Het grote overzicht van smartphone-bescherming: wat is voor jou het beste?

Het grote overzicht van smartphone-bescherming: wat is voor jou het beste?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphone-bescherming

Smartphones zijn de afgelopen jaren erg belangrijk geworden in onze levens, omdat het echte Zwitserse zakmessen zijn. Dankzij zowel steeds betere software en krachtigere hardware zijn ze voor veel mensen een belangrijk gebruiksvoorwerp geworden, zowel voor werk als vrije tijd. De kinderen spelen buiten, snel even een foto nemen. Je krijgt een mailtje van het werk, gauw even kijken en beantwoorden.

Een toestel dat zo belangrijk is, verdient een degelijke bescherming. Een van de grootste vijanden van onze slimme telefoons is het bikkelharde en meedogenloze aardoppervlak. Hoe goed Corning ook zijn best doet met het stevigere Gorilla Glass, als het scherm van je telefoon een harde ondergrond raakt, heb je veel kans op barsten. Zeker nu steeds meer telefoons een glazen achterkant krijgen, is bescherming erg belangrijk geworden. Schade door een val, net als waterschade, zijn een van de zaken die nooit gedekt worden door de garantie die met je telefoon komt.

Schade gebroken scherm

Arme Nexus 5

Er is een grote markt voor accessoires en diensten die je telefoon beschermen. Je hebt allerlei soorten van hoesjes, screenprotecors en aangepaste verzekeringen die specifiek voor valschade de reparatie dekken. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden en voor iedere soort gebruiker is er wel een oplossing. Wat jij precies nodig hebt, hangt af van jouw specifieke situatie, maar in veel gevallen zal het een combinatie van de bovengenoemde zaken zijn. Veel hangt ook af van jouw persoonlijke voorkeuren zijn, en natuurlijk hoe onhandig je bent. Maar weet dat een ongeluk ook bij de meest handige Harry's snel gebeurd is.

We geven telkens een beoordeling bij elke manier van bescherming zowel voor gebruiksgemak als effectieve bescherming. Die scores zijn slechts indicaties gebaseerd op onze ervaringen. We bespreken de verschillende mogelijkheden. Ten slotte bekijken we ook waar je op moet letten bij verzekeringen en reparaties.

Hoesjes en skins

Het scherm is natuurlijk een erg belangrijke factor om te beschermen, want in veel gevallen kan je met een gebarsten scherm je smartphone niet meer gebruiken, afhankelijk van de ernst van de val. Bovendien is een gebarsten glazen achterkant ook geen pretje, en als je telefoon een camerabult heeft aan de achterkant, is ook die kwetsbaar. Kortom, het belang van een bescherming aan de zij- en achterkant mag zeker niet onderschat worden.

Back cover

Je hebt voor elke smartphone keuze uit tal van hoesjes van verschillende fabrikanten die speciaal gemaakt zijn om maat van jouw telefoon. Belangrijk is om met een aantal factoren rekening te houden alvorens je een hoesje koopt.

Spigen back cover

De Rugged Armor-reeks van Spigen is een licht en flexibel hoesje dat uitstekend schokken absorbeert

Ten eerste wil je weten van wat voor materiaal het hoesje gemaakt is. Je hebt bijvoorbeeld hoesjes die van harde plastic gemaakt zijn en cases van een flexibele kunststof. Met andere woorden: een soft case en hard case. Het nadeel aan harde plastic is dat ook deze hoesjes kwetsbaar zijn voor schade. Harde plastic kan barsten, en hoewel je smartphone wel beschermd is, kan je wel meteen een nieuw hoesje aanschaffen. Bij meerdere ongelukjes, kan het zo een dure zaak worden.

Transparant

Een transparant en flexibel hoesje van Mobilize voor de HTC U12+

Verder moet je nagaan in welke mate het hoesje dat je leuk vindt wel degelijk bescherming biedt. Je hebt hoesjes in alle vormen en maten, en in sommige gevallen lijken ze meer op modeaccessoires met een bijzondere print dan op een degelijke bescherming. Controleer bijvoorbeeld of de randen die om het scherm heengaan lichtjes uitsteken. Op die manier weet je dat het hoesje ook een schok zal absorberen als je telefoon plat met het scherm op de grond valt. Bekijk ook eventuele uitsnijdingen aan de zijkant. In sommige gevallen is zowat heel de zijkant van je telefoon blootgesteld om aan de toetsen te kunnen maar in zo'n geval weet je dat de zijkant ook kwetsbaar is. Een alternatief is een case die ook de knoppen van je telefoon mee bedekt.

Let ten slotte ook op als je een transparant hoesje wil aanschaffen. Vaak lijken ze de ideale oplossing als je toch het mooie design van de achterkant van je telefoon wil kunnen zien en toch bescherming wil bieden. In de praktijk vallen beide aspecten vaak tegen. Ze zijn soms extra dun en kwetsbaar om ze mooier te maken in combinatie met je smartphone-design en daarnaast vallen krassen en vuil vaak extra hard op met dit soort van hoesje.

> Conclusie: Hoesjes heb je in alle kleuren, vormen en maten, maar een goede back cover ziet er niet alleen goed uit, maar zorgt ook voor een degelijke bescherming die een val kan absorberen.

> Bescherming: 4/5

> Gebruikservaring: 4/5

Fliphoesje

Een fliphoesje heb je eveneens in verschillende modellen. Soms flippen ze verticaal open en soms gaan ze open als een boek. De laatstgenoemde vorm is zeker de meest voorkomende omdat ze doorgaans ook de meest prettige is in gebruik. Het grote voordeel van een fliphoesje is dat het een alles-in-een-oplossing biedt voor de bescherming van je telefoon. Je beschermt in een keer zowel het scherm als de behuizing van je geliefde smartphone.

Fliphoesje

In dit Booklet-hoesje van Cellularline is er nog plaats voor een kredietkaart, en zwaardere modellen hebben vaak een steun die je telefoon rechtop zet

Toch is niet elk hoesje gelijkwaardig, net als bij een back cover. Vaak is hier de regels dat je voor kwaliteit betaalt. Een fliphoesje bestaat vaak uit een binnenste case van harde plastic of silicone en daarrond een hoesje van kunstleer of een ander materiaal. In het geval van een binnenste case met harde plastic zie bij 'Back cover'. Bij goedkope hoesjes gebeurt het vaak dat het kunstleer of TPU-leer erg hard slijtage vertoont. In sommige gevallen zie je - eveneens eerder bij goedkopere hoesjes - dat de lijm die de binnenste en buitenste case samenhoudt, loskomt.

Een ander fenomeen is de magneet die het hoesje moet sluiten, niet krachtig genoeg is. Als je vervolgens je telefoon laat vallen, denk ja dat het scherm beschermd is, maar kan je telefoon in wezen nog altijd openklappen tijdens de val. Als je een degelijk hoesje aanschaft, kan je dit soort zaken wel voorkomen, maar als je online bestelt, is het niet altijd even eenvoudig om vooraf de kwaliteit van dit soort hoesjes goed in te schatten vooraf.

Een nadeel van een flipcase is dat ondanks het feit dat zowel je scherm als de behuizing beschermd is, het gebruiksgemak van je toestel een stuk minder is. Je moet telkens je telefoon even openklappen alvorens je hem gebruikt. Op die manier kan je ook de klassieke combo wel vergeten, die van: hand in de broekzak, wijsvinger op de vingerafdrukscanner, telefoon uit je broekzak, telefoon onmiddellijk ontgrendeld.

> Conclusie: Een goede flipcase is duurzaam en is een betrouwbare alles-in-een-oplossing die meestal goedkoper is dan een afzonderlijk hoesje en schermbeschermer. In ruil moet je inboeten aan gebruiksgemak.

> Bescherming: 4,5/5

> Gebruikservaring: 3,5/5

Skins

Je kan precies op maat voor je smartphone een skin kiezen. Dat is een gepersonaliseerde achterkant, vaak met een patroon dat aangenaam voelt, die je achteraan op je toestel kleeft. Skins geven je toestel een persoonlijke touch en ze zorgen ervoor dat de achterkant van je telefoon beschermd is.

Nexus 5 5 jaar

Laurence vierde onlangs de vijfde verjaardag van zijn Nexus 5 die een prachtige skin heeft

Doorgaans bieden ze geen bescherming aan de zijkanten en hoekjes van je toestel, waardoor ze weinig bijdrage aan de bescherming van je telefoon. Met een skin riskeer je dus dat je telefoon alsnog er minder mooi gaat uitzien door bijvoorbeeld deukjes in het metalen frame. Ze geven ze je wel meer grip in de hand, wat ook een val kan voorkomen.

> Conclusie: Een skin is een leuke manier om je toestel te personaliseren, maar de bescherming is erg beperkt. Verder is een skin wel erg prettig, en voelt je telefoon nog even aangenaam in de hand.

> Bescherming: 2/5

> Gebruikservaring: 5/5

Rugged case

Dit is een back cover, maar dan op steroïden. Met een passende rugged case, tover je elke knappe, maar breekbare smartphone om in een stevige 'bouwvakkerstelefoon'. Rugged cases stellen veiligheid voorop ten opzichte van design. Ze zijn extra dik, bieden meer grip en absorberen meesterlijk schokken bij ongelukjes. Je hebt ze ook in de vorm van fliptelefoons, waardoor je ook je scherm niet meer hoeft te beschermen.

Otterbox

Steviger dan de gemiddelde back cover is deze Otterbox Defender

Sommige rugged cases bieden ook bescherming tegen stof en water, maar naarmate je meer bescherming toevoegt, krijg je vaak een steeds dikkere case en neemt ook de prijs toe. Ideaal voor wie veiligheid voorop stelt en hunkert naar de hoogdagen van de echte, oude Nokia 3310, of voor wie omwille van zijn beroep of hobby nodig heeft aan een degelijke bescherming.

> Conclusie: Geen telefoonhoesje is zo sterk als een rugged case, maar deze hoesjes zijn vaak extra prijzig en maken je telefoon minder aangenaam in gebruik. Vooral een aanrader voor wie ze echt nodig heeft.

> Bescherming: 5/5

> Gebruikservaring: 3,5/5

Schermbescherming

Een hoesje is zeker niet onbelangrijk, maar daar is het volledige verhaal niet mee verteld. Als je vanaf het begin dat je een toestel koopt, zelfs de kleinste krasjes wil vermijden, dan is een bescherming voor je display een aanrader. Als je telefoon bijvoorbeeld in je broekzak zit samen met een scherm voorwerp, kan dat al genoeg zijn om krassen te veroorzaken. Bovendien, als je eraan denkt om je telefoon eventueel later door te verkopen, is het altijd beter dat hij in een keer krasvrij is.

Plastic screenprotectors

Dit is veruit de voordeligste optie om het scherm van je toestel te beschermen, maar daarom niet de beste. Sommige fabrikanten stoppen een plastic screenprotector in het doosje van je toestel, en in andere gevallen is hij zelfs al netje op je scherm geplaatst. Een gewone screenprotector bestaat uit een flexibel laagje plastic dat je vrij gemakkelijk zelf op je toestel kleeft. Sommige exemplaren komen na een tijdje weer los, en er zitten dan ook geregeld meerdere screenprotectors in een pakje, zodat je af en toe een nieuwe kan plaatsen.

Een screenprotector is een goedkoper alternatief voor een tempered glass, maar het komt met nadelen

Een screenprotector is gemaakt van een vrij dunne laag plastic en daarom is het niet even goed in het beschermen van het glas van je scherm als pakweg een fliphoesje of een tweede glaslaag. Daarnaast voelt het minder prettig en ietwat 'goedkoop' aan om het touchscreen van je telefoon te bedienen met de plastic-laag er tussen.

> Conclusie: Als je een voordelige manier zoekt om je scherm beter te beschermen, dan is een screenprotector prima. Toch zijn er duurzamere en aangenamere oplossingen.

> Bescherming: 3,5/5

> Gebruikservaring: 3/5

Tempered Glass

Door een tweede, glaslaag bovenop je scherm te plaatsen krijgt je telefoon een betere bescherming dan bij een gewone plastic screenprotector. Verder heb je bijna hetzelfde gevoel alsof je rechtstreeks het touchscreen van je telefoon gebruikt. Een tempered glass zuigt vacuüm op het scherm van je toestel en komt met een een aantal reinigingsdoekjes en soms ook applicatie-indicators.

aPanzerglass

Een beschermende glaslaag bovenop het scherm van je telefoon

Ook het tempered glass heeft wel zijn nadelen. Het is kwalitatiever, maar ook duurder. De plaatsing is iets moeilijker, maar als je er een in een fysieke shop koopt, plaatsen ze hem vaak al voor jou. Daarnaast beschermt het beter tegen valschade, maar het tweede glas barst bij zo'n val, waardoor je opnieuw een prijzige tempered glass moet aanschaffen. Anderzijds is een schermreparatie natuurlijk een stuk prijziger.

> Conclusie: Tempered glass is een prijzige, maar degelijke bescherming die ook prettig aanvoelt tijdens het gebruik van je smartphone.

> Bescherming: 4,5/5

> Gebruikservaring: 4/5

Zelfherstellende screenprotector

Een vrij nieuwe variant van de gewone screenprotector is er een met een zelfherstellend materiaal. Je vindt ze vaak in winkels waar ze op maat worden gesneden. Vaak kan je vragen om zowel een exemplaar voor voor- als achterkant. De plaatsing is complexer, maar gebeurt normaal gezien in de winkel zelf waar aan de hand van een speciale vloeistof de screenprotector geplaatst wordt. Ook dit materiaal zuigt zich vast aan je scherm, waardoor het niet loskomt. In het begin zie je nog luchtbelletjes, maar na ongeveer twee dagen, merk je dat hij prima vastzit.

