'Helft Nederlandse gezinnen heeft smarthome thuis, dit is populair'

'Helft Nederlandse gezinnen heeft smarthome thuis, dit is populair'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smarthome wint sterk aan populariteit in Nederland, want de helft van onze gezinnen heeft nu slimme apparaten in huis. Vorig jaar was dat bij 42 procent het geval. Het populairste product in onze huizen is slimme verlichting, dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Smarthomeproducten in Nederland

De helft van de Nederlandse huishoudens heeft wel één of meerdere smarthomeproducten in huis, dat blijkt uit onderzoek dat Multiscope uitvoerde bij 5262 respondenten. De marktonderzoekers zien een forse groei van het aantal slimme apparaten. Een jaar geleden had 41% van de gezinnen smarthome thuis en twee jaar geleden was dat bij 36 procent van de gezinnen het geval.

Ook het aantal apparaten groeit per gezin. In totaal hebben Nederlandse huishoudens voor 2,9 miljard euro aan smarthomeproducten thuis staan. De markt groeide het afgelopen jaar met ruim 400 miljoen. Als we kijken naar de populairste categorie van slimme producten, dan zien we dat slimme verlichting en schakelaars het meeste voorkomen, ofwel bij 27 procent van de huishoudens Op nummer twee staan slimme speakers (bij 22%) en het derde populairste zijn producten uit de Energie en verwarming (bij 19%).

De Philips Hue Iris-lamp

De Philips Hue Iris-lamp

Kosten besparen

Volgens de onderzoekers zijn de meeste gebruikers gecharmeerd door het gemak en extra comfort die slimme apparaten bieden, maar een tweede opvallende reden is om kosten te besparen. Neem nu bijvoorbeeld een slimme thermostaat - de derde populairste categorie - die je kan helpen om zuiniger met je energie om te springen.

Gerelateerde artikelen

Wanneer mensen in het onderzoek aangeven dat ze geen interesse hebben in smarthomeproducten, dan is dat vooral om twee redenen: omdat de producten niet voldoen of omdat ze nog te weinig meerwaarde bieden in de ogen van de ondervraagden. Bij een recente AW Poll vroegen we ook welke smarthomeproducten jullie in huis hebben. Slimme verlichting vormde toen pas de tweede populairste categorie. Ontdek er hier alles over.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk