Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

OnePlus Type-C Bullets vs Xiaomi Mi Sports

Bedrade of bluetooth-oortjes voor 20 euro: de budgetstrijd

· 23 december 2018

Sinds de 3,5 mm koptelefoonaansluiting een verloren strijd aan het strijden is, kijken we naar de toekomst van oortjes, namelijk USB Type-C en bluetooth. In de vorm van de OnePlus Type-C Bullets en Xiaomi Mi Sports vergelijken we de voor- en nadelen van allebei deze oortjes van rond de 20 euro. Welke zijn voor jou geschikt?

Oortjes van de toekomst: USB Type-C of bluetooth

Op steeds meer smartphones zal de koptelefoonaansluiting zoals we hem kennen gaan verdwijnen. Alleen Samsung en LG hebben nog vlaggenschepen waarbij de 3,5 mm aansluiting nog te vinden is. In plaats zijn er twee vervangers. Het bekende bedrade principe, maar dan met een USB Type-C aansluiting, of de draadloze manier via bluetooth. In dit artikel kijken we naar twee oortjes voor rond de 20 euro waarbij je op het einde mag beslissen: bedraad of bluetooth, ofwel: OnePlus Type-C Bullets van 19,95 of Xiaomi Mi Sports van 21 euro?

Geluidskwaliteit

Het overheersende gevoel is dat bluetooth-oortjes veel mindere geluidskwaliteit bieden dan een bedrade variant. In de praktijk valt dit reuze mee, mits je in de eerste plaats een goed set oortjes uitkiest. De Xiaomi Mi Sports bieden gelukkig een meer dan prima geluidskwaliteit. Er is dan geen ondersteuning voor de betere kwaliteitsstandaard aptX aanwezig, het geluid dat wordt doorgeven is prima. Ik kan er uren naar luisteren zonder irritaties te ontdekken. De bas is meer dan aanwezig en het midden en hoog klinken niet irritant hoog of schel. Ja, via bedraad is theoretisch het geluid altijd beter, maar dat merk je over het algemeen nauwelijks in een prijscategorie als deze. 

Oortjes bluetooth USB Type C OnePlus bullets vs Xiaomi Mi Sports

De OnePlus Type-C Bullets laten wel zien hoeveel waar ze voor hun geld bieden. De geluidskwaliteit is nog beter te noemen dan de Xiaomi Mi Sports: vooral het midden en hoog klinken een stuk gebalanceerder, terwijl de bas iets minder doordringend aanwezig is. Het is een kwestie van smaak welke je uiteindelijk mooier vind klinken, maar de conclusie hier is: beide oortjes klinken meer dan prima voor dagelijks gebruik.

Gebruiksgemak

Een groot voordeel van bluetooth-oortjes is hun gebruiksgemak. Je kan immers je telefoon ergens in de kamer laten liggen en gewoon je gang gaan zonder te worden gehinderd door een draad die ergens bungelt. Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van bluetooth-oortjes. Je kan ongeveer door een flinke kamer lopen zonder bereik te verliezen. Door muren heen zal het signaal soms wegvallen maar over het algemeen is een bereik van 10 tot 15 meter prima te doen. 

Oortjes bluetooth USB Type C OnePlus bullets vs Xiaomi Mi Sports

Aan de andere kant zul je bij bedrade oortjes altijd rekening moeten houden met het draad. Als je gewend bent je telefoon overal mee naartoe te nemen is dat geen probleem. Ben je echter zat om elke keer in de knoop te zitten met jezelf en het draadje dan is bluetooth echter de betere oplossing.

Een nadeel van bluetooth-oortjes is natuurlijk wel dat je ze moet opladen. Bij de Xiaomi Mi Sports gaat dit via de ingebouwde Micro-USB poort die in het linkeroortje is ingebouwd. Opladen is gelukkig in een uurtje gepiept, en zo kan je er ongeveer weer 5 tot 6 uur mee vooruit. Voor diverse sportsessies is dit dan ook meer dan voldoende. Wil je niet nog een apparaat hebben om op te laden, dan is bedraad jouw favoriet. 

Een ander aspect van gebruikersgemak is op hoeveel apparaten de oortjes werken. Nu is bluetooth vrijwel op alle smartphones en laptops aanwezig en kan je de Xiaomi Mi Sports met al deze apparaten verbinden. Je hoeft niet elke keer opnieuw het apparaat te koppelen voordat je kan luisteren: als je eenmaal een apparaat hebt gekoppeld worden deze apparaten onthouden en met de meest recente wordt verbinding gemaakt.

Een voorbeeld. Stel je hebt een laptop en een smartphone. Je wilt muziek luisteren op je smartphone en deze heb je als laatste gebruikt met de oortjes. Dan zal er zodra je de oortjes inschakelt automatisch verbinding worden gemaakt met deze smartphone. Als je muziek wilt luisteren op je laptop, dan moet je eerst de verbinding verbreken via je smartphone, en vervolgens via een snelmenu kan je gewoon op de oortjes klikken om verbinding te maken, zonder de oortjes in de pairing-modus te zetten. Duurdere oortjes kunnen met  twee apparaten tegelijk verbinding maken, zodat er automatisch wordt gewisseld zodra de audio-input van een apparaat verandert. 

Bij USB Type-C oortjes is het helaas niet altijd zo dat de oortjes werken op alle apparaten die USB Type-C hebben. Een voorbeeld zijn de oortjes die HTC meeleverde bij de HTC U11 life, die bijvoorbeeld niet werkten op mijn MacBook. De OnePlus Type-C Bullets zijn gelukkig een stuk diverser en werkt op een stuk meer apparaten. Zodra je de oortjes inplugt zul je bij een laptop wel eerst de audio-output moeten instellen op deze oortjes, want standaard staat deze nog op je interne speakers. Bij smartphones gaat het proces wel geheel automatisch. 

Uiterlijk

Een ander belangrijk deel van oortjes is het uiterlijk. Hier is er in mijn ogen een duidelijke winnaar. De OnePlus Type-C Bullets hoeven geen accu in te bouwen en dat is te zien. De oortjes zijn een stuk kleiner en sierlijker, terwijl de Xiaomi Mi Sports er meer als een gehoorapparaat uitzien. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat de Mi Sports, zoals de naam al duidelijk maakt, voor sport is bedoeld. Het draad loopt over je oren heen zodat de oortjes extra goed blijven zitten tijdens het hardlopen. De OnePlus Type-C Bullets zijn voor verschillende situaties geschikt, en niet alleen voor sport. 

Oortjes bluetooth USB Type C OnePlus bullets vs Xiaomi Mi Sports

Conclusie

Of je nou voor bluetooth of USB Type-C oortjes gaat, het mag duidelijk zijn: voor 20 euro kan je in beide kampen prima oortjes op de kop tikken. Er zijn diverse aspecten waar je rekening mee moet houden: wil je vrijheid hebben, ga je voor de betere geluidskwaliteit, wil je niet om de zoveel dagen nog een extra apparaat opladen of wissel je vaak van apparaat? Voor welk doel ga je de oortjes gebruiken? In deze korte vergelijking zetten we een aantal van deze aspecten op een rij zodat jij voor jezelf de beste keuze kan maken. 

De OnePlus Type-C Bullets zijn voor 19,95 euro exclusief verzenden bij OnePlus te verkrijgen. De Xiaomi Mi Sports zijn inclusief verzenden voor ongeveer 21 euro via deze link bij GearBest te verkrijgen. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...