Je kunt er hilarische gifjes mee maken, heel goed in zoeken en simpelweg heel makkelijk een back-up mee maken van je kiekjes. Google Foto’s is een handige app, maar niet alles is even duidelijk zichtbaar. Weet je bijvoorbeeld hoe de data van een foto kunt bekijken? We bedoelen dan de datum, tijd en soms zelfs locatie waar de foto is geschoten. Zo bekijk je dat.
Google Foto’s
Google Foto’s is heel goed in het vertellen wat je 3, 5 of 7 jaar geleden deed aan de hand van de foto’s die je in de app hebt gezet. Dat doet hij aan de hand van de data van de foto. Hieruit kun je soms zelfs opmaken op welke locatie de foto is geschoten, als je dat tenminste aan had staan op het moment van schieten. Wil je van een bepaalde foto weten wanneer of waar hij is gemaakt, dan kun je dat opzoeken binnen Google Foto’s. Handig als je wil weten waar die ene fantastische ijscoman ook alweer zat in Rome, of als je wil weten hoe lang het al geleden is dat je vriend(in) en jij op jullie eerste date gingen.
Een tijdstip van een foto opzoeken
Het is heel makkelijk om de gegevens over een foto op te snorren. Zo doe je dat op mobiel:
- Ga op je Android-toestel naar de Google Foto’s-app
- Kies een foto
- Swipe omhoog wanneer de foto is geladen
- Je ziet dan al wat er bekend is van de foto. Is er een locatie bekend, dan zie je zelfs een kaartje erbij. Is er geen locatie bekend, dan heb je de mogelijkheid om deze alsnog handmatig toe te voegen.
Zo doe je dat op de desktop in browser:
- Ga naar photos.google.com
- Kies een foto
- Klik op de I van ‘Informatie’
- Rechts schuift dan de informatie in het scherm. Ook hierbij geldt dat je een kaartje ziet als de locatie bekend is, zo niet, dan krijg je de optie om die alsnog toe te voegen.
Een route aan foto’s
Een leuke tip is om op dat kaartje te tikken of te klikken, want dan zie je met bolletjes aangegeven waar in die buurt je nog meer foto’s hebt gekiekt. Het is ook de moeite waard om een beschrijving van de foto toe te voegen, want zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat het een foto is van een specifiek persoon. Katten weet Google er vaak zelf wel uit te filteren, maar specifieke personen kun je het beste zelf aangeven.
Niet iedereen vindt het een goed idee om zijn of haar locatie te delen met Google, of een locatie aan bepaalde foto’s te hebben hangen. Weet dat het altijd aan jou is of je dit aan wil zetten of niet. Het is leuk om een reis en om je foto’s op een grote landkaart in Google Maps terug te zien, maar tegelijkertijd deel je hierbij wel veel informatie met Google. Bedenk voor jezelf dus of je dit wel wil, maar dat geldt sowieso voor het backuppen van je foto’s binnen Google Foto’s.
Maak jij handig gebruik van de data-mogelijkheden van Google Foto’s, of blijf jij daar lieve verre van? Laat het achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Let op dat wanneer je via Google Foto’s een locatie aan de foto toevoegt, deze alleen zichtbaar is binnen Google Foto’s. De “echte” metadata wordt niet aangepast. Hier heb je een aparte metadata (EXIF) -editor voor nodig zoals Photo EXIF Editor. Hier kun je bijvoorbeeld de locatie toevoegen of wijzigen als deze niet helemaal klopt. Je moet er dan wel weer op letten dat de “Last modified” datum teruggezet wordt naar de “Capture” date (ook allemaal metadata) omdat de volgorde in gallery-apps daar vaak op is gebaseerd.