Veel WhatsApp-gesprekken worden gevoerd met mensen die we kennen en vaker spreken, maar het komt ook voor dat je een WhatsApp-gesprek hebt met iemand waar je verder nooit meer mee van doen hebt. Je hebt in WhatsApp de keuze om een gesprek te verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om een gesprek te archiveren. Dit is het verschil tussen die twee.

Lees verder na de advertentie.
Gesprekken archiveren en verwijderen in WhatsApp
WhatsApp kun je handig gebruiken voor langdurige en kortere gesprekken, maar het komt voor dat je een gesprek hebt afgerond en verder niet meer nodig hebt. Je kunt er dan voor kiezen om het te verwijderen, maar archiveren kan ook. Wat is het verschil tussen die twee en hoe kun je ze handig inzetten?
Het grote verschil tussen verwijderen en archiveren is uiteraard hetzelfde als in je huis. Als je een factuur nodig hebt van iets dat je vorig jaar kocht, dan hoef je die niet te gaan zoeken als je het hebt weggegooid. Heb je het echter gearchiveerd, dan kun je het nog wel terugvinden (ongetwijfeld in een map met andere facturen). Zo werkt dat ook in WhatsApp: ga je echt voor verwijderen, dan komt het gesprek niet meer terug. Na het verwijderen van een WhatsApp-gesprek kun je de chat niet meer teruglezen. Het lijkt helemaal verdwenen Maar: stuurt die persoon je weer een bericht, dan verschijnt dit als nieuw bericht in je gewone gesprekkenlijst en krijg je er ook een notificatie van.
Bij archiveren is het gesprek er nog, maar het staat niet meer tussen de gewone gesprekken. Het zit dan tussen de andere gearchiveerde gesprekken. Maar er zijn meer haken en ogen aan archiveren. Als iemand je een bericht stuurt, dan krijg je hiervan geen meldingen meer. Je krijgt de berichten nog wel binnen, maar je zal naar je gearchiveerde chats moeten gaan om deze berichten te lezen. Wel zie je naast ‘Gearchiveerd’, wat boven je gewone gesprekken staat als je gearchiveerde gesprekken hebt, een nummer staan. Dit geeft aan in hoeveel chats of groepschats er ongelezen berichten zijn (of zelfs een apenstaart als je bent getagd in een gearchiveerde groepschat).
Nu je het verschil weet tussen verwijderen en archiveren, is het tijd om het ook daadwerkelijk te doen:
Een WhatsApp-chat verwijderen
- Open WhatsApp
- Tik lang op het gesprek dat je wil verwijderen
- Druk rechtsboven op de vuilnisbak
- WhatsApp checkt of je de chat echt wil verwijderen en de eventuele media.

Een WhatsApp-chat archiveren
- Open WhatsApp
- Tik lang op het gesprek dat je wil archiveren
- Tik rechtsboven op het icoontje met het pijltje boven een vierkant
- WhatsApp archiveert het gesprek en meldt dat met een melding onderin het scherm.

Een gearchiveerde WhatsApp-chat opzoeken/terugzetten
- Open WhatsApp
- Tik boven je gesprekken op Gearchiveerd (goed om te weten: heb je geen gearchiveerde gesprekken, dan is die optie er niet)
- Daar staan de gearchiveerde gesprekken: tik op het gesprek dat je wil openen
- Wil je de chat ook terugzetten tussen je gewone gesprekken, dan kun je er lang op drukken en dan kiezen voor het icoon rechtsboven met het vierkantje met de pijl naar boven.

Dit is een AW Basic. Elke donderdag duiken we in een AW Basic in een functie van een telefoon die handig kan zijn. We leggen uit waarom het bestaat en hoe je het gebruikt. Als er een onderwerp is dat je graag in een AW Basic voorbij ziet komen, laat het achter in de reacties en je ziet het dan mogelijk binnenkort hier op Androidworld.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb nooit de zin gezien van een gesprek archiveren. Als je een gesprek niet voortzet, verdwijnt dit immers vanzelf naar beneden in de gesprekslijst en daarmee uit het zicht?
Handig voor groepen zodat deze niet boven aan de lijst blijven. Tegenwoordig kan je natuurlijk ook tabs maken daarvoor.
?