3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 12 geeft gebruikers meer inzicht over welke apps gebruikmaken van je microfoon of camera, en daarna kan je overgaan tot actie. Je kan die apps de rechten ontzeggen, of dat in één keer voor alle apps met een druk op de knop. Dit zijn de drie nieuwe privacyfuncties van Android 12.

Android 12 en privacy

Privacy op onze Android-toestellen is voor veel gebruikers een bezorgdheid, dat blijkt uit een recent onderzoek van Kaspersky. Het is niet toevallig dat Google bij elke nieuwe release van Android een nieuwe reeks functionaliteiten introduceert die gebruikers meer controle geven over hun privacy.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid in Android 11 om apps eenmalig toestemming te geven. Google heeft in Android 12 sinds de tweede bètaversie heel wat nieuwigheden aangekondigd op het vlak van privacy. We zetten alles op een rijtje en tonen waar je alle functies vindt. Je kan ze ook allemaal aan het werk zien in de video onderaan dit artikel.

1. Privacydashboard

Met Android 12 komt het nieuwe Privacydashboard, ofwel een menu dat je meer inzichten geeft over de apps die van toestemming op je telefoon gebruikmaken. In een een oogopslag zie je welke apps toegang hebben tot de camera, de microfoon of je locatie. Je kan dan voor elk van deze toestemmingen een tijdlijn opvragen, en daarin ontdek je op welke momenten apps gebruik hebben gemaakt van de toestemming.

Stel, een app heeft van de camera gebruik gemaakt, dan kan je ook in de details lezen waarom die app dat heeft gedaan. In dat laatste geval moeten Appontwikkelaars wel eerst dergelijke omschrijvingen opstellen. het lijkt erop dat Google dat niet gaat verplichten, maar enkel aanmoedigen. Tot slot kan je in het Privacydashboard ook kijken welke andere (minder gevoelige) rechten door apps werden gebruikt in de voorbije 24 uur.

Zo vind je het Privacydashboard:
  1. Open de Instellingen van je telefoon
  2. Kies Privacy
  3. Tik op Privacydashboard
3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

2. Privacyindicators

Veel Android-gebruikers zouden huiveren van het idee dat een app ongemerkt toegang heeft tot de camera of microfoon van hun telefoon. het is om die reden dat sommige mensen de webcam bedekken op hun laptop.

Een paar smartphonemerken lieten al aan de hand van privacyindicators op het scherm zien wanneer de camera of microfoon actief is op hun telefoons. Google keek ernaar en zag dat het goed was, en nu zit de functie ook standaard in Android 12. Rechtsboven zie je aan de hand van een icoontje wanneer de camera of microfoon actief zijn. Vervolgens ga je naar de snelle instellingen, en tik je op het icoontje om te weten te komen welke app er gebruik van maakt. Indien nodig kan je de rechten ook van die app ook intrekken.

Gerelateerde artikelen

3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

3. Schakelaars voor de microfoon en camera

Google maakt het voortaan laagdrempelig voor gebruikers om ervoor te zorgen dat de camera en microfoon niet werkt wanneer zij dat willen. Er zijn daarvoor nieuwe knoppen in de snelle instellingen waarmee je ze kan uitschakelen. Een app die op dat moment van de camera of microfoon gebruik wil maken, heeft in feite dan nog wel de toestemming, maar je telefoon verstuurt een onbruikbare camera- en audiofeed, alsof de sensors niet werken.

Zo vind je de schakelaars:
  1. Veeg omlaag op je telefoon en veeg nogmaals omlaag om alle snelle instellingen te zien
  2. Veeg naar rechts tot je de knoppen Cameratoegang en Microfoontoegang ziet
  3. Zie je ze niet dan dien  je ze eerst toe te voegen. Druk op de knop met het pennetje
  4. Sleep de knoppen op een plaats naar wens in de snelle instellingen en druk op de terugknop
3 privacy functies in Android 12: zo gebruik je ze

Android 12 installeren

Wil je met de laatste bètaversie alvast aan de slag? Hier leggen we je uit hoe je ze kan installeren. Wat denk jij van deze drie nieuwe privacyfuncties in Android. Maak jij je zorgen om apps die ongevraagd e camera of microfoon gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk