Afgelopen september werden in Berlijn de Xiaomi 13T Series en Xiaomi Watch 2 Pro aangekondigd. Ook werd de Xiaomi Smart Band 8 gelanceerd, maar die stond beduidend minder op de voorgrond dan de hiervoor genoemde producten. Voor ons geen reden om de nieuwe fitness band van Xiaomi dan links te laten liggen. We deden hem om de pols en voelden hem aan de tand. Het bandje heeft als tagline ‘Sport ontmoet stijl’ meegekregen. Laten wij in deze review eens kijken of deze stijlvolle fitnessband aan onze sportieve aspiraties kan voldoen.
Behuizing en design
De Xiaomi Smart Band 8 is te krijgen in twee uitvoeringen. Een goudkleurige of grafietzwarte gekleurde behuizing. Wij hebben de Smart Band met grafietzwarte behuizing en zwart siliconen bandje kunnen testen. Naast de twee kleuren behuizing is er nog te variëren in verschillende type bandjes, waaronder gevlochten leer, geruit of dubbele wikkel. Er zijn zelfs roestvrijstalen kettingopties, want ontdaan van zijn bandjes is de Xiaomi Smart Band 8 als hanger aan een ketting te dragen. Dit noemt Xiaomi de ‘Kettingmodus’. Met de ‘Pebble Mode/Kiezelmodus’ kan je de fitness tracker ook bevestigen aan je sportschoenen, om zo gedetailleerde hardloopgegevens en een beoordeling op je loophouding te krijgen voor betere prestaties.
Het polsbandje van de vorige Smart Band versies bestond uit één geheel die je om de behuizing heen moest wurmen om deze te bevestigen. De bandjes van de Smart Band 8 zijn middels het nieuwe quick-release ontwerp super makkelijk los en vast te maken aan de race-track vormige Pebble. Ja, Xiaomi noemt de ovale vorm van de behuizing en scherm “race-track”. Dat zal de wenkbrauwen van menig Formule 1-fan doen fronsen.
De behuizing heeft een grootte van 48 mm x 22,5 mm en een dikte van 11 mm. Daarmee is hij iets hoger en breder dan de Smart Band 7, maar dat zorgt voor een iets dunnere behuizing. Hij voelt erg solide aan en is gemaakt van een NCVM metalen textuurframe. NCVM staat voor Non-conductive vacuum metallization en dat is een coating die toegepast wordt op mobiele telefoons en tablets. Deze coating geeft een metaalachtige glans, maar belangrijker nog, het zorgt ervoor dat radiofrequentie signalen niet worden verstoord bij het verzenden en ontvangen van berichtgeving.
De Xiaomi Smart Band 8 weegt 26 gram. Zonder bandjes weegt hij slechts 14 gram en is daarmee 6 gram lichter dan zijn voorganger. Wanneer je hem omdoet vergeet je binnen no-time dat je hem draagt en dat is wel zo fijn tijdens het sporten, maar ook het slapen (voor het bijhouden van je slaapactiviteit).
De Xiaomi Smart Band 8 heeft een behuizing met een waterdichtheid van 5 ATM. Dit houdt in dat je er met een gerust hart mee kan douchen en zwemmen. De fitband is niet voorzien van een speaker, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken met water.
Wanneer we het design van de Xiaomi Smart Band 8 nog eens goed bekijken, met de tagline ‘Sport ontmoet stijl’ in gedachte, zien we echter een doodnormale fitnesstracker. Het stijlvolle zit hem niet in het uiterlijk van de smarttracker zelf, maar in het uiterlijk kunnen personaliseren met verschillende bandjes en het kunnen dragen als hanger aan een ketting.
Scherm en bediening
Het horloge is voorzien van een ovaal AMOLED-scherm met een diagonaal van 1.62 inch en heeft een vernieuwingsfrequentie van 60Hz. De resolutie is 192 x 490 met een pixeldichtheid van 325 ppi. Het scherm zelf is gemaakt van het krasbestendige Corning Gorilla Glass 3.
Het kleine schermpje is prachtig. Het zwart is ook echt diepzwart, waardoor de kleuren er vanaf spatten. Het schermpje heeft een helderheid van maximaal 600 nits, waarmee het in direct zonlicht goed af te lezen is. De randen van het scherm zijn licht gebogen en liggen mooi verzonken in de metalen behuizing. De bezel die om het scherm zit is wel een flinke. En het scherm ligt niet helemaal in het midden van de behuizing, waardoor je aan de onderkant een iets dikkere rand hebt dan boven. Maar als je kiest voor een watchface met een zwarte achtergrond dan valt dat niet op.
Op de behuizing zijn geen knoppen aanwezig. Dat was even wennen toen ik de band uit zijn verpakking haalde. Want hoe krijg je zoiets aan zonder knoppen? De oplossing was om hem aan de lader te zetten. Eenmaal aan, gaat alle bediening middels het scherm en dat werkt erg prettig. Je kan alle kanten op swipen om naar functies te gaan. Ook kan je het scherm ontwaken door erop te tikken of door een beweging te maken, zodat hij ontwaakt als je erop kijkt. Tevens is er de Always On Display functie, maar deze heb ik uit om de batterij te sparen.
Prestaties en accuduur
Xiaomi laat ons weten dat de Smart Band 8 wordt aangedreven door de nieuwste Apollo 4 Blue Lite-chipset. En dat is opvallend, omdat dit soort informatie vaak bij dergelijke kleinere apparaten achterwege wordt gelaten. Al Googlend komen we er achter dat deze chipset wordt gefabriceerd door het bedrijf Ambiq en veelvuldig worden gebruikt in onder andere smartwatches, fitness bands, dieren trackers, digitale gezondheidsproducten en smart home apparaten. De betreffende chipset heeft een kloksnelheid van 192 MHz en levert volgens Xiaomi een ultra-soepele gebruikerservaring op. Nu is het de vraag wat de definitie is van ultra-soepel, maar qua snelheid presteert de fitness tracker goed. Swipen door de instellingen gaat zonder problemen en de apps starten snel op.
De Xiaomi Smart Band 8 beschikt over Bluetooth 5.1 om verbinding te maken met je smartphone. De verbinding is zeer stabiel. Omdat het “slechts” een smartband betreft ontbreken functionaliteiten zoals NFC en Wifi. Voor GPS ben je afhankelijk van de GPS op je smartphone. Ook ontbreekt een speaker, wat het voeren van telefoongesprekken onmogelijk maakt. Wel is het mogelijk om via de band te zien wie er belt en het gesprek af te wijzen. Ook is er geen mogelijkheid om muziek op de band af te spelen, maar wel om muziek, die je via je smartphone afspeelt, te bedienen. Dus zoals verwacht is de band enigszins beperkt in wat hij kan, terwijl hij datgene wat hij wel kan gewoon goed doet.
De Xiaomi Smart Band 8 heeft een accu van 190mAh en is daarmee een fractie groter dan zijn voorganger. Volgens Xiaomi zou hij met één acculading tot 16 dagen mee kunnen bij normaal gebruik. Dan is altijd de vraag wat normaal gebruik is. Ik heb bijvoorbeeld de Always On Display uit staan om batterij te besparen, maar gebruik het bandje vrij intensief door alle notificaties erop te laten binnenkomen en deze veelvuldig te checken. Praktijk is dat ik er zo’n 9 dagen mee doe, voordat ik hem opnieuw moet opladen. Dat is net iets meer dan de helft van wat Xiaomi aangeeft. Maar aan de andere kant is het bandje weer binnen het uur volledig opgeladen.
Software
Mi Fitness
De Xiaomi Smart Band 8 draait op een besturingssysteem van Xiaomi zelf en die verbind je met je smartphone door daarop de app Mi Fitness te installeren. Het navigeren op je fitband is vrij simpel. Swipe je naar beneden, zie je al je notificaties die je via je smartphone hebt ontvangen. Je kan ze afwijzen, maar geen andere acties mee uitvoeren, zoals je dat op een smartwatch zou kunnen doen.
Swipe je omhoog, dan zie je alle apps die je kan bekijken, zoals het starten van een workout, meten van je hartslag, instellen van alarm en nog veel meer. Swipe je vanaf je homescreen naar links of rechts, dan kom je langs een aantal tegels met widgets die bijvoorbeeld je slaapscore, hartslag, het weer, muziekbediening en instellingen van je fitband laten zien. Houd je je homescreen lang ingedrukt, dan kan je kiezen uit verschillende watchfaces. Zit er geen leuke tussen, dan kan je middels de Mi Fitness app nieuwe toevoegen.
Voor de rest ben je aangewezen op de Mi Fitness app op je smartphone. Hierin geef je al je persoonlijke gegevens op zoals je leeftijd, gewicht en lengte. Vervolgens stel je je doelen in vast, zoals je dagelijks te behalen stappen, te verbranden calorieën en sta-uren of bewegingstijd. Je kan er je workouts of alle andere zaken die gemonitord worden in terugvinden en verder analyseren. Ook kan je hierin de tegels met widgets van je fitband naar je eigen smaak en behoefte indelen. Soms is het even zoeken, maar je kan in de app heel veel regelen en terugvinden.
Heb je gegevens op in de app Zepp Life staan omdat je bijvoorbeeld een apparaat hebt van Amazefit, dan kan je de gegevens met de Mi Fitness app synchroniseren. Zo kreeg ik de data die ik vorig jaar tijdens mijn review van de Amazfit GTR4 had opgedaan nu in de Mi Fitness app. Ook is het mogelijk om een koppeling met Strava te maken, zodat je trainingen in die app zichtbaar zijn.
