Slimme stekker in huis? Of je ze nu al hebt of niet, er zijn ongetwijfeld heel veel toepassingen waar je nog niet aan had gedacht voor je online plug. Een stekker is het eigenlijk niet, het is een deel dat tussen de stekker en het stopcontact zit. Maar, het kan daar wel wonderen verrichten. Bekijk nu de 10 handige toepassingen voor een slimme stekker.
Slimme stekker in huis? Of je ze nu al hebt of niet, er zijn ongetwijfeld heel veel toepassingen waar je nog niet aan had gedacht voor je online plug. Een stekker is het eigenlijk niet, het is een deel dat tussen de stekker en het stopcontact zit. Maar, het kan daar wel wonderen verrichten. Dit zijn 10 handige toepassingen voor een slimme stekker.
1. Voor een koel huis
In combinatie met een airco (of beter nog: ventilator) kun je je huis alvast koel maken voordat je thuiskomt van werk. Op kantoor staat de airco waarschijnlijk de hele dag te loeien en dan is het pittig om thuis te komen in een huis van 23 graden. Door een uurtje voor je thuiskomt vast via je slimme stekker je ventilator of airco aanzetten voor een aangename temperatuur in huis.
2. Tegen brand
De apparaten die het vaakst zorgen voor kortsluiting of brand, dat zijn de wasautomaat en de droger. Vooral de droger weet nog wel eens een brand te veroorzaken, maar daar kun je iets aan doen. Zet een slimme stekker in om te zorgen dat je hem alleen stroom geeft wanneer hij dat echt nodig heeft.
3. Tegen energieslurpers
Wist je dat magnetrons in standby vaak enorm veel stroom gebruiken? Het is dan ook helemaal geen slecht idee om een slimme stekker tussen de stekker van de magnetron en het stopcontact te doen. Zo kun je hem zo vaak mogelijk uithebben, en pas aanzetten als hij echt nodig is. Of: hem zo inroosteren dat hij alleen rond etenstijd even op standby staat.
4. Voor een frisse slaapkamer
Veel woningen hebben baat bij een luchtreiniger, omdat deze zorgt dat de kleine, slechte deeltjes uit de lucht worden gefilterd. Sommige mensen slapen daardoor bijvoorbeeld beter, omdat ze betere lucht inademen. Ben je zo iemand en heb je een luchtreiniger op je slaapkamer, dan kun je deze met behulp van de slimme stekker op afstand (of ingeroosterd) aanzetten wanneer jij gaat slapen. Of net ervoor, zodat de ruimte alvast een betere luchtkwaliteit heeft.
5. Als wekker
Heb je geen wekker, maar wel een radio? Je kunt de radio in een slimme stekker doen en deze aan of uit laten gaan op een bepaald tijdstip. Ook handig als je een bepaalde radioshow zeker niet wil missen: je radio gaat vanzelf aan wanneer het zo ver is, dankzij je slimme stekker.
6. Voor het tegengaan van batterijslijtage
Als er iets is dat we vaak opladen, dan zijn het wel onze smartphones, laptops en tablets. Echter hebben die apparaten er niet bepaald baat bij om bijvoorbeeld een hele nacht in de lader te zitten. Door een keer te kijken hoe lang je apparaat erover doet om op 100 procent te zijn, kun je zorgen dat hij daarna ook echt geen stroom meer krijgt door een slimme stekker in te zetten die na dat aantal uur uitgaat.
7. Voor een kerstig huis
We hadden het net even over drogers en de grote kans dat die brand veroorzaken, maar ook kerstverlichting kan zorgen voor brand. Zeker de ouderwetse lampjes maken zich daar wel eens schuldig aan. De kerstboomlampjes worden nu eenmaal vaak vergeten uit te doen als je vertrekt. Leuk om voor voorbijgangers aan te laten, maar wel een risico. Met een slimme stekker zet je hem uit, waar je ook bent. Of juist aan, mocht je dat telkens vergeten wanneer je thuiskomt.
8. Voor bange kinderen
Je kent het wel: op een bepaalde leeftijd vinden kinderen de nacht maar eng. Dan willen ze voor het slapengaan een lampje aan. Maar ja, om nou de hele nacht dat lampje aan te laten, is toch een beetje zonde. Met een slimme stekker op een tijdsschakelaar kun je hem uitzetten. Ook handig om kinderen meer over tijd te leren: je kunt ze bijvoorbeeld ook zeggen dat het uitgaan van het lampje betekent dat ze dan echt moeten gaan slapen.
9. Voor een veilige thuiskomst
Of je nou om 3 uur ‘s nachts thuiskomt van de kroeg of simpelweg om 7 uur ‘s avonds uit je werk: het kan pikkedonker zijn en dat is niet altijd een veilig gevoel. Je tuinverlichting aanzetten op een vast moment of op afstand kan met een slimme stekker. Zo maak je je tuin minder aantrekkelijk voor mensen om zich te verschuilen en val je niet over die gieter die door de wind op je paadje is gewaaid.
10. Voor je modem
Sommige mensen willen liever niet dat ze ‘s nachts omgeven zijn door wifi-signalen, of willen zichzelf beschermen tegen nachtenlang social media bekijken: de oplossing is om een slimme stekker te koppelen aan de stekker van je modem. Op die manier kun je elke dag om hetzelfde uur je modem laten uitschakelen en ‘s ochtends weer aan. Scheelt meteen energie, maar dat geldt eigenlijk voor alle bovenstaande tips: het scheelt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hoe wil je je slimme stekker bedienen zonder internet? (#10) ?
Ja klopt meestal wel ja, hoe gaat ie dan weer aan met je slimme schakelaar?
Ja precies, mijn reactie had eigenlijk moeten zijn; hoe wil je dan je slimme stekker bedienen terwijl je modem uit staat. Modem uit zetten gaat wel ja ?
Om daarna nog je modem aan te zetten wel ja ?
Mijn antwoord had dan ook meer betrekking op hoe je zonder internet een slimme stekker bedient, daar is dus geen internet voor nodig mits lokaal.
Lokaal moet toch alsnog je modem aan staan?
Ligt er ook aan wat voor slimme stekkers je gebruikt. Als je ze alleen kunt gebruiken icm een app en dus een verbinding met een server nodig hebben is dat lastig zonder internet.
Daarom gebruik ik alleen slimme stekkers die lokaal werken waardoor ze ook zonder internet hun werk blijven doen.
Meeste schakelaars ondersteunen gewoon een schema, maar je kan tegenwoordig ook in je modem instellen dat hij “uit” moet tussen bepaalde tijden. Zal wel iets meer stroom gebruiken, maar eventuele updates van leveranciers of providers worden dan wel snachts geïnstalleerd en niet pas als het apparaat aan gaat en je daar ook nog op moet wachten. En ja kan hem natuurlijk ook eerder laten aangaan…