Het is geen geheim dat je via de Google Play Store miljoenen apps kunt downloaden voor je smartphone en tablet. Maar niet elke app is handig, eerlijk of respectvol voor je tijd. Daarom is het handig om een aantal daarvan te verwijderen of te vermijden.

Lees verder na de advertentie.
Sociale media-apps
De eerste groep apps die de aandacht opslokken zijn, hoe kan het ook anders, applicaties die vallen onder het kopje sociale media. Die doen er immers alles aan om jou aan zich te binden en zoveel mogelijk tijd en data op te slokken. Algoritmes zorgen ervoor dat je het idee hebt dat je wil blijven scrollen, maar dat kan op een gegeven moment schadelijk zijn voor je (mentale) gezondheid. Bovendien is het zo dat veel van dit soort apps (zoals Facebook, TikTok, X, Snapchat en meer) veel werkgeheugen en opslagruimte gebruiken, en dat is niet goed voor het apparaat dat je gebruikt. Mocht je niet willen stoppen met sociale media, duik dan de instellingen eens in om te kijken welke aanpassingen je kunt maken in het kader van dataverzameling.
Lees verder na de advertentie.
UC Browser
De UC Browser is een browserapp die al meer dan tien jaar bestaat. De app verscheen in 2014, en een jaar later kwam aan het licht dat die gebruikersgegevens lekt. Denk dan aan de getallen van International Mobile Subscriber Identity (IMSI) en International Mobile Equipment Identity (IMEI), maar ook aan je Android ID, MAC-adres en locatie. Verder heeft Malwarebytes de app aangemerkt als een Trojan-virus, evenals een Potentially Unwanted Program. In 2017 werd het zelfs nog geclassificeerd als adware door verschillende partijen. Daarom haalde Google de browser uit de Google Play Store. Maar als je er nu op zoekt, kom je de app gewoon weer tegen. Vermijd de app — want het zou zomaar kunnen zijn dat die zich bezighoudt met malafide praktijken.
Truecaller
In theorie klinkt Truecaller als een prima app. Het identificeert onbekende nummers, blokkeert spamtelefoontjes en laat zien wie je probeert te bereiken. Soms kun je zelfs een notificatie krijgen van iemand die op het punt staat je te bellen. Klinkt als een applicatie uit de toekomst — totdat je bedenkt hoe Truecall dit voor elkaar krijgt. Het legt een gigantische database aan van contactinformatie. De kans is groot dat jouw informatie hier ook tussenstaat, ook al heb je de app nog niet eerder gedownload. Als jouw nummer op iemands telefoon staat die deze app gebruikt, dan wordt die gewoon geüpload naar de database. Daardoor wordt het ook openbaar gemaakt. Verder wil Truecaller heel graag zowel de telefoon- als sms-apps op je smartphone vervangen. Dat is best schimmig, aangezien die dan volledige toegang krijgt tot belgegevens en sms’jes. Dit is een goed voorbeeld van apps die teveel vragen. Als ze meer toestemmingen vereisen dan logischerwijs nodig, dan is dat een gigantische rode vlag.
Lees verder na de advertentie.
VivaVideo
Dan heb je ook nog apps die in het geniep te werk gaan, zoals VivaVideo. Op het eerste gezicht lijkt dit een handige en onschuldige app, die kan helpen bij videoproductie. Maar ondertussen val je ten prooi aan zogenaamde fleeceware-praktijken. Technisch gezien is dit net even anders dan malware, omdat het geen data steelt. Maar het doel is meestal puur financieel misbruik door te profiteren van onoplettendheid bij de gebruiker. In 2020 kwam namelijk aan het licht dat er zo’n twintig miljoen verdachte transacties hadden plaatsgevonden op de achtergrond. Dat heeft mogelijk miljoenen euro’s opgeleverd. Ook werden er onzichtbare advertenties getoond op de achtergrond, waar neppe clicks uit voortkwamen. Daar hebben adverteerders voor betaald.
Meer apps die je voor de gek houden
Dit zijn een aantal voorbeelden van apps die je beter kunt verwijderen. Maar je kunt er ongetwijfeld nog veel meer bedenken. Het is in elk geval reden genoeg om scherp te blijven op je appgebruik. In sommige situaties kun je ook beter geen ‘handige’ apps downloaden, zoals een zaklamp of een QR-scanner, omdat die dan aan de haal gaan met je data. Bovendien zitten die functies veelal ingebouwd in Android. Daarnaast worden religieuze apps ook wel eens onderzocht, en dan blijkt dat ze allerlei persoonlijke gegevens delen met netwerken, adverteerders en datahandelaren. Als je ergens over twijfelt, dan is het meestal een goed idee om een app te verwijderen of te vermijden.
Heb jij nog tips voor apps die je het beste kunt mijden, deel die dan in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten