Strava is een goede app om jezelf te ontwikkelen op sportief gebied. Hoewel het in de markt gezet wordt als een typische hardloop-app, kun je er ook prima mee fietsen en wandelen. De kosten van Strava zijn in principe 0, maar je kunt kiezen voor een betaald abonnement. Sommigen noemen het premium, maar Strava zelf kiest ook vaak voor ‘betaald lidmaatschap’. Hoe het ook zij: is zo’n betaald lidmaatschap de moeite waard?

Lees verder na de advertentie.
Strava-lidmaatschap
Voordat we dieper in de verschillen duiken, is het goed om te weten wat de kosten zijn. Dat is immers het grootste nadeel aan het abonnement: je bent er kosten aan kwijt. Een abonnement op Strava kost maandelijks 10,99 euro, maar je kunt er ook voor kiezen om het jaarlijks af te rekenen en dat scheelt veel: het kost dan 5,83 euro per maand (69,99 euro per jaar). Ben je student of heb je een familie die meer met bewegen wil doen, dan kun je ook andere abonnementen kiezen. Studenten krijgen 50 procent korting, families komen uit op 2,50 euro per maand per persoon. Dan is het nu tijd om te kijken wat de voordelen zijn.
Lees verder na de advertentie.
Meer statistieken
Je kunt in de gratis versie wel bijhouden (via GPS) wat voor een rondje je hebt gerend, gewandeld of gefietst, maar wil je geavanceerdere informatie, zoals statistieken die inzichten geven in je hartslagzones, kijken hoeveel vermogen je hebt bij het fietsen en hoe je tempo houdt, dan kun je beter voor een betaald account kiezen. Je krijgt dan meer inzichten en een mooie statistiek van hoe je progressie is. Met een gratis abonnement krijg je wel te zien wat je afstand, snelheid, tijd en hoogteverschil was, plus het aantal calorieën dat je verbruikt.
Zien hoe je vrienden het doen
Doen jij en je vrienden allemaal vaak hetzelfde rondje, maar misschien niet allemaal tegelijk? Je kunt jouw rondes vergelijken met anderen en zo zien hoe je het doet ten opzichte van je vrienden. Deze functie heet segmenten. Als je een betaald account gebruikt, dan heb je als plus dat je live segmenten hebt, waarbij je direct je activiteit ziet en je prestaties kunt vergelijken in realtime.
Live locatie delen
Ga je ‘s avonds in het donker sporten en wil je dat je vrienden kunnen zien waar je bent? Je kunt binnen Strava je live locatie delen. Eerlijk is eerlijk: dat kan natuurlijk ook gratis met Google Maps, maar de beacon-functie van Strava schijnt nauwkeuriger te zijn. Bovendien kan hij het bijhouden op basis van je Garmin- of Apple Watch, dus dat zorgt dat de telefoon iets minder belangrijk is.
Routeplanning met heatmaps
Je krijgt met een Stava-abonnement aanbevolen routes te zien voor hardloopsessies en fietsritten, gebaseerd op die van andere Strava-gebruikers. Bovendien is er een interactief overzicht te zien van je eigen ritten in de vorm van een persoonlijke heatmap. Je wordt dus sneller geïnspireerd om een route te vinden die je kunt doen en het is leuk dat je weet dat iemand anders die route ooit heeft bedacht of ook heeft gelopen/gefietst. Ook kun je jezelf met de betaalde versie doelen stellen.
Lees verder na de advertentie.
Geen advertenties
Voor veel apps geldt dat de betaalde versie vaak vooral betekent dat er geen advertenties worden getoond. Dat is ook het geval bij Strava. Wij vinden de reclames in de gratis variant wel meevallen: het is vrij smaakvol gedaan, maar mocht je toch liever de volledig schone versie van die app gebruiken, dan is het een plus dat dat kan met het betaalde abonnement.
Gratis Strava versus betaald Strava
Eigenlijk kun je het verschil tussen een betaald abonnement en het gratis gebruiken van Strava het beste omschrijven als het verschil tussen extra gedetailleerde informatie of niet. Gebruik je bijvoorbeeld een Garmin-smartwatch waarmee al heel gedetailleerd wordt gemeten hoe je beweegt tijdens het hardlopen, dan zal een Strava-abonnement minder toevoegen, tenzij je op zoek bent naar meer leuke routes van mensen in je buurt. Ben je iemand die gewoon lekker wil hardlopen, zonder daarbij heel diep in de statistieken te duiken, dan zal ook een gratis abonnement prima voor je zijn.
Onze eigen ervaring is dat de routeplanners wel erg leuk zijn, omdat je daarmee misschien wel nieuwe plekken ontdekt in je eigen buurt of juist meteen een rondje kunt hardlopen van een goed aantal kilometers is een andere stad waar je op dat moment bent. Als je gratis gebruikmaakt van Strava, ben je op dat gebied binnen deze app meer op jezelf aangewezen. De geavanceerde dashboards, statistieken en heatmaps zijn leuk om te zien als je Strava regelmatig gebruikt, maar tegelijkertijd kun je je als ‘funrunner’ afvragen wat je precies met die informatie wil doen. Ben je een heel serieuze hardloper of train je voor een marathon, dan kan het wel meerwaarde bieden, maar voor nu is Strava -tenzij je graag route-inspiratie krijgt- in principe ook prima te gebruiken zonder daarvoor te betalen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten