Wil jij video’s kijken in HDR-kwaliteit, maar weet je niet of je telefoon dat ondersteunt? Je kunt dat natuurlijk online opzoeken, maar om het echt zeker te weten, kun je je telefoon aan het werk zetten. Op deze manieren check jij of je smartphone HDR-ondersteuning heeft.
In volle glorie
Al die streamingdiensten die HDR-content bieden: die wil je natuurlijk in al hun glorie bekijken. Dat kan met een mooie televisie, maar hoe zit het met je smartphone? Er zijn verschillende methoden om te ontdekken wat jij van de beeldkwaliteit op je telefoon mag verwachten.
HDR betekent High Dynamic Range: het heeft alles te maken met de verschillen in helderheid tussen de lichte en de donkere objecten in beeld. Wat licht is, moet van het scherm spatten, wat donker is, moet zo donker mogelijk zijn. Hoe beter dit contrast is, hoe rijker het beeld en hoe beter de visuele ervaring.
HDR-varianten
HDR komt in vier varianten: HLG, HDR 10, HDR 10+ en Dolby Vision, waarbij HLG de minst hoge standaard is en Dolby Vision de hoogste. Dolby heeft heel hoge eisen, waardoor gadgetmakers altijd hoog van de toren blazen wanneer hun toestel in staat is om Dolby Vision weer te geven. Sterker nog, je hebt er een Dolby-licentie voor nodig en die kost geld. De maximale resolutie van Dolby Vision is wel hoog: 8K, alleen is er nog weinig content die ook daadwerkelijk 8K is. Ook HDR 10+ kan maximaal in 8K, maar HDR 10 heeft 4K als maximum.
Je kunt natuurlijk op de website van de fabrikant checken wat je van jouw telefoon mag verwachten als het gaat om HDR-ondersteuning. Wel moet je dan goed checken of je wel het juiste toestel selecteert en de website wel de versie weergeeft die in jouw land wordt uitgegeven. Zelfs als je dat goed hebt, dan kan het alsnog zijn dat de website van de fabrikant niet helemaal helder is over welke HDR-standaard er precies wordt ondersteund.
HDR Display Check
Je kunt dus beter een andere oplossing zoeken en die zijn er gelukkig. Je kunt op je smartphone de app HDR Display Check installeren. Het ziet er allemaal niet heel prachtig uit (wat vrij ironisch is voor een app die je moet helpen HDR vast te stellen), maar hij werkt.
Als je die app opent, dan tik je op de knop waar staat: “Click here to check if your display supports HDR!” Vervolgens doet hij zijn werk en laat hij via een stoplicht zien wat je van je telefoon mag verwachten: groen betekent ‘yes, dat heeft hij’. Rood betekent: ‘helaas, dat kun je op deze telefoon wel vergeten’. Heb je de check gedaan, gooi dan de HDR Display Check-app weer weg: je hebt er namelijk verder weinig aan.
Gebruik Netflix
Een andere handige app op je telefoon om te checken wat je telefoon kan, dat is… Netflix. Je kunt hierin zien of toestel de HDR-standaard ondersteunt en zelfs of je een video in Full HD kunt streamen (dankzij de Widevine-certificering). Zo kun je dat zien:
- Open de Netflix-app op je telefoon
- Ga rechtsboven naar je profiel
- Tik op ‘App-instellingen’
- Scroll naar beneden, waar ‘afspeelspecificaties’ staat
- Daar staan ze: de HDR-mogelijkheden van je telefoon, onder het kopje HDR-mogelijkheden.
Zoek en vind
Nu weet je wat je van je telefoon mag verwachten. Vergeet als je Netflix-content in HDR wil bekijken niet om bij Netflix in de zoekfunctie ook echt op ‘hdr’ te zoeken, zodat je alleen content selecteert die ook daadwerkelijk in die kwaliteit wordt uitgezonden. Dat kun je namelijk van oude Full House of Star Trek-afleveringen moeilijk eisen. Veel kijkplezier!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Via de youtube app is het ook te controleren.Zoek op “hdr demo” en als je kwaliteit selecteert bij het afspelen zie je hdr staan indien ondersteund door je mobiel ?
Om er maar alvast 1 te geven….
Als je die content die streaming diensten aanbieden in “volle glorie” wilt zien dan doe je dat niet op je mobieltje…
Precies. 60 ook al (kleinere kamer)
85 inch tv doet wonderen ?
Maar elke keer de Imax afhuren wordt zo prijzig…
HDR is niet altijd zaligmakend. Netflix heeft hele goede kwaliteit beeld. Maar hdr10+ content van Amazon prime is om te janken zo slecht; te donker , flets beeld. Op alle tv’s hierbij huis of die ik in het verleden heb gehad. er wordt ook veel over geklaagd op forums. Om die reden kijk ik nog steeds vaak met de oude Chromecast in plaats van op mijn Android tv met Chromecast built in.