Met Android gebruik je op verschillende manieren multitasking. Wist je dat er bijvoorbeeld vijf opties zijn ingebouwd in het besturingssysteem? Ze werken allemaal net even anders.

Lees verder na de advertentie.
Multitasking op Android
Als je het over multitasking hebt, dan heb je het in de basis over twee of meerdere dingen tegelijkertijd doen. Muziek luisteren tijdens het studeren, mailen tijdens het bellen, kletsen tijdens het gamen, dat soort dingen. Dat geldt voor mensen, maar hoe zit dat dan met computers, smartphones en tablets? Nou, in essentie hetzelfde natuurlijk. Door dit onderdeel kunnen apparaten taken of processen gelijktijdig uitvoeren. Moderne besturingssystemen zijn ontworpen om multitasking efficiënt te beheren, waardoor je bijvoorbeeld kunt internetten terwijl je muziek luistert en een document bewerkt. Op Android is dat niet anders. Daar heb je zelfs vijf verschillende opties voor.
Lees verder na de advertentie.
Picture-in-picture
Een bekende manier van multitasking is de picture-in-picture-modus. Het beeld-in-beeld. Dit onderdeel is helaas niet binnen elke applicatie beschikbaar, maar voor sommige apps waarin video centraal staat wel. Denk dan bijvoorbeeld aan YouTube, al heb je hier officieel wel YouTube Premium voor nodig. Je start dan een video en keert terug naar het thuisscherm. De video blijft dan actief in een kleiner venster in de hoek, terwijl je ondertussen andere dingen kunt doen.
Tijdens het videobellen met WhatsApp werkt dit op eenzelfde manier. Je start het gesprek, keert terug naar het thuisscherm en ziet de video dan in de hoek staan. Je kunt dat venster verplaatsen en openen wanneer je wil. Zo kun je dus toch ergens mee in verbinding staan, zonder dat zo’n app je complete scherm overneemt. Google Maps biedt overigens ook picture-in-picture aan: dan zie je de route in dat klein venster staan.

Traditionele splitscreen
Eén van de meest bekende voorbeeld is natuurlijk de traditionele splitscreenfunctie. Dan deel je het scherm op in meerdere delen, waarin verschillende apps actief zijn. Meestal beperkt je dat dan tot twee applicaties, zoals mail en een tekstverwerken of misschien wel een browser en een WhatsApp-gesprek. En anders kun je een nieuwsapp openen en tegelijkertijd het nieuws volgen in een video in een tweede venster. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Op Android-tablets kun je daarnaast steeds vaker meer dan twee app tegelijkertijd gebruiken. Soms drie, soms vier en dan heb je ook nog het zwevende venster tot je beschikking. Je hebt volledig de controle over de grootte van de windows in beeld en bepaalt zelf hoeveel ruimte de apps krijgen. Hoe dit precies werkt, verschilt per fabrikant. Maar die leggen dat prima uit op het moment dat je splitscreen activeert.
Appkoppels
In het verlengde hiervan heb je de appkoppels. Die naam huisvest weinig subtiliteit. Met dit onderdeel koppel je namelijk twee apps aan elkaar, die je met één tik in de splitscreenmodus kunt openen. Ben je iemand die graag vooruit plant en allerlei lijstjes bijhoudt om de dag door te komen, dan kun je bijvoorbeeld je agenda en to-do-lijstapp aan elkaar koppelen. Ook dit werkt op sommige Android-apparaten net even anders, maar over het algemeen ga je als volgt te werk.
- Open twee apps die je wil koppelen.
- Ga nu naar het overzicht Recent (veeg vanaf de onderkant omhoog totdat je de apps ziet staan, of tik op het vierkant in het navigatiemenu onderin).
- Tik op het appicoon dat je bovenaan wil hebben.
- Tik nu op Gesplitst scherm.
- Selecteer de tweede app.
- Ga terug naar het Recentoverzicht.
- Tik nu op het appduo.
- Selecteer App-paar opslaan.






Android maakt nu een snelkoppeling aan op het thuisscherm. Als je daar dan op tikt, opent het systeem beide applicaties gelijktijdig.
Lees verder na de advertentie.
Chatbubbels
Verder kun je gebruikmaken van chatbubbels. Dit zijn zwevende, ronde foto’s van contactpersonen waar je veel mee kletst. Als je zo’n bubbel plaatst, dan staat die altijd op de voorgrond. Het voordeel hier van is: je hoeft de chatapp in kwestie niet helemaal te openen op het moment dat er een bericht binnenkomt en je wil zien wat iemand deelt. Je tikt dan op de foto na de melding, waarvan het gesprek zich in een apart venster opent.
Dat venster neemt niet het volledige scherm in beslag; je ziet immers nog altijd wat er achter zit. Maar als je klaar bent of gereageerd hebt, tik je nogmaals op de bubbel op de chat te sluiten en ga je direct verder waar je gebleven was. Het scheelt niet veel, maar hierdoor ben je toch wat minder aan het tikken en vegen over het scherm. Voor meer informatie hierover kun je zoeken op ‘bubbels’ binnen de instellingen.
Vegen om te wisselen
Tot slot brengt Androidworld graag nog een onderdeel aan het licht waar niet iedereen van afweet. Als je binnen de instellingen ingesteld hebt dat je navigeert op basis van gebaren, dan ontgrendel je daarmee een handige manier van navigeren. Je levert de drie handige knopjes wellicht in, maar kunt daarna wel vegen om snel van app te wisselen. Onderin beeld zie je een witte, smalle balk staan. Als je daar overheen veegt (van links naar rechts, of andersom), dan wissel je snel van de ene naar de andere app die op die plek staat.
Welke opties voor multitasking ken of gebruik jij? Deel je ervaringen in de commets.
Dit is een AW Basics: hierin leggen we eenvoudige acties op je telefoon uit om je stap voor stap te helpen iets voor elkaar te krijgen. Of om je te inspireren een app eens anders te gebruiken. Zelf nog een prangende vraag voor een AW Basics? Deel hem in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten