Onverwacht: Google rolt Fuchsia OS nu uit naar zijn Nest Hub

Onverwacht: Google rolt Fuchsia OS nu uit naar zijn Nest Hub

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat zijn Nest Hub-smart display uitrusten met het Fuchsia OS. Dat is het experimentele besturingssysteem waar Google al jarenlang aan werkt, en dat geoptimaliseerd is voor alle soorten van slimme apparaten. De update komt voorlopig alleen naar de eerste generatie Nest Hub.

Google Nest Hub en Fuchsia OS

Het is zo ver, want na vijf jaar van ontwikkeling, lang achter de schermen, zal de eerste generatie Nest Hub het eerste Google-apparaat zijn dat werkt met Fuchsia OS. De update wordt vanaf vandaag uitgerold, maar verandert niets aan de functionaliteiten van de Google Nest Hub, aldus 9To5Google. Alles wijst erop dat Google nu eindelijk grotere plannen met Fuchsia begint te ontplooien.

Google werkt al sinds 2016 aan Fuchsia OS, een besturingssysteem dat vanaf nul is ontwikkeld en speciaal bedoeld is om op alle soorten van slimme apparaten te functioneren: van smartphones, tot horloges, desktops en dus ook slimme schermen.

De eerste generatie van de Google Nest Hub

De eerste generatie van de Google Nest Hub

Brug tussen alle apps

Fuchsia werkt met de programmeertaal 'Flutter' dat als een brug werkt tussen de verschillende soorten van apps, en daarom kan het naadloos werken op de Nest Hub zonder dat gebruikers er ook maar iets van zullen merken. Vanuit dat oogpunt is Fuchsia gelijkaardig aan Huawei's Harmony OS dat ook op alle soorten van slimme apparaten kan draaien.

De Nest Hub werkte voorheen op Cast OS, een systeem dat op Linux is gebaseerd, net zoals Android dat is. Het is al wel eerder eens ontdekt dat een Nest Hub draaide op het nieuwe besturingssysteem, maar toen leek het nog te gaan om een interne test. Het lijkt ons nu erg plausibel dat Google nu verder gaat met het uitrollen van Fuchsia naar meer apparaten, maar het valt nog af te wachten met welk tempo dat gebeurt.

Screenshot van Fuchsia op een smartphone

Screenshot van Fuchsia op een smartphone

Android-opvolger?

Fuchsia OS werd jaren geleden al afgeschilderd als een opvolger voor Android en Chrome OS, hoe hard Google ook zijn best deed om dat ontkennen. Desondanks zagen we dat hooggeplaatste mensen bij Google op het project werden gezet, er kwam een ontwikkelaarssite en Google stelde Fuchsia open voor derden die een bijdrage willen leveren. Dit jaar raakte nog bekend dat Fuchsia nog veelzijdiger is dan eerst gedacht.

Gerelateerde artikelen

Wat denk jij? Gaat Fuchsia straks ook Android en Chrome OS vervangen zodat apps vlot op beide systemen kunnen draaien, alsook op smarthomeproducten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk