Sinds Android 11 kan slimme apparatuur makkelijk bediend worden vanuit het powermenu. Je hoeft zo de apps van je smarthome-apparatuur niet meer te openen. Google wijzigt met Android 12 de locatie van de smarthomebediening – je vindt de ‘bediening’ voortaan in de snelle instellingen. Androidworld legt uit hoe je deze smarthome-bediening gebruikt.

Lees verder na de advertentie.
Apparaatbediening in Android
Heb je slimme lampen van Philips, een beveiligingscamera van Nest en een slim slot van Nuki? Vanaf Android 11 hoef je de afzonderlijke apps van de fabrikanten niet meer op je telefoon te laten staan. Apparaten die aan je Google-account gekoppeld zijn, kunnen namelijk gemakkelijk in het apparaatbediening-paneel in het powermenu van Android 11 bediend worden. Je kan apparatuur in het menu in- en uitschakelen, maar vaak zijn er ook andere opties beschikbaar – zoals het instellen van kleuren voor je slimme lampen.

Niet elke fabrikant heeft er echter voor gekozen om het powermenu uit Android 11 te implementeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor Samsung en Xiaomi-telefoons. Heb je een Samsung of Xiaomi-telefoon, dan kan je reeds in de snelle instellingen terecht voor het bedienen van slimme apparatuur. Vanaf Android 12 volgt Google de opzet van Samsung en Xiaomi door een tegel in het notificatiepaneel toe te voegen voor apparaatbediening.
Via dit paneel kunnen apparaten worden aangestuurd. Specifiek gaat het om apparaten die verbonden zijn met bijvoorbeeld de Google Home-app. Niet alle apps werken momenteel in het apparaatbedieningspaneel. Later in dit artikel leggen wij uit hoe je apps kan koppelen aan dit paneel. Als voorbeeld gebruiken wij de Xiaomi Home-app, naast de Home-app die standaard gekoppeld wordt.
Apparaatbediening instellen
Voor het instellen van het apparaatbedieningspaneel dient je telefoon op Android 12 te draaien. De stappen zoals wij ze hieronder voorleggen gelden specifiek voor telefoons met ‘stock-Android’. Veel telefoons van Motorola, OnePlus, Nokia en ‘uiteraard’ uit de Pixel-reeks zullen vermoedelijk werken met het hieronder uitgestippelde stappenplan.
- Open het notificatiepaneel van je telefoon
- Zoek voor een tegel met de naam Apparaatbediening
- Staat deze er al, dan ben je klaar. Zo niet, ga dan verder met stap 4
- Klik linksonder op het bewerkicoontje van de snelle instellingen
- Zoek de tegel Apparaatbediening en veeg deze naar de gewenste plek
- Klik bovenaan op het pijltje naast Bewerken

Mocht de tegel er bij stap 3 al staan, dan hoef je dus geen verdere actie te ondernemen. Kan je de tegel nog niet vinden, dan moet je hem toevoegen om verder te kunnen gaan met de stappen die je hieronder vindt. Hieronder leggen wij namelijk uit hoe je een app als Xiaomi Home toevoegt aan het bedieningspaneel.
- Klik op Apparaatbediening in de snelle instellingen
- Vervolg je weg door rechtsboven op de drie puntjes te klikken
- Kies vervolgens de optie Bedieningselementen toevoegen
- Selecteer onderaan de optie Andere apps bekijken
- Kies bijvoorbeeld Xiaomi Home
- Selecteer de apparaten die je wil bedienen

Google koppelt vervolgens automatisch de apparaten aan het paneel. Wel zal je bovenaan voor het bedienen wel telkens moeten wisselen tussen de Google en Xiaomi Home-apps. Google biedt geen optie voor het combineren van apparaten van verschillende apps in één tabblad.
Maak jij wel eens gebruik van het bedieningspaneel in Android? Wat vind jij van de wijziging van de locatie van het tabblad? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten