Naar content
Trending apps
  • Inbox by Gmail

  • Maps: Navigatie en OV

  • WhatsApp Messenger

  • Messenger

  • Facebook

Trending games
  • Minecraft Earth

  • Dr. Mario World

  • Harry Potter: Wizards Unite

  • Breaking Bad: Criminal Elements

  • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
  • Moto G8 Plus

  • Microsoft Surface Duo

  • OnePlus 7T Pro

  • Nokia 7.2

  • Xiaomi Mi 9T Pro

Nieuwste tablets
  • Samsung Galaxy Tab S6

  • Samsung Galaxy Tab A 10.5

  • Samsung Galaxy Tab S4

  • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

  • Asus Zenpad 3S 10

Zet een slot op je data?!

Tip: bescherm jouw Google-data voor zodra je komt te overlijden

· 27 oktober 2019

Als er een vriend (of familielid) komt te overlijden, krijg je te maken met veel verdriet. In het geval van een familielid, komt er meestal ook een hoop papierwerk bij kijken. Google heeft een functie, om je te helpen bij het beschermen van je Google-data als je komt te overlijden.

Google-data

Als we over Google spreken, dan kan je het net zo goed omschrijven als dataverzamelaar. Hoe leuk en aardig het ook allemaal is: de meeste diensten van Google zijn er nu eenmaal op gericht om alle mogelijke data-elementen van je leven bij elkaar te sprokkelen. Zonder dat je het door hebt, heeft Google extreem veel data over jou verzameld. Neem bijvoorbeeld al de Google Maps Timeline: een stippenkaart van alle plekken waar je bent geweest, maar ook hoe je er naartoe bent gegaan. Is dat nog niet voldoende, dan heeft Google ook nog eens veel foto’s van je in handen via Google Foto’s.

Google Foto's

Hoe fijn Google Foto's ook is, Google heeft daardoor wel veel data over jou in huis

Wat gebeurt er nu als je komt te overlijden? Nou, eigenlijk verbazingwekkend weinig. Google weet natuurlijk niet wanneer je bent overleden, en zal alle data van je Google-account behouden. Maar, ook: wat als ik mijn Google-account zou vergeten, en hem nooit meer gebruik? Daar heeft de zoekgigant een speciale functie voor toegevoegd in je Google-account. Met deze functie is het mogelijk om een tijd op te geven, waarna Google je account automatisch moet verwijderen. Als het account voor meer dan 3-, 6-, 12- of 18 maanden niet gebruikt wordt, dan zal Google alle data direct verwijderen.

Direct verwijderen

Het voordeel van de functie is, dat niemand om hoeft te kijken naar je data: als je een termijn voor je account hebt ingesteld en de termijn loopt af, dan wordt je Google-account direct verwijderd. In het geval van het overlijden van een vriend- of familielid, is het gemakkelijk, omdat niemand op dat moment meer om hoeft te kijken naar het verwijderen van het account. Ben je zelf gestopt met het gebruiken van Google, maar wil je op korte termijn de optie openhouden om terug te keren - dan is dit tevens de perfecte optie. Je krijgt voor het verwijderen, zelfs meermaals een waarschuwing van Google.

Google heeft gelukkig een uitgebreide functie om alles mee in te stellen

Naast het instellen van een uiterlijke verwijderingsdatum, kan je ook een contact opgeven die nadat je bent overleden toegang krijgt tot je Google-account. Hoe luguber het ook is en klinkt, het helpt in elk geval wel met het ophalen van eventuele account-data, of gewoon het alsnog verwijderen van je Google-account. Je kan tot maximaal 10 mensen opgeven die de extra toegang krijgen, daarvoor heb je wel de e-mailadressen nodig van de mensen, om ze de toegang te verlenen. Daarnaast heb je je eigen mailadres en telefoonnummer nodig voor de herinneringen, die Google later uit zal sturen.

Het stappenplan

Het instellen van een stappenplan voor het beschermen van de data die gebundeld is in je Google-account, is eigenlijk erg gemakkelijk. Om te beginnen kan je navigeren naar myaccount.google.com, ik zou het wel aan willen raden om de stappen via een computer (desktop of laptop) of je tablet te doen. De website is te bereiken met je telefoon, maar het leest allemaal niet zo handig weg voor een belangrijke functie. Na de volgende stappen uitgevoerd te hebben, staat alles klaar voor het moment waarop je account ooit inactief wordt:

> Navigeer naar https://myaccount.google.com/, en zoek vervolgens op ‘inactiviteitsvoorkeuren’

> Klik op start: je komt nu uit bij ‘geef aan wanneer Google je account als inactief moet beschouwen’ > Met het pennetje aan de rechterkant, kan je een selectie maken uit het aantal maanden

> Zorg ervoor dat zowel je telefoonnummer, als je Gmail- en herstelmailadres kloppen

> Klik op volgende, je komt nu uit bij ‘Kies wie op de hoogte moet worden gesteld en wat je wilt delen’

> Voeg daar eventueel een persoon toe, en/of stel een automatisch antwoord in voor e-mails

> Klik nu wederom op volgende, je komt nu bij ‘Geef aan of je inactieve Google-account moet worden verwijderd’

> Kies nu of je inactieve Google-account, ook écht verwijderd moet worden

> Je moet het ‘plan’ nu controleren en akkoord gaan met de gevolgen van de actie

Dit zijn de verschillende stappen die je moet doorlopen om alles in te stellen

Ga je akkoord met het plan, dan is alles nu ingesteld voor het moment dat het onvermijdelijk ooit zal gaan gebeuren – of voor het moment waarop je simpelweg geen gebruik meer maakt van Google. In ieder geval een fijn idee dat zoiets al is afgehandeld, en je data dus beschermd zal zijn. Je wilt immers niet in een situatie terechtkomen waarin Google toegang blijft hebben tot je gevoelige data, zonder dat er iemand is die je data mag verwijderen of iets aan kan passen. Ga jij de functie instellen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (6)
Bezig met laden van reacties...