Meegeleverde watchfaces/apps
Volgens Xiaomi wordt de Smart Band 8 geleverd met meer dan 200 vooraf ingestelde wijzerplaten. Deze staan niet allemaal op je band zelf, maar in de Mi Fitness app op je smartphone. Er is heel veel om uit te kiezen, maar de leukste vind ik de Photo Display watchfaces. Dit is een 5-tal watchfaces waarin je een watchface kan maken met een diavoorstelling van je eigen foto. Heb je een mooie foto, dan kun je deze opsplitsen in maximaal 8 delen. Stel je deze als watchface in, dan verschuift elke keer de foto naar een ander deel wanneer je op je homescreen drukt. Je scrollt dan als het ware van links naar rechts door je foto heen. Een hele leuke toepassing die ik nog niet eerder op een smartband/watch gezien heb.
De Xiaomi Smart Band 8 is voorzien van zo’n 25 apps. De meeste daarvan hebben betrekking op gezondheid zoals hartslag, slaap, SpO2, en stress. Daarnaast heb je andere apps zoals zaklamp, wereldklok en alarm. Het is niet mogelijk om buiten deze voorgeïnstalleerde apps andere te downloaden, maar er zit al meer op dan ik op een fitband zou verwachten.
Sport en Gezondheid
Hoewel Xiaomi de Smart Band 8 wil wegzetten als een stijlvol wearable, is het natuurlijk hoofdzakelijk bedoeld om activiteiten rondom sport en gezondheid te monitoren. Als je met de Xiaomi Smart Band 8 wilt gaan trainen, tel ik maar liefst 160 sporten waaruit je kan kiezen om je training bij te houden. Hoewel er wel een aantal sporten tussen zitten waarvan je je kunt afvragen waarom je dat zou willen bijhouden, zoals e-sport, een vijftal denksporten en auto racen.
Voor elke sport kan je een doel instellen, zoals tijdsduur, afstand of aantal verbrande calorieën. Je kan bij een training ook een waarschuwing instellen bij een te hoge hartslag of wanneer het tijd is je te hydrateren. Bij sommige sporten kan je automatisch de training laten pauzeren of intervallen instellen. Ook herkent de Smart Band 8 automatisch wanneer je aan het sporten bent. De sporten die in deze functie ondersteund worden zijn onder andere (hard)lopen, fietsen en roeien.
Met de Smart Band 8 kan je ook een aantal zaken omtrent je gezondheid monitoren. De band beschikt over onder andere een hartslagmeter en SpO2 meter. Daarnaast kan je je slaap monitoren en je stresslevel checken. Het bandje biedt ook de mogelijkheid om de vrouwelijke menstruatiecyclus te registreren en zelfs te voorspellen.
Bij deze metingen moeten wij wel de kanttekening plaatsen dat wij niet hebben getest hoe accuraat deze zijn. Op youtube zijn video’s te vinden waarin de data van dit soort wearables vergeleken wordt met professionelere hartslag en EEG (voor slaapregistratie) apparatuur. Conclusie daaruit is dat de duurdere wearables veelal nauwkeuriger meten. Zo merk ik bij de Xiaomi Smart Band 8 wel op dat hij prima weet te registreren hoe lang ik slaap en de momenten waarop ik wakker ben. Maar hij heeft er moeite om de daadwerkelijke kwaliteit van mijn slaap vast te stellen. Want lang op bed liggen betekent niet automatisch dat je ook goed slaapt.
Conclusie
Anno 2023 is de fitness tracker/smartband niet simpelweg een stappenteller zoals dat vroeger was. De Xiaomi Smart Band 8 biedt een uitgebreide hoeveelheid functionaliteiten en mogelijkheden om je gezondheid te monitoren. Daarnaast zijn het mooie schermpje en het makkelijk los te maken polsbandje absoluut pluspunten.
Zoek je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een wearable telefoongesprekken te beantwoorden, apps te downloaden of tracking middels GPS, dan zal je een ander type en hoogstwaarschijnlijk duurder wearable moeten aanschaffen, zoals een smartwatch. Ook zullen die waarschijnlijk accuratere metingen geven omtrent je hartslag en slaapscore. Maar voor 4 tot 5 tientjes, waarvoor je deze smartband nu kunt aanschaffen, krijg je verrassend veel voor je geld en komt het qua mogelijkheden verrassend dicht in de buurt van geavanceerdere wearables.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Is de Smart band ook te gebruiken voor het zwemmen (in zwembad)? Telt deze ook baantjes als je je telefoon niet in de buurt hebt?
Mooie review
Maar het is dus ook te gebruiken als stappen teller? Mvg Noud
Ik heb hier geen problemen mee ervaren. Anders had ik het wel vermeld. Mi Fitness kan je trouwens ook koppelen aan Strava zodat je workouts daar zichtbaar worden.
Als je een Mi fit-account hebt, installeer Zepp Life. In Zepp Life kun je vervolgens inloggen (button onderaan inlogscherm) met je Mi fit-account. Vervolgens wordt Mi Fit gekoppeld aan Google Fit en wordt de informatie uit Mi Fit gedeeld met Google Fit.
Hier al meerdere bands en horloges van Xiaomi. Synchronisatie werkt prima. Ook kun je via de app Zepp Life de informatie van de Mi-apparaten synchroniseren met