Het liefst gun je een oude telefoon een tweede leven als telefoon, maar voor sommige smartphones is dat nu eenmaal niet weggelegd. Misschien is het scherm te vol met scheuren, misschien moet hij constant aan de lader omdat er niets meer over is van de batterij. Weggooien dan maar? Nee: breng hem naar een goed doel. Die krijgen er namelijk geld voor.

Lees verder na de advertentie.
Geef je oude telefoon aan een van deze goede doelen
Stichting AAP doet het niet meer, maar er zijn genoeg goede doelen die blij zijn met een oude telefoon, ook als die kapot is. Je hoeft ook niet helemaal naar het doel toe te komen, vaak volstaat het opsturen van het oude mobieltje. Mocht het nog lukken, dan is het wel aan te raden om het toestel een fabrieksreset te geven en je simkaart en eventuele SD-kaart eruit te halen. Op die manier zorg je dat het toestel helemaal ‘schoon’ is en dat is een grote plus voor je privacy. We noemen 5 goede doelen die -schoon of niet- blij zijn met je oude smartphone of tablet. Niet alleen omdat ze er geld voor krijgen, maar ook omdat het apparaat gerecycled wordt en dat beter is voor het milieu.
Lees verder na de advertentie.
1. Stichting DierenLot
Stichting Dierenlot steunt door heel Nederland kleine dierenorganisaties, die doorgaans meer moeite hebben om hun hulpverlening te financieren. Het wil voorkomen dat dieren onnodig lijden: van een huiskat tot een straatrat. Het goede doel vraagt om cartridges (van printers), mobiele telefoons en tablets. De stichting geeft aan: “Bruikbare mobiele telefoons en tablets worden gewiped; alle data wordt definitief en veilig verwijderd door het gebruik van Blancco Mobile Device Eraser.” Slechte onderdelen worden vervangen en het toestel wordt als ‘refubished’ verkocht. Wat niet meer bruikbaar is, gaat naar recyclingbedrijven: in de shredder. Edelmetalen worden eruit gehaald. Goed om te weten: je kunt je telefoon niet zomaar opsturen naar Stichting Dierenlot: je kunt hiervoor terecht bij een van de verzamelpunten.
2. CliniClowns
CliniClowns bestaat uit een groep clowns die in ziekenhuizen langsgaan om de zieke kinderen te vermaken. Het doel? Ze even laten vergeten dat ze ziek zijn. Dat niet alleen: ook mensen met een beperking of dementie kunnen op de grappen en grollen, maar vooral de warme boodschap van de CliniClowns rekenen. CliniClows zamelt elk jaar zo’n 10.000 telefoons en tablets in en maakt gebruik van het bekende Eeko, dat geld betaalt aan CliniClowns voor het toestel. Eeko zorgt voor een milieuvriendelijke verwerking van de telefoons. Bruikbare telefoons worden gewiped en worden refurbished aangeboden, wat niet bruikbaar is, wordt gerecycled. Ook CliniClowns vraag of je je telefoon naar een inleverpunt brengt, in plaats van het op te sturen.
3. Stichting Opkikker
Stichting Opkikker heeft als doel om ontspanning te bieden aan gezinnen met een langdurig ziek gezinslid. Leuke dingen doen dus tijdens een Opkikkerdag. De stichting heeft geen overheidssteun en kan de mobieltjes goed gebruiken. In de afgelopen jaren zijn al meer dan 850.000 telefoons ingezameld en het hoopt er 70.000 binnen te krijgen in 2025. Het goede doel werkt met een inzameldoos, maar je kunt er ook voor kiezen om op eigen kosten mobieltjes naar de stichting op te sturen in een envelop. Woon je in de buurt van Almere, dan kun je de telefoons ook gewoon bij de receptie achterlaten. Stichting Opkikker werkt net als CliniClowns met Eeko voor de verdere verwerking van de toestellen. Lees meer informatie over de mobieltjesactie van Stichting Opkikker.
Lees verder na de advertentie.
4. KNGF Geleidehonden
KNFG Geleidehonden zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking of een geestelijke stoornis hulp hebben in zowel fysieke vorm als mentale vorm, namelijk van een hond. De hond kan soms bepaald ziektebeeld herkennen, is er als troost, maar kan ook iets praktisch doen zoals de post pakken. De organisatie die mensen helpt door geleidehonden op te leiden is ook erg blij met oude smartphones of tablets. Ook KNGF werkt samen met Eeko voor de verwerking van de telefoons. Je kunt er ook lege cartridges uit de printer kwijt. Je kunt hier een inzamelpunt vinden.
5. We-Collect
We-Collect heeft zich al doel gesteld om oude mobiele telefoons, ICT-apparatuur en cartridges in te zamelen en zo voor een betere wereld te zorgen. Het doel is hier zelf dus de inzamelaar, want We-Collect regelt zelf dat de mobieltjes worden gerecycled en werkt soms juist zelf met goede doelen om de wereld beter te maken en het milieu niet onnodig te belasten. Je zamelt de apparatuur in, je mailt of belt We-Collect en wordt afgesproken dat de apparatuur wordt opgehaald. Lees meer over het inzamelprogramma van We-Collect.
Bij al deze organisaties geldt natuurlijk dat hoe meer, hoe beter is. Vraag dus ook even aan je buren, familie en collega’s of zij nog oude cartridges, tablets en smartphones hebben die anders naar de milieustraat zouden worden gebracht (of erger nog: in de prullenbak belanden). Op die manier kunnen goede doelen profiteren en weet je dat je smartphone een tweede leven krijgt of in ieder geval het milieu niet meer belast. Dus, misschien iets om aan te denken als je de voorjaarsschoonmaak inzet.
Volg Androidworld ook op Instagram voor unboxings, eventverslagen en tips. Tik hier om het Androidworld-kanaal te volgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten