Opgelet: dinsdag einde van gratis Google Foto's-opslag, doe dit meteen

Opgelet: dinsdag einde van gratis Google Foto's-opslag, doe dit meteen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vanaf dinsdag 1 juni gaat Google niet langer gratis en ongelimiteerd back-ups in Google Foto's aanbieden. Je hebt dus nog heel even de tijd om al je oude foto's en video's massaal in de cloud te zetten. Maar wat mogen we na die deadline van Google Foto's verwachten?

Google Foto's-opslag

In oktober van vorig jaar raakte bekend dat Google een einde maakt aan de populairste, en een unieke functie van zijn Google Foto's-app: de gratis en onbeperkte opslag van foto's en video's. Vanaf dinsdag gebruikt Google de 15 GB aan gratis opslag die al met je Google-account komt om foto's en video's veilig te stellen in de cloud. Is je opslag op, dan is het ook gedaan met de back-ups.

Hoe kan ik ze nog snel back-uppen?

Je hebt dus slechts heel even de tijd om al je oude foto's en video's voor altijd gratis te back-uppen. Back-uppen is heel eenvoudig, want het kan zowel op je telefoon als op desktop. Om te weten welke foto's van je telefoon nog niet in de back-up zijn opgeslagen, let je op het pictogram van het wolkje met de streep door. Open zo'n album en zet de schakelaar Back-up en synchronisatie aan om je telefoon te laten starten met de automatische back-up. Je hoeft verder niets te doen.

Het icoontje dat aangeeft wanneer foto's niet in de cloud staan

Het icoontje dat aangeeft wanneer foto's niet in de cloud staan

Op je pc is het nog eenvoudiger om foto's te back-uppen in Google Foto's. Ga gewoon naar photos.google.com. Vervolgens selecteer je vanuit de opslag vanaf de verkenner van je pc alle foto's die je wil bewaren in de cloud. Je kan heel snel alle foto's uit een volledige map selecteren met de toetsencombinatie CTRL + A (Windows) of Command + A (macOS). Zet daarna het venster met je selectie naast je browser waarin Google Foto's is geopend, en sleep alle bestanden met de muis naar Google Foto's. Meteen begint de back-up.

Hoeveel gratis opslag heb ik nog?

Al is snel een back-up maken natuurlijk nog geen oplossing voor alle foto's die je na 1 juni maakt. Allereerst kan je controleren hoe lang je nog met je huidige 15 GB aan opslag kan, en dat kan je via deze link naar Google Foto's checken. Googles hulpmiddel schat de tijd in waarin je foto's kan uploaden aan de hand van je huidige gebruik, en zo kan ik zelf bijvoorbeeld nog twee jaar lang foto's bewaren alvorens mijn opslaglimiet is bereikt.

Je krijgt te zien hoe lang je nog verder kan met opslag

Je krijgt te zien hoe lang je nog verder kan met opslag

Meer opslagruimte nodig?

Geeft Google aan dat jij wel op korte termijn een tekort aan cloudopslag zal hebben, dan zijn er twee dingen die je kan doen:

  • Opslagruimte vrijmaken: Als eerste is het verstandig om even grote schoonmaak te houden in Google Foto's opslagruimte vrij te maken door foto's te verwijderen. Hier leggen we je uit hoe je dat doet. Google gaat gebruikers ook een handje helpen met het vrijmaken van opslagruimte, en hier lees je hoe dat zal verlopen.
  • Betaalde cloudopslag vergelijken: Is er opslagruimte te weinig, dan wordt het tijd om opslag aan te schaffen. Dat kan bij Google zelf, maar uiteraard ook bij de concurrentie. In dit artikel kan je de tarieven voor betaalde opslag vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Ga jij nog massaal foto's uploaden in de komende weken, en weet je al wat je volgende stap is wanneer je geen gratis opslag meer hebt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

Originele publicatiedatum: 07 mei 2021 / Opnieuw gepubliceerd en aangevuld: 31 mei 2021

0 reacties

Tips

Dit vind je misschien ook leuk