Zagg

Machines als deze snijden een zelfherstellende screenprotector op maat

Het speciale, zelfherstellende materiaal voelt degelijker aan dan een gewone plastic protector, maar hij voelt nog steeds niet even aangenaam aan als glas. Verder heeft hij wel het voordeel dat beschadigingen vanzelf weer verdwijnen, al geldt dit niet voor diepere krassen. Hij absorbeert ook beter schokken dan een normale laag plastic, maar is nog niet zo sterk als een tempered glass. De prijs van deze screenprotectors is doorgaans even hoog als die van een tempered glass.

> Conclusie: Een zelfherstellende screenprotector is degelijker dan een gewone laag plastic en hij kan niet barsten zoals een tempered glass. Het is wel best prijzig en het voelt minder prettig in de hand.

> Bescherming: 4/5

> Gebruikservaring: 4/5

Universele alternatieven

Graag willen we je ook informeren over universele hoesjes en screenprotectors. Veel telefoons hebben grofweg dezelfde maten en daarom zijn er ook universele hoesjes op de markt, waarbij alle telefoons die ongeveer dezelfde grootte hebben tot een bepaalde categorie behoren. Bijvoorbeeld toestellen van: 5,2 inch tot 5,5 inch.

Dit soort hoesjes vind je vaak in telecomwinkels, omdat ze dan alle klanten die om een cover vragen, ongeacht hun type telefoon kunnen verder helpen. Als je het juiste formaat hebt, kleef je vervolgens de achterkant van je toestel tegen het hoesje. Er is ook geen uitsnijding voorzien voor de camera, omdat die bij elke telefoon anders is. Je hebt daarentegen een draaisysteem waarbij je de telefoon in het hoesje draait waardoor er ruimte vrijkomt voor de lens.

screenprotector

Dit soort covers zijn minder aangenaam om te gebruiken, zeker bij het nemen van foto's, en je kan dan ook beter online op zoek gaan naar een passend hoesje voor jouw toestel. Er zijn ook universele, vaak goedkopere oplossingen voor screenprotectors. In sommige gevallen moet je zelf het plastic knippen en bij anderen is er een soort van universele uitsnijding. Ook voor dit product raden we aan om telkens op zoek te gaan naar een product dat gemaakt is op maat van jouw telefoon.

Verzekering

Winkels die telefoons verkopen pakken soms uit met een verzekering of verlengde garantieperiode voor je telefoon. Het maandelijks bedrag dat je voor zo'n verzekering moet betalen is vaak afhankelijk van de kostprijs van het aangekochte toestel. Bekijk telkens eerst goed wat er precies gedekt wordt door de polis, zodat je zeker bent dat die aan jouw verwachtingen voldoet. Zijn valschade en waterschade gedekt? Hoe zit het met diefstal? Wordt er een onderscheid gemaakt tussen met- en zonder braak?

Reparatie

Als je toestel toch is gevallen en het kwaad is geschied, kan je een reparatie overwegen, maar die wordt dus niet door garantie gedekt. Als je telefoon voor valschade verzekerd is, krijg je de kosten voor reparatie wel terugbetaald.

De eerste vraag die je je moet stellen bij schade die niet terugbetaald wordt, is of je je telefoon wel wil laten repareren. Veel hangt af van hou oud hij is en hoeveel hij gekost heeft. Heb je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S6 uit 2015 die een gebroken scherm heeft maar verder nog prima zijn werk doet, overweeg dan toch om een nieuw toestel aan te schaffen.

kapot scherm

Houd er rekening mee dat als je een telefoon via de shop naar de fabrikant laat opsturen voor reparatie, dat er in veel gevallen een vaste som wordt gerekend om de schade vast te stellen, en die moet je hoe dan ook betalen. Nadien krijg je te horen hoeveel het kost om een scherm te vervangen of een nieuwe achterkant te plaatsen. Een oude telefoon zoals de Galaxy S6 dreigt al gauw minder waard te zijn dan de prijs die je betaalt voor de vervanging van een scherm. In dat geval koop je beter een nieuwe smartphone.

Wil je hem toch laten repareren, want je hebt bijvoorbeeld het scherm van je splinternieuwe LG G7 ThinQ gebroken, wees er dan op voorbereid dat je je toestel enkele weken, tot een maand in sommige gevallen, zal moeten missen. Je kan ook richting een onofficiële reparatiewinkel gaan, maar houdt er dan rekening mee dat sommige winkels niet-officiële onderdelen gebruiken om de prijs te drukken bij de klant.

Nog meer tips?

Graag willen we van jullie weten of jullie nog tips hebben om je telefoon te beschermen. Welke hoesjes gebruiken jullie of gebruik je helemaal geen bescherming? Laat het ook weten als je ooit schade hebt veroorzaakt bij je telefoon en wat jouw ervaringen zijn met reparaties. Of heb je misschien goede of slechte ervaringen met verzekeringen? Vertel het in de reacties!

hoesjes

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk