Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Gadgets, accessoires en smartphones

Shoppen in China: complete gids voor kopen van smartphones en gadgets

· 10 oktober 2016

Producten kopen in China, steeds meer mensen doen het. Er zijn echter ook veel dingen waar je op moet letten om niet voor onverwachte kosten komen te staan. Wij hebben een complete gids gemaakt voor iedereen die gadgets, smartphones of andere dingen in China wil kopen.

Shoppen in China

Shoppen in China is populair en dat is ook niet zo gek: het aanbod is belachelijk groot en de prijzen vaak een fractie van in Nederland. Maar er zijn ook risico's aan verbonden, misschien koop je wel namaak of zijn er ineens veel extra kosten. Dat is niet prettig als je denkt een koopje gedaan te hebben. Om je beter wegwijs te maken in de wereld van shoppen in China hebben we deze gids gemaakt met allerlei praktische informatie. Zo weet je precies wat je kwijt bent en vooral waar je op moet letten.

Invoerrechten, douanekosten, BTW en inklaringskosten

Heb je een product uitgezocht in een webshop in China of een ander niet-Europees land, dan begint het grote wachten. Om niet voor verrassingen te staan, kun je van tevoren al uitrekenen welke kosten je mag verwachten, waarbij je rekening moet houden met een aantal onderdelen. Sommige zijn altijd van toepassingen, andere kosten hebben weer bepaalde drempels. Hierbij heb je enerzijds met de belastingdienst/douane te maken, anderzijds met kosten van de vervoerder zoals bijvoorbeeld PostNL.

Douane

De douane doet de grootste duit in het zakje als het gaat om extra kosten, waarbij alles verdeeld is in drie groepen qua bedrag. Dit geldt bij aankopen van 0 t/m 22 euro, tussen de € 22 en € 150 en meer dan € 150. 

Beginnend met de invoerrechten. Deze worden alleen betaald op producten boven de € 150 en variëren per productgroep. Zo zijn smartphones bijvoorbeeld onbelast, maar over een headphone die meer waard is dan de drempel betaal je wel invoerrechten. In onderstaande tabel een overzicht. 

Invoerrechten

Hou er rekening mee dat kosten altijd over het volledige pakket gerekend wordt. Dus zit er één product in van 20 euro en één van 160 euro, betaal je over 180 euro invoerrechten als deze in één van de belaste categorieën vallen. Hierover wordt zowel BTW als invoerrechten gerekend. Dit geldt dus ook voor twee producten van 12 euro, dan krijg je dus ook extra kosten aangerekend.

BTW

Ook BTW zijn kosten waarmee je als particulier te maken kan krijgen tijdens het importeren van goederen vanuit bijvoorbeeld China. Hier wordt ook weer rekening gehouden met bepaalde drempels. 

BTW China

In dit lijstje zien we dat je voor alles boven de € 22 gewoon BTW moet betalen. In de meeste gevallen is dat 21%, alleen voor boeken wordt 6% gerekend. 

Tip: laat verzendkosten altijd apart specificeren, anders worden ze geschat en dus ook BTW over gerekend.

Inklaringskosten

Als het product klaar is bij de douane en de kosten berekend zijn, dan wil de pakketvervoerder ook nog een vergoeding hebben voor de kosten. Dit betreft onder andere het afgeven bij de douane, administratief bijhouden van alle gegevens en nog een aantal zaken. PostNL rekent hier standaard € 13 voor. Voor EMS-zendingen (zakelijke zendingen met prioriteit) vanuit het buitenland rekent het bedrijf € 17,50

Rekenvoorbeeld

#1: smartphone kopen

Stel: je koopt een smartphone voor € 199, waarbij je € 16 verzendkosten moet betalen. Dan zul je het volgende betalen: 

21% x (€199 + €16) = € 45,15 kosten douane

Hierbij wordt nog € 13 van de pakketdienst opgeteld, waardoor je uitkomt op:

€ 215 + 45,15 + 13 = € 273,15

Er zijn geen invoerrechten op smartphones, zien we in bovenstaand schema. 

De douanekosten worden vaak aan de deur betaald aan de bezorger. Er zijn ook verzenders die achteraf een factuur sturen, of voordat het pakket uiteindelijk bij je thuis bezorgd wordt. Houd er dus rekening mee dat er altijd nog een rekening achteraf kan verschijnen. Op zoek naar rekenhulp, check dan invoercalculator.nl. Dit is geen officiële site, maar biedt wel een indicatie.

Waar moet je op letten

Nu we de kosten helemaal duidelijk hebben, is er nog veel meer om op te letten tijdens het shoppen in China. Want, hoe weet je nu precies wat je koopt en of het werkt in Nederland? We hebben de tips in een lijstje onder elkaar gezet.

 • Kwaliteit is altijd anders: Chinese producten staan niet altijd bekend om hun goede kwaliteit. Koop je een kabeltje voor 23 cent inclusief verzendkosten, zal de kwaliteit anders zijn dan een Nederlands product van € 20. Hou er dus rekening mee, dat goedkoop soms ook duurkoop kan zijn.
 • Shop alleen bij betrouwbare webshops, check daarvoor ook onderstaande lijst
 • Ben je van plan een lader te kopen, zorg er dan voor dat deze van een bepaalde kwaliteit is. Goedkope laders kunnen je smartphone namelijk veel schade toebrengen...
 • Hou rekening met verzendkosten, in veel gevallen gratis vanuit China, soms niet.
 • Koop je 'iets' met een stekker, zorg dan dat het een Europese stekker is, of koop een reisstekker erbij.
 • Smartphone kopen? Let er dan goed op dat de juiste 4G/LTE-banden ondersteund worden. Is dit niet het geval, dan werkt 4G gewoonweg niet in Nederland (3G wel). Deze banden kun je vinden op de site van je provider.
 • Wil je shoppen in China, zorg dan op zijn minst voor een actieve PayPal-account, alhoewel er ook steeds meer iDeal-aanbieders zijn. 
 • Garantie is er vaak beperkt, houd er wel rekening mee dat de verzendkosten voor jou zijn!
 • Betaal liefst met PayPal, er zijn bepaalde shops die meedoen aan het kopersbeschermingsprogramma.
 • Te mooi om waar te zijn is ook in China soms te mooi om waar te zijn...

Verzenden: geduld...

Het is eindelijk zover, je bent door alle producten in de Chinese webshop gescrolld en hebt eindelijk je keuze gemaakt. Nog even in de winkelmand, betalen en hoppa. Het wachten begint. Vooral kleine producten vanuit Chinese webshops zoals Aliexpress worden met goedkope verzendmethodes verzonden. Dit is niet vreemd overigens, een stekker van € 1 met gratis verzending zal geen PostNL of DHL-service kennen. Wel wordt er vaak een track&trace meegeleverd, die vaak een week na verzenden actief wordt. 

Deze gratis verzendmethodes duren meestal de nodige weken. Na veel bestellingen in China hebben we zelf wel eens een pakketje na twee weken ontvangen, maar ook vaak genoeg zes weken moeten wachten voordat dit uiteindelijk in Nederland aankwam. 

Koop je een duurder product in China, zoals een smartphone, is het misschien wenselijk te kijken welke betaalde verzendmethodes er zijn. Zo heb je meer zekerheid en kan de zending ook beter gevolgd worden. Koop je iets van een paar euro, probeer dan gerust de gratis/goedkope methode.

Sommige Chinese webshops hebben ook de mogelijkheid om te verzenden vanuit een 'EU warehouse', waarbij je geen invoerrechten of BTW hoeft te betalen. De producten komen dan vanuit Europa en de kosten zijn dan al betaald. Vaak zie je dan wel dat de prijzen iets hoger liggen.

Betrouwbare Chinese webwinkels

Er zijn veel, heel veel Chinese webwinkels die allemaal een graantje willen meepikken van de euro's die wij allemaal uitgeven. Wij hebben daarom een kleine selectie grote webwinkels in China voor je gemaakt.

→ Aliexpress - Nederlandstalige site en betalen met iDeal
→ Gearbest - grote webwinkel
→ DealExtreme - ook bekend als DX.com
→ Banggood
→ FocalPrice
→ Lightinthebox

Graag willen we ook een tip meegeven over het kopen via desktop versus mobiel. Vaak zien we dat het goedkoper is om de app een aankoop te doen, dus check het ook altijd even met je smartphone alvorens je een aankoop doet.

Er zijn er nog VEEL meer, maar laat vooral in de comments weten met welke shops jij al dan niet goede ervaringen hebt!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (55)
Bezig met laden van reacties...