Oh oh, de opslag van Google zit bijna vol. Je krijgt de melding dat je binnenkort mogelijk geen e-mails meer ontvangt omdat je de volle 15 GB hebt gebruikt. Paniek! Tot je je bedenkt dat je talloze foto’s op Google Foto’s hebt staan. Tijd om alles uit te zoeken, met de volgende handige tips.
Grote fotobestanden uitzoeken
In Google Foto’s krijg je steeds meer overzicht in wat er nou zoveel ruimte opeist. Een van de beste tools om dit te checken, is de optie voor ‘Grote foto’s en video’s’. Hier worden de grootste bestanden op een rij gezet. Google Foto’s sorteert het automatisch en laat de grootste bestanden eerst zien.
Wellicht denk je dat je hier vooral video’s gaat treffen, maar niets is minder waar: ook screenshots en vlugge foto’s kunnen een flink bestandsformaat bevatten. We raden je aan om rustig door de lijst heen te scrollen en steeds wat te verwijderen.
Bang dat je te rigoureus aan de slag gaat? Scrol dan volledig naar onder, naar de ‘kleinere’ bestanden. Werk vanaf daar langzaam omhoog. Zo is het mentaal ook iets makkelijker om afscheid te nemen van dat wazige strandkiekje van negen jaar geleden. Voordat je het weet, heb je zo een paar honderd MB’s weggemieterd.
Blader door de onderwerpen
Google Foto’s kan goed herkennen wat je allemaal op de foto zet en dit vervolgens categoriseren. Zoek maar eens ‘hond’ op in de zoekfunctie en al je hondenfoto’s komen tevoorschijn. Ook is er via het tabblad zoeken de optie voor Documenten. Hier staat per thema of onderwerp een mapje. Zo hebben wij er bijvoorbeeld Boekomslagen, Menu’s en Posters tussen zittten.
Weet je dat je veel kleding hebt gefotografeerd en er waarschijnlijk wel wat foto’s vanaf kunnen? Zoek dan op ‘kleding’ of bijvoorbeeld ‘jurken’. Zo kan je al vlug een lijst krijgen van bijbehorende foto’s en zelf kiezen wat je weggooit.
Maak werk van je screenshots
Even een screenshot maken van het een óf het ander en er vervolgens niet aan denken om die op een later moment te verwijderen. De QR-code voor het wegbrengen van een pakket, de bevestiging van een Tikkie of per ongeluk terwijl je bijna je telefoon in de wc liet vallen. Stuk voor stuk handig, maar daarna nemen ze onbedoeld steeds meer ruimte in.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je screenshots uit te zoeken. Een van de manieren is de zoekfunctie gebruiken. Vul je daar ‘screenshots’ in, dan krijg je automatisch al twee voorstellen met mapjes van screenshots. Google heeft nog niet altijd helder wat nou precies een screenshot is en wat niet, dus kunnen hier ook reguliere foto’s tussen zitten. Direct al je screenshots verwijderen raden we dus, voor alle zekerheid, af.
Zoek op mensen
Wellicht ongemakkelijk, maar Google Foto’s kan personen op foto’s herkennen en ze in een map plaatsen. Zo heb je alle foto’s met die ene persoon erop op een plek. Heb je wellicht nog foto’s van je ex, of van een vriend(in) die je nooit meer ziet? Dan kan het handig zijn om ze op te zoeken in het ‘smoelenboekje’ van Foto’s.
Bonus is dat je bij het scrollen door je foto’s je niet meer kan schrikken omdat er iemand tussen staat die je niet meer hoeft te zien.
Wees eerlijk naar jezelf
Foto’s vertellen verhalen en kunnen je veel brengen als je dingen vergeet. Desondanks is het goed om te bedenken waar je echt waarde aan hecht. Die ene mooie zonsondergang is mooi, maar is dat vanwege de kleuren of omdat die vakantie zo bijzonder was? En wil je echt de foto’s bewaren van de sneakers die je vijf jaar geleden hebt weggedaan?
De één voelt meer voor nostalgie dan de ander, en het is hoe dan ook oké om wel of niet aan iets vast te houden. Wees je er desondanks van bewust dat je niet elke foto van een vakantie of evenement hoeft te bewaren, zeker als ze niet vastleggen hoe je het hebt ervaren.
Heb jij nog een handige tip hoe je Google Foto’s kan opschonen? Deel jouw handigheidjes in de reacties hieronder!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nog een paar tips: laat de map met screenshots niet synchroniseren met Google Photos, hoef je ze ook niet uit te zoeken ?. Sla je foto’s in klein formaat op en check via de browser of er nog foto’s tussen staan in origineel/groot formaat (zit een tooltje in die die foto’s zelf opzoekt en verkleint)
Meestal gebruik ik screenshot alleen als een soort Post-it. Dus tijdelijk ff snel iets opslaan. Mocht ik ze wel willen bewaren, dan kopieer ik ze naar de camara-map.
Goede tips B@Zzz! Ik neem de screenshots toch steeds weer mee in de trend van ”daar doe ik later iets mee” ? (en dan vervolgens er nooit iets mee doen hè)