Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Aan de slag met de Google Home-widget: instellen en gebruiken

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
28 februari 2025, 18:49
4 min leestijd

De Google Home-app heeft sinds kort een eigen widget, waardoor je je smarthome vanaf het thuisscherm kunt aansturen. In dit artikel leggen we uit hoe je de widget instelt, wat je er zoal mee kunt doen en – belangrijker nog – wat (nog) niet werkt.

Lees verder na de advertentie.

De Google Home-app

Als je thuis met allerlei slimme producten van Google werkt (zoals de Pixel Tablet, TV Streamer of een Chromecast), dan ben je misschien al bekend met de Google Home-app. Dit is een omgeving waarin je allerlei smarthomeproducten installeert, instelt, beheert en bedient. Dit kunnen producten van Google, maar ook van derden zijn. Een slimme thermostaat van Tado, een robotstofzuiger van Dreame, de slimme verlichting van Philips Hue, de smart-tv van Sony – allemaal apparaten die je kunt toevoegen aan het smarthomeplatform van Google.

Tot eind 2024 was het zo dat je de producten alleen van binnen de app kon bedienen. Er was namelijk geen widget beschikbaar. Maar inmiddels is die er nu wel en hebben we hem zelf geïnstalleerd. We willen graag met dit artikel meegeven hoe je hem zelf parkeert op je thuisscherm en wat je er dan zoal mee kunt. Voordat je apparaten kunt aansturen, moet je die wel eerst toegevoegd hebben aan Google Home. Dat doe je door de app te openen, naar Apparaten te gaan en rechts op Toevoegen te tikken. Dan volg je de stappen op.

Lees verder na de advertentie.

De Google Home-widget

Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je weet wat Google Home is en dat je de app reeds in gebruik genomen hebt. Dat wil zeggen: je hebt al apparaten toegevoegd en je weet hoe de app werkt. Verder is het noodzakelijk dat je minimaal Android 12 gebruikt en dat je de meest recente versie van de Google Home-app hebt. Alleen dan is het namelijk mogelijk een widget toe te voegen. Mocht je twijfelen over de Home-versie die op je smartphone of tablet staat, check dan in de Google Play Store of er een recentere versie is. Download die indien nodig.

Google Home

Google LLC

7.6
Gratis
Via Google Play

Als je aan de eisen voldoet, dan kunnen we de widget toevoegen. Dit gebeurt op eenzelfde manier als altijd, maar we nemen je nog even mee langs de stappen.

  1. Houd een lege plek ingedrukt op het thuisscherm.
  2. Tik nu op Widgets binnen het contextuele menu.
  3. Scrol naar beneden totdat je Home ziet staan.
  4. Tik op Home, zodat de widget Favorieten in beeld staat.
  5. Houd Favorieten ingedrukt en versleep die naar het thuisscherm.
  6. Je mag nu een plek uitkiezen waar je hem wil laten vallen.
  7. Laat de widget los om de installatie te bevestigen.

Favorieten of Aangepast?

Zodra je dat doet, krijg je twee mogelijkheden voorgeschoteld. In beeld zie je nu staan dat je kunt kiezen uit Favorieten of Aangepast. Met de eerste optie krijg je toegang tot de favoriete apparaten die je al binnen de Google Home-app als zodanig aangemerkt hebt. Zodra je daarop tikt, komen alle favorieten in de widget te staan. Je kunt de grootte van de widget nog aanpassen door hem ingedrukt te houden en aan de bolletjes te trekken. Zo heb je wellicht ruimte voor meer knoppen. Heb je slechts een enkele knop, zoals in ons voorbeeld, dan is het formaat prima.

Heb je toch liever wat meer opties tot je beschikking, maar wil je de lijst met favoriete apparaten verder niet aanpassen? Geen probleem: dan kies je voor Aangepast. Vervolgens kun je zelf een selectie maken van wat vooraf bepaalde acties en reeds geïnstalleerde smarthomeproducten. Zet een vinkje naast de dingen die je wil toevoegen en tik daarna op Opslaan (onderin). Ook nu kun je eventueel de grootte van de widget aanpassen door aan de bollen te trekken. In ons voorbeeld hebben we zes knoppen toegevoegd, die wel allemaal zichtbaar moeten zijn.

Lees verder na de advertentie.

Let op de beperkingen

Hoewel de Google Home-widget sommige knoppen hetzelfde laat fungeren als de opties binnen de app, kun je nog niet precies dezelfde ervaring verwachten. De widget heeft namelijk zo zijn beperkingen. Je kunt wel een lamp snel in- en uitschakelen, maar bijvoorbeeld niet de deur van het slot halen. In het kort: je kunt alleen apparaten direct bedienen wanneer ze werken met een simpele aan/uit-schakelaar, zoals de eerdergenoemde lampen. Als je op een widgetknop drukt die meer of andere acties vereist, dan zal die de app voor je openen op de juiste pagina.

Daarnaast is het goed om te weten dat de widget zijn informatie elke dertig seconden ververst. Dat gebeurt automatisch. Het kan derhalve zijn dat die achterloopt op de huidige situatie. Wanneer je iets aan- of uitzet met een widgetknop, dan zie je dat wel meteen. Verder is het niet mogelijk een widget per apparaat in te stellen of de beperkte omgeving op je thuisscherm handmatig in te vullen qua indeling. Je moet het doen met hetgeen Google Home voor je regelt. Desondanks kan dit toch een handige optie zijn voor fervente Google Home-gebruikers.

Maak jij al gebruik van de widget en zo ja, wat vind je ervan? Deel je ervaringen in de comments.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

7

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

3 maart 2025, 9:25

De Google Home widget vind ik een Google onwaardig archaïsch ontwerp. Dat wil ik nergens op een bureaublad plaatsen. Ik merkt dat onze beveiligingscamera achter de woning vaak niet direct opent via de widget.

1 maart 2025, 12:46

Zou fijn zijn als Google ook iets kan doen met de dynamische stroomprijzen. Iemand daar al iets op gevonden?

1 maart 2025, 11:29

In het geval we laat thuis zouden komen, hadden we de twee staande lampen bij ons raam voorzien van tijdschakelaars. Je kent ze wel, met pinnetjes. Dat werkte nooit echt goed.
Onlangs alle schemerlampen voorzien van slimme stekkers van Tuya. Hun app gekoppeld aan Google Home. Nu kunnen we, zelfs als we niet thuis zijn, via Home de lampen aanzetten. Werkt perfect!

1 maart 2025, 2:48

heb het geprobeerd maar het werkt totaal niet .
krijg melding er is iets fout gegaan probeer het later nog eens .
beetje jammer weer