Je zou het niet zeggen, maar wist je dat de camera’s van je smartphone beter kunnen presteren dan ze nu doen? Dat krijg je voor elkaar door 10-bitkleuren te gebruiken. De meeste smartphones gebruiken van nature 8-bitkleuren. Dat betekent echter niet dat jouw telefoon niet meer kan. Je moet het alleen weten te vinden. Zo schakel je 10-bitkleuren in op je smartphone.
Van 8 bit naar 10 bit
Nog iets meer informatie over die kleuren. Die 8-bitkleuren betekenen dat voor elk primair kleurkanaal om het kleurenspectrum te mengen 256 tinten kunnen worden vastgelegd (256 tinten rood, 256 tinten groen en 256 tinten blauw). In totaal kom je dan uit op 16,7 miljoen kleuren. Wil je dat dat meer is, dan kun je kijken naar 10-bitkleuren. Daarbij kan je camera 1024 per kleurkanaal en dan kom je dus uit op 1,07 miljard kleuren. Dat zijn er toch een stuk meer en dat betekent dat de kleuren meer accuraat zijn.
Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het hangt van je smartphone af of het kan en waar het bij kan. Zo kan het bij Google Pixel 7 bij video, terwijl OnePlus 10 Pro het mogelijk maakt binnen het fotogedeelte. We laten je zien waar je het kunt vinden op de OnePlus:
- Open de Camera-app
- Ga rechtsboven naar de drie puntjes (of drie lijntjes, afhankelijk van je toestel)
- Kies onderin voor de Camera-instellingen (het lijkt op een tandwiel of boutje)
- Scroll naar beneden en je ziet staan ‘10-bits kleur’
- Zet het schuifje om en je kunt gebruik maken van meer dan 1 miljard kleuren, in plaats van 16,7 miljoen.
Video op Pixel 7 Pro
Op de Pixel 7 Pro kun je het doen met video. Dan onderneem je deze stappen:
- Open de camera-app en swipe naar de video-modus
- Open het instellingenmenu
- Tik op het 10-bit HDR-icoon om het in te stellen.
Let wel: je video’s en foto’s zijn met deze instellingen wel aanzienlijk groter qua MB’s, dus soms kan het beter zijn om het weer even uit te zetten. Je weet de instelling nu te vinden. Veel fotografieplezier!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het is compleet nutteloos om dit te doen.
Laat je niet in de luren leggen door de fundamentale denkfout te maken dat meer altijd automatisch ook beter is.
In de tech wereld worden we al jaren doodgegooid met getallen en dat wordt ook nu nog als sterk verkoop argument gebruikt omdat de tech bedrijven heel goed weten dat onze hersenen ingesteld zijn op dat meer altijd beter is.
Ooit waren die getallen ook wel belangrijk, maar we zijn al lang op het punt gekomen dat meer niet automatisch ook beter is.
Ik leg het even uit:
Feit is dat het menselijk oog maximaal ongeveer 1 miljoen kleuren kan onderscheiden. Bij veel mensen is dat minder want na je 25ste neemt dat aantal langzaam weer af en ook andere factoren spelen een rol in het aantal werkelijke kleuren die iemand kan onderscheiden.
8 bit is meer dan genoeg om alle mogelijke kleuren die het menselijk oog kan onderscheiden weer te geven, zelfs 16 keer meer dan we kunnen zien!
Die 1,07 miljard van een 10 bits formaat is dus complete verspilling van ruimte op je device.
Die 10 bit versie is puur een selling point en heeft geen enkele werkelijke waarde.
Het is een overkill van 1.000.700.000 keer meer dan het menselijk oog ooit kan waarnemen.
Hier ga ik toch even tegenin door te zeggen dat het juist niet nutteloos is.Het gaat er niet om of je al die kleuren met het oog kan waarnemen want dat doet de camerasensor al.Nee het gaat erom hoe mooi het kleurverloop kan zijn doordat er meer kleurgradaties mogelijk zijn.
De meesten van ons zijn trichromaten. Dit betekent dat we drie soorten kegeltjes in ons netvlies hebben. Dankzij hen kunnen we bijna een miljoen kleuren zien. Tetrachromaten hebben echter vier soorten kegeltjes waarmee ze de wereld in ongeveer 100 miljoen tinten kunnen zien. Het verschil is aanzienlijk.
@LauraJenny, Er staat een fout in het artikel.
“265 tinten” moet zijn 256 tinten.
“265 tinten blauw” moet zijn 256 tinten blauw.
Ah dank je wel Henk! Daar kwam mijn dyscalculie even om de hoek. Dan toch iets minder kleuren dan ik dacht 😉 Dank voor het aangeven.
Ik heb een OnePlus 10T waar deze mogelijkheid ook opzit voor zowel foto als ook voor video. De bestandsindeling is dan echter geen standaard JPG meer maar HEIF. Dit staat voor High Efficiency Image Format…
Gewoon standaard aanhouden zou ik zeggen.
10 bit heeft nul meerwaarde omdat onze ogen maar 1 miljoen kleuren kunnen onderscheiden.
Wat denk je te hebben aan miljoenen onzichtbare extra kleuren.