Veel huizenbezitters weten het: vanaf 2026 moet de hybride warmtepomp de standaard zijn om woningen te verwarmen. Vervang je je cv-ketel, dan moet je overstappen op een hybride warmtepomp. Maar: geldt dat voor een cv-ketel die nu al wordt vervangen ook?
CV-ketel vervangen
Het korte antwoord is: nee. Het kabinet stelt het verplicht dat, wanneer je je cv-ketel vanaf 2026 vervangt, er een hybride warmtepomp moet worden geplaatst of er moet worden overgestapt op een ander duurzaam alternatief, zoals een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In het bouwbesluit is dit vastgelegd. De overheid wil dat er meer urgentie achter verduurzaming wordt gezet en ziet het ook als een winst voor de portemonnee als er minder aardgas wordt gebruikt.
Vervang je je cv-ketel in 2023, 2024 of 2025, dan is die warmtepomp nog niet verplicht, maar dat betekent niet dat het geen goed idee is om het wel te laten plaatsen. Het is een investering, maar wel eentje die met de huidige gasprijzen zomaar kan zorgen voor een besparing. Daarnaast is het duurzamer en voor veel huishoudens is ook dat belangrijk. Is het in jouw huishouden echt niet mogelijk, dan kun je kijken of er een uitzondering kan worden gemaakt.
De (hybride) warmtepomp wordt dus echt pas de norm voor woningen die niet op het warmtenet zijn aangesloten vanaf 2026. Dat duurt nog jaren, maar cv-ketels zijn ook apparaten waar je jaren mee doet. Bovendien is er tijd nodig om monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen, aldus minister Rob Jetten.
Hybride warmtepomp
Maar, wat is een hybride warmtepomp precies? Het is een combi tussen een warmtepomp en een cv-ketel. De ketel wordt vooral op koude dagen gebruikt, maar de warmtepomp staat op alle andere dagen zijn mannetje. Het apparaat zou leiden tot gemiddeld 60 procent besparing op aardgasverbruik. Wil je helemaal geen aardgas gebruiken, dan kun je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, die wordt aangeraden bij goed geïsoleerde woningen.
Het warmtenet kan ook een keuze zijn. Dit is een warmtevoorziening die op dit moment actief is in een deel van Nederland, maar de komende tijd waarschijnlijk op steeds meer plekken in ons land beschikbaar komt. Het is een duurzame manier om de woning te verwarmen. Een ander woord voor het warmtenet is stadsverwarming en het komt erop neer dat er een netwerk van leidingen is waar warm water doorheen stroomt: altijd. Hierdoor worden alle huizen in een bepaald blok gezamenlijk verwarmd en dat scheelt.
De overheid probeert het wel vast wat aantrekkelijker te maken om bij vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een hybride warmtepomp: er is een subsidie verkrijgbaar van gemiddeld 30 procent om in zo’n warmtepomp te investeren. Voor lage- en middeninkomens is financiering via het Nationaal Warmtefonds beschikbaar tegen een rentetarief van 0 procent. Er wordt dus veel moeite gedaan om huishoudens een handje te helpen: een warmtepomp is ook niet goedkoop.
Subsidie
Je bent er aanzienlijk meer geld aan kwijt dan aan een cv-ketel: momenteel kosten ze tussen de 4.000 en 7.000 euro. Echter is er door de overheid geregeld dat hybride warmtepompen vanaf 2026 goedkoper zijn. Vergis je echter niet: je bespaart er ook geld mee. Zeker kijkend naar de huidige gasprijzen zal je warmtepomp zich tijdens zijn levensduur terugverdienen.
Je hoeft zeker niet nu meteen op een warmtepomp over: als je cv-ketel nog in orde is, dan kun je zelfs na 2026 nog voort met die ketel. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat wanneer het over is met je cv-ketel, je alsnog wel op zo’n warmtepomp over moet gaan, naast dat je met je huidige cv-ketel waarschijnlijk minder geld bespaart en je mogelijk dus zelfs beter vroeger dan later kunt overstappen op de warmtepomp-methode.
Beeldbron: Roberto Nickson
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten