Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Zeg nooit nooit…

Zo installeer je Android-apps die bij ons ‘niet beschikbaar’ zijn

· 22 april 2019

Er bestaan best een aantal interessante Android-apps die in onze contreien niet (of nog niet) beschikbaar zijn. Het bekendste voorbeeld is Android Auto, Googles besturingssysteem voor infotainmentsystemen in auto's. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit soort apps tóch kan installeren als je in Nederland woont.

Verwarrende melding

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde apps niet in ‘onze’ Google Play Store staan. Om te beginnen worden veel apps alleen uitgerold in de markten waar ze relevant zijn. De webradioservice Pandora en de betaaldienst Venmo zijn bijvoorbeeld uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten – net als de bijbehorende apps (bij ons krijg je de verwarrende melding dat de app niet geschikt is voor jouw apparaten). Om dezelfde reden kunnen Belgen de Google Pay-app sinds een kleine twee jaar wél installeren, maar Nederlanders nog steeds niet. Ook naar Android Auto is het vergeefs zoeken, zowel in Nederland als in België. Dat zou naar verluidt te maken hebben met het feit dat de Nederlandstalige Google Assistent er nog niet helemaal klaar voor is, al wilde Google dat bevestigen noch ontkennen. In de praktijk blijkt de app bij ons prima te gebruiken.

Apk of vpn?

Naast Android Auto zijn er nog wel wat toepassingen die écht nuttig kunnen zijn, maar die voor Belgische gebruikers voorlopig verboden terrein blijven. Denk aan een Amerikaanse videostreamingdienst als Hulu, of aan de apps van een bank of andere instelling in het vakantieland waar je komende zomer naartoe trekt. Het goede nieuws is dat je via een omweg nagenoeg elke bestaande applicatie kan downloaden en installeren. Er bestaan twee geijkte methodes:

1. De apps buiten de Google Play Store om binnenhalen in de vorm van een zogeheten apk-bestand (voluit Android Package Kit)

2. Doen alsof je de Google Play Store vanuit een ander land bezoekt met behulp van een vpn-toepassing.

Apps downloaden buiten een officiële appwinkel om is nooit helemaal zonder risico. De toepassingen worden minder grondig gecontroleerd en zouden dus bijvoorbeeld malware kunnen bevatten. Voor de eerste methode is het daarom belangrijk dat je een apk-downloaddienst uitkiest met een goede reputatie, zoals APKMirror.com. Het kan echter nooit kwaad om daarnaast ook nog een antivirusprogramma op je Android-toestel te zetten, bijvoorbeeld van Avast, AVG of Kaspersky.

screenshot van APKMirror - Android Auto

Kies de juiste processorarchitectuur

Bij APKMirror vind je zo goed als alle apps, ook degenen die je bij ons officieel niet kan downloaden. Surf met je smartphone of tablet naar de site, en voer in het zoekveld de naam van de gewenste app in. Kies vervolgens voor de meest recente versie (doorgaans de beste keuze) en klik in het volgende venster op ‘See available apks’. Vaak bestaan er namelijk meerdere varianten van een app die elk geoptimaliseerd zijn voor een ander type smartphoneprocessor – meestal ARM, ARM64 of x86. Twijfel je? Installeer dan even een app als DevCheck Hardware and System, laat je smartphone analyseren en het onderdeel Systeem/Processor geeft je alle details over jouw processorarchitectuur.

Download vervolgens de juiste variant van de app, installeer de software, en de toepassing gedraagt zich daarna als elke andere app. Met één verschil weliswaar: eventuele updates worden niet automatisch geïnstalleerd, maar moeten opnieuw handmatig worden binnengehaald via APKMirror. Noteer ook dat je je smartphone eenmalig toestemming moet geven om apps buiten de officiële Play Store te downloaden. Je krijgt die vraag vanzelf voorgeschoteld zodra je je eerste apk installeert.

screenshot van DevCheck

Omwegje langs het buitenland

Ga je liever niet buiten de geplaveide wegen van de officiële app-winkel, dan kan je proberen om Google Play om de tuin te leiden met een vpn-toepassing. We zeggen bewust ‘proberen’, want het lukte ons niet elke keer. Wij gebruikten de app HolaVPN, maar TunnelBear of Rocket VPN zijn prima alternatieven en werken op vrijwel dezelfde manier. De basisversies van de apps zijn gratis. Wil je meer, sneller en reclamevrij downloaden, dan kan je een betaald maandelijks abonnement overwegen.

In HolaVPN: activeer de vpn door de schakelaar om te halen, selecteer het land waar je de app wil downloaden (bijvoorbeeld de Verenigde Staten), wacht tot de verbinding is omgeleid en open dan de Google Play-app – in dit geval met het Amerikaanse vlaggetje. Snor de gewenste app op, en download en installeer die vervolgens zoals je gewend bent. Lukt het niet meteen, probeer dan het volgende even:

> Maak verbinding met de vpn-app

> Ga naar de instellingen van je smartphone

> Ga naar het onderdeel 'Apps' en klik door naar 'Google Play Store'

> Klik op 'Geheugen' en druk vervolgens op de knoppen 'Gegevens wissen' en 'Cache wissen'

screenshot van HolaVPN

Zoals gezegd hadden de vpn-apps bij ons maar wisselend succes, waardoor we uiteindelijk de voorkeur geven aan de apk-methode. Toch kun je HolaVPN, TunnelBear of Rocket VPN beter nog bij de hand houden. Na het downloaden van een ‘buitenlandse’ app bots je wellicht immers nog op geografische restricties in de app (lees: de toepassing werkt alleen in het andere land). Met een vpn-app kan je die dan meestal wel omzeilen.

Installeer jij soms apps die niet uit de Google Play Store komen? Gebruik je dan een apk of een vpn? Laat het ons weten hieronder in de reacties!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (12)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...