist zo gemaakt dat ze stevig in de hand liggen.
Toch is een ongeluk snel gebeurd en je hebt het lot van jouw smartphone niet altijd zelf in handen. We neigen dus eerder richting het antwoord: “Ja, je kan best zowel de behuizing als het scherm van je nieuwe beschermen.” En het belangrijkste is ongetwijfeld het scherm, dus als je cases niet kan uitstaan, overweeg dan wel een screenprotector of tempered glass.
2. Screenprotector of tempered glass?
Zonder twijfel is het scherm het meest kwetsbare gedeelde van een telefoon en daarom wil je er in het bijzonder zorg voor dragen. Krassen vormen een risico, maar wat pas echt een vroeg einde maakt aan het leven van een smartphone, zijn barsten. Hoewel de chipset en andere componenten nog prima functioneren, kan een telefoon met een gebarsten scherm soms volledig onbruikbaar zijn.
Gelukkig zien we steeds vaker dat fabrikanten zelf hun verantwoordelijkheid nemen en alvast in de fabriek een screenprotector plaatsen. Dat kan de overlevingskansen bij een val drastisch verhogen. Nog beter dan een screenprotector is de bescherming van een tempered glass. Dat is een tweede glaslaag – soms ook gemaakt van hard plastic – dat je bovenop het scherm plaatst. Bij een val gaat die tempered glass volledig aan diggelen, maar het echte scherm overleeft.
Een tempered glass is meestal de beste beschermer van de twee, maar het is wel aan te raden om de juiste tempered glass voor jouw model van telefoon te nemen. Is je beschermend glas iets te klein, dan is het meestal ook compleet zinloos. Als een telefoon valt, dan is dat namelijk heel vaak op de schermrand en mogelijk net op de plek waar je glaasje niet komt.
3. Gebogen randen
Gebogen randen en screenprotectors, het gaat niet zo goed samen. Bij smartphones met gebogen schermranden – vaak dure toestellen – is het plaatsen van een screenprotector of tempered glass moeilijker. Daarnaast dreigt er snel lucht onder de randen te komen waardoor de bescherming loskomt. Een andere mogelijkheid is dat je met vervelende luchtbelletjes zit en dat is allerminst een fraai zicht.
Sommige (veelal duurdere) merken die een tempered glass aanbieden voor smartphones met gebogen randen, leveren een speciale applicator om de schermbeschermer beter te plaatsen, maar ook dat is vaak met wisselend succes. Je kan beter bij zulke toestellen kiezen voor een bookcase die voor- en achterkant beschermt, of gewoon een extra stevige backcover die de randen goed bedekt. Al ben je daarmee natuurlijk nog niet beschermd tegen krassen.
4. Mooie case, maar ook beschermend?
Als je in webshops op zoek gaat naar smartphonehoesjes dan lijken heel wat producten meer op een trendy modeaccessoire dan op een hoesje dat echt naar behoren beschermt. Flinterdunne en compacte hoesjes zijn vaak erg in trek omdat ze er nu eenmaal leuk uitzien, maar belangrijk is dat je bij een case ook de vraag stelt of de randen van een telefoon goed zijn bedekt.
Daarnaast moet het materiaal schokken kunnen absorberen. Een siliconeachtige textuur werkt daarvoor beter dan plastic. Anders zal je nog steeds bedrogen uitkomen wanneer je telefoon op een dag de aardkorst van heel dichtbij leert kennen. Het minst goede wat je kan doen is kiezen voor een dunne en compacte case van harde plastic. Zet het esthetische aspect dus op de tweede plaats en denk na over de effectieve bescherming.
5. En bookcases dan?
Heel wat mensen kiezen voor een bookcase, simpelweg omdat je daarmee de kwaliteiten van een screenprotector en een hoesje in één accessoire koopt. Toch is er ook hier heel wat kwaliteitsverschil. Sommige (veelal goedkopere) hoesjes sluiten met een magneet die de impact van een val gewoonweg niet aankan. In dat geval schiet de case open zodra een telefoon de grond raakt en zo kan het scherm alsnog beschadigd raken. Zeker wanneer de randen van een telefoon ook maar beperkt bedekt zijn door de case. Stel dus zeker ook de vraag hoe de bescherming van een bookcase is voor je er een koopt.
6. Rugged-cases
Sommige merken maken hoesjes die je telefoon haast beschermen alsof het een echt rugged toestel is. Zulke rugged cases kunnen vaak extreme vallen absorberen en ze zorgen dat stof en vuil uit de buurt blijft van knoppen en poorten. Wie zijn telefoon met zich meedraagt bij extreme beroepen of hobby’s kan een rugged case overwegen. Houd er wel rekening mee dat een rugged case niet de bescherming biedt tegen water of extreme temperaturen die een echte rugged telefoon wel heeft.
Nog meer weten?
Voor nog meer informatie over de bescherming van telefoons verwijzen we je graag naar ons grote overzicht van de smartphonebescherming. Heb je nog vragen of tips over hoesjes of smartphonebescherming? Gebruik jij al jarenlang cases van een specifiek merk? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Sinds de ultrasone vingerscanner gebruik ik geen glas meer aangezien je die moet lijmen om het goed te laten werken.Doe nu juist een flexibele filmlaag gebruiken.
ik heb altijd een spigen bumper voor het vallen. Ik hou niet van screen protectors: tot nu toe heb ik er nog geen gehad die goed aanvoelt bij het swipen en waar niet snel luchtbellen onder komen. Ik let er dan wel op dat ik mijn telefoon niet in dezelfde zak stop als mijn sleutels.
heb bij mijn nieuwe telefoon weer een spigen genomen. had ook naar een otterbox gekeken. deze was bij dubbel zo duur en vond de spigen ook nog steviger aanvoelen.
Ik gebruik een back cover alleen om wat meer grip op mijn telefoon te hebben. Ik bestel altijd een ultra thin bij aliexpress voor een paar euri. Voor mij hebben de dunne hoesjes dus wel degelijk nut.
ja heb er altijd wel een case op eerst van hard plastic samen met een rubberen hoes om de mobiel en nu alleen een siliconen hoes
nog nooit een hoesje/protector gebruikt. zit er een protector op bij een nieuwe dan gaat deze er als eerste af. nog altijd geen krassen of iets gehad met een mobiel