Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Zo ziet de perfecte smartphone van Jiri eruit

Jiri Truijen
9 juli 2019, 19:23
6 min leestijd
Zo ziet de perfecte smartphone van Jiri eruit

Lees verder na de advertentie.

Mijn droom-smartphone

Als ik nu een smartphone zou kopen, dan twijfel ik tussen de Huawei P30 Pro, de OnePlus 7 Pro en de Samsung Galaxy S10 Plus. Ik ben een poweruser en ik wil het beste van het beste, dus ik kijk dan ook alleen maar naar de meest premium smartphones die er op dit moment zijn. Helaas hebben geen van alle drie wat ik eigenlijk echt wil.

Ik zou dus compromissen moeten maken en dat wil ik eigenlijk helemaal niet als ik zoveel geld ga uitgeven. Net zoals verschillende YouTubers denk ik dus ook vaak na over hoe mijn ‘dream smartphone’ er zou kunnen uitzien. Welke onderdelen van de huidige smartphonemarkt zou ik combineren om mijn perfecte smartphone samen te stellen? 

[tds=6923]

Voorkant: scherm, audio en selfiecamera

We beginnen al meteen met een hele moeilijke: het scherm. Ik ben helemaal weg van het 90 Hz OLED-scherm van de OnePlus 7 Pro. Het nadeel van dit scherm? 6,67 inch is te groot. Dan ga ik liever voor het 6,1 QHD AMOLED-scherm van de Samsung Galaxy S10. Liefst heeft dat scherm dan ook een ververssnelheid van 120 Hz zoals de Razer Phone 2. Dat mag trouwens met dezelfde gebogen schermranden, want dat vind ik erg mooi. 

Wat niet mag is het gat in het scherm voor de selfiecamera. Zet boven- en onderaan maar een minimale schermrand, zodat daar een stereo front-facing speaker in kan zoals die van de OnePlus 7 Pro. Die is heel dun en dus ideaal om in een minimale schermrand te verwerken.

In de schermrand is dan ook plaats voor alle nodige sensoren (zoals de ToF-sensor) die nodig zijn voor de 3D Face Unlock van de Huawei Mate 20 Pro. Uiteraard is er ook nog plaats voor een dubbele selfiecamera: de reguliere en groothoeklens van de Google Pixel 3 XL. 

Mijn droom-smartphone heeft dan geen randloos design, maar stereoluidsprekers aan de voorkant en 3D-gezichtsherkenning primeren voor mij.

[tds=6832]

Achterkant: camera’s en vingerafdrukscanner

Zoals je net hebt gelezen heb ik niet gesproken over een in-screen vingerafdrukscanner. Ik ben best tevreden over die van de OnePlus 7 Pro, heel accuraat en snel. Toch prefereer ik de oude methode en liefst aan de achterkant van de smartphone. Ik kijk dan vooral naar de Huawei Mate 10 en de OnePlus 6, want deze twee toestellen hadden echt razendsnelle vingerafdrukscanners. Mijn gevoel was altijd dat de Huawei snellere vingerafdrukscanners had, dus voor mijn droom-smartphone neem ik die. Uiteraard plaatsen we die gecentreerd, exact waar je wijsvinger goed bij kan.

Voor de camera kijk ik opnieuw naar Huawei. De Huawei P30 Pro heeft op dit moment de meest complete set-up die ik graag overneem op mijn droom-smartphone. We spreken dus over de 40 MP Super Spectrum-lens met RYB-sensor, de 8 MP periscoopzoomlens, de 20 MP Ultra Wide Angle-camera en de ToF-sensor. Dankzij de RYB-sensor kan de 40 MP Super Spectrum-lens veel meer licht opvangen, wat de kwaliteit van foto’s in mindere lichtomstandigheden waanzinnig verbetert. En ook al gebruik ik heel weinig de zoomlens op mijn smartphone, je kan gewoon niet naast die 50x zoom.

Als ik toch iets zou kunnen wijzigen aan aan deze set-up, dan is het de Ultra Wide. Die van de Samsung Galaxy S10 Plus is net wat wijder dan die van de P30 Pro, dus die zou ik graag wisselen.

Hardware is natuurlijk niet alles, ook software is super belangrijk als het aankomt op fotokwaliteit. Daarvoor kijk ik uiteraard naar Google! Wat zij kunnen met een enkele 12 MP-lens is echt ongelooflijk, dus stel je eens voor wat ze allemaal zouden kunnen met bovenstaande hardware.

Zijkant en onderkant: Alert slider en Google Assistent-knop

De Alert slider van OnePlus en de Google Assistent-knop van LG zijn twee knoppen die ik bij andere merken mis. De set-up zou net zoals bij OnePlus zijn: de power-knop rechts, met daarboven de Alert slider. Aan de linkerkant vinden we dan bovenaan de volumeknoppen met daaronder de Google Assistent-knop.

Die Google Assistent-knop is via software volledig aan te passen, met drie uitvoeringen: één klik, twee klikken en de knop inhouden. Het werkt dus zoals de ‘slimme knop’ van de ASUS ZenFone 6, maar op een andere plek en niet gelimiteerd in softwarekeuze.

Aan de onderkant van de telefoon vinden we in het midden een usb-c-poort met daarnaast een 3,5 mm audioaansluiting van LG. Niet dat ik die nog vaak gebruik, maar de optie hebben is altijd leuk. Aan de andere kant vinden we dan de simsleuf waar plaats is voor dualsim én een microSD-kaart.

[tds=6936]

Binnenkant: accu, processor, RAM en opslag

Dit is heel simpel: het moet het beste van het beste zijn en dan is dat op dit moment heel duidelijk de OnePlus 7 Pro! De processor is de Qualcomm Snapdragon 855, gecombineerd met 12 GB RAM. Uiteraard overkill, maar waarom niet? Ik ben met deze droom-telefoon van plan om minstens drie jaar verder te kunnen, dus misschien tegen dan dat 12 GB werkgeheugen wel van pas komt.

Voor opslagcapaciteit heb ik eigenlijk voldoende met 128 GB, toch zou ik mijn droom-smartphone voorzien van 256 GB opslaggeheugen. Waarom? Net zoals de RAM: omdat het kan. Uiteraard maakt het gebruik van UFS 3.0, want speed is what I need!

Voor de accu kijk ik naar de Moto G7 Power en ASUS ZenFone 6. Beiden hebben een 5.000 mAh-batterij die mijn droom-telefoon kan voorzien van voldoende energie om er twee dagen vol tegenaan te gaan. De accu moet wel de OPPO Super VOOC Fast Charger ondersteunen. Als je dan toch eens moet bijladen, moet dat net zoals al de rest supersnel gaan. Draadloos opladen is trouwens ook van de partij, want dat vind ik wel handig.

Software: OS en extra toevoegingen

Ik heb even lopen twijfelen tussen de One UI van Samsung en OxygenOS van OnePlus. One UI heeft als grote voordeel dat het alle belangrijke zaken naar de onderkant van de telefoon brengt, waardoor je er met één hand makkelijker bij kunt. OxygenOS van OnePlus is dan weer met voorsprong mijn favoriete skin omdat het naar stock Android neigt met heel wat aanpassingsmogelijkheden.

Hoe handig One UI nu is, het kan toch nog steeds niet tippen aan OxygenOS. De aanpassingsmogelijkheden, de regelmatige updates en veel betere energiebeheer winnen overduidelijk voor mij. Er zijn echter nog wel een paar zaken die moeten toegevoegd worden:

De OnePlus Launcher wordt standaard vervangen door Nova Launcher Prime. Deze kan nog veel meer personaliseren dan de Stock Launcher en hoe meer hoe beter.

Een Edge-menu zoals dat Samsung in zijn S- en Note-reeks heeft is ook een must. Ik gebruik nu Swiftly Switch Pro omdat het de snelste van het moment is en heel makkelijk in gebruik. Deze zou ik dus ook standaard op mijn droom-telefoon zetten.

Een makkelijke één hand-modus, door zoals bij ASUS drie keer te tikken op de Home-knop of zoals bij Huawei over de navigatieknoppen te vegen is ook een must-have. 

Ik wil ook de ‘chop chop’-beweging van Motorola om de zaklamp te activeren. Een groot gemis bij elke niet-Motorola-smartphone.

Prijs

Dit is natuurlijk het lastigste gedeelte. Mijn droom-smartphone zou 500 euro kosten, maar realistisch is dat natuurlijk niet. Ik denk wel dat deze set-up moet lukken voor 800 euro, zoals de duurste OnePlus 7 Pro kost. 

Deze telefoon zou voor mij ook geen compromissen hebben, waardoor ik graag ietsje meer betaal voor een telefoon. 

Zo nu weten jullie wat op dit moment mijn droom smartphone is. Wat zou jij aanpassen of toevoegen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!