De een verhuist altijd alle data mee als hij of zij een nieuwe telefoon in gebruik neemt, terwijl een ander elke keer met een schone lei begint. Maar na een tijdje zal het er bij beide typen gebruikers insluipen: je telefoon begint toch wat vol te raken. Misschien merk je het omdat het even duurt voor alle foto’s geladen zijn als je naar je galerij gaat. Of omdat je batterij nog veel sneller leeg gaat omdat je een nogal grote collectie apps hebt verzameld. Het is altijd goed om je telefoon van een opruimsessie te voorzien.

Lees verder na de advertentie.
1. Leeg de cache
Net als bij een computer hebben smartphones ook last van een cache die steeds voller en voller raakt. De cache is een plek waarin tijdelijk data kan worden opgeslagen. Dat blijft echter ook ‘plakken’, dus zeker als je veel hebt gedaan met je telefoon, dan is het handig om de cache te legen. Ga hiervoor naar ‘Opslag’ binnen het Instellingen-menu. Het kan hierna wel wat langer duren als je bijvoorbeeld iets wil openen, maar dat is slechts eenmalig.
2 Verwijder apps
Veel mensen realiseren zich niet dat apps op je telefoon geïnstalleerd hebben niet zo onschuldig is als het lijkt. We hebben het dan vooral over apps die je niet gebruikt, maar die in de achtergrond misschien wel aan staan. Die ene keer in het jaar dat je je HEMA klantenkaart nodig hebt, kun je de app ook wel downloaden en erop inloggen als je in de winkel staat. Of spellen die je toch nooit meer speelt: lekker wegdoen, het scheelt ruimte en waarschijnlijk ook batterij. Je vindt deze optie bij Instellingen en dan Apps. Je kunt op die manier app voor app bedenken of je het wil verwijderen.
3. Verwijder foto’s en video’s
Een andere ruimte- en energieslurper is de grote hoeveelheid filmpjes en foto’s die veel mensen op hun telefoon bewaren. Je kunt ze verwijderen om wat ruimte vrij te maken. Het is sowieso vaak helemaal niet nodig om al die foto’s te bewaren. Soms zijn ze alleen om iemand op social media iets te laten zien, of heb je vijf bijna dezelfde foto’s gemaakt waarvan je er eigenlijk maar één geslaagd vindt. Hup, weg met die andere vier. Je kunt in de galerij-app van je telefoon films en foto’s vinden om weg te doen. Vergeet ook het WhatsApp-mapje niet, want die staat ook vaak vol met rommel.
4. Schakel systeem-apps uit
Heeft jouw telefoon standaard een aantal apps voorgeïnstalleerd die je eigenlijk niet gebruikt? Waarschijnlijk kun je die niet helemaal verwijderen, maar je kunt ze wel uitschakelen. Ook dat doe je via Instellingen en dan Apps. Stopzetten alleen is niet genoeg, je moet ze echt uitschakelen wil je zorgen dat je ze ook niet meer hoeft te zien.
5. Ga terug naar fabrieksinstellingen
Het is een wat rigoureuze manier van opruimen: het is namelijk een reset. Je telefoon gooit bij het teruggaan naar fabrieksinstellingen alles weg en daarna start het apparaat op alsof hij nieuw uit de doos komt en moet je alles weer instellen. Zorg dat je voordat je dit doet een goede back-up maakt van alles wat je wil bewaren: bijvoorbeeld in de cloud. Misschien hoef je dat niet allemaal terug te zetten als je telefoon weer is ingesteld, maar is het wel fijn om het in ieder geval niet kwijt te zijn.
Tot slot kun je ook wat hulp inroepen van buitenaf, zoals een opruimapp van een derde partij. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld CCLeaner inzetten, of Clean Master. DU Speed Booster en SD Maid zijn ook opties om te overwegen wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken bij het opruimen van je smartphone.
Ruim jij je telefoon regelmatig op? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Systeem apps uitschakelen (of zelfs verwijderen met root) zorgt er niet voor dat je meer ruimte hebt om andere apps te installeren of data op te slaan. Alleen het verwijderen van updates voor systeemapps helpt dan
Dat kan wel degelijk, door eerst alle gegevens te verwijderen van de app en daarna alle updates verwijderen. Via adb kan je de app dan zogenaamd uitschakelen en gebruiken ze ook geen stroom meer. App blijft nog wel via backup op telefoon.
Als je de app nooit gebruikt hebt, is er ook geen data/cache. Gewoon gegevens wissen heeft dan net zoveel impact als uitschakelen.
Als je de updates niet wist, heb je onnodig geheugen verlies. Kan zomaar maar paar GB om het totaal schelen, als je veel apps uitschakeld, dan wel via adb verwijderd. Zo heb ik ruim 10gb aan opslag gewonnen door eerst de updates van onzin apps van Samsung te verwijderen en daarna via adb te verwijderen.
Jeetje, wist niet dat Samsung zoveel onzinnige apps mee leverde
Ja, Bixby troep in 4 apps, Samsung Friends, Samsung Health, Samsung Dex. Sommige kan je verwijderen, anderen alleen via updates verwijderen en daarna via adb.
De cache ruim ik regelmatig op en dat moet helaas per App. Met de wildgroei aan Apps die verschijnen ben je wel effe bezig. De Apps die ik niet gebruik en die Google op mijn Pixel telefoon heeft meegeinstalleerd schakel ik uit.
De tip op Apps die je zelden gebruikt uit te schakelen, ga ik opvolgen..
Op mijn Pixel zit ook een programma om files op te schonen. Die gebruik ik ook regelmstig
Cache kan je ook opruimen via het recovery menu…
Mbt. cache opruimen: ik weet alleen hoe je dat app per app moet doen en niet in eén beweging. Als dat wél kan, lees ik graag hoe.
Daar zijn apps zoals CCleaner voor. Die kunnen alle cache van apps en zelfs prullenbak legen.
Ik had gehoopt dat dit ook met “files by google” in eén beweging zou kunnen. Dat lijkt me handiger en veiliger, als Google tools meelevert, zouden die standaard moeten kunnen wat je met die andere apps ook kan, zodat je zeker geen schade aanricht op smartphone.
Die kan je ook gebruiken. Dubbele bestanden, prullenbak, apps die je niet gebruikt. Alleen app cache kun je er niet mee opruimen.
En dat is nu net wat ik ook wel wil kunnen doen. Mbt. apps die ik niet gebruik, lijst files by google b.v. talkback op en dat gebruik ik nu juist constant. Dus dat zogenaamd niet gebruiken vind ik wat tricky om dat blindelings maar te volgen.
Ik gebruik SD Maid SE daar voor
Heb ik ook staan, maar hoe ik cache daarmee opruim vind ik niet meteen, helaas.
Gewoon op app reiniger klikken
Ah, dat heet dus niet “cache cleaner” of iets van die strekking. Bedankt.
Het kan zijn dat ze weer back in de race zijn, maar ik het verleden flink problemen mee gehad. Specialisten zijn er ook niet happig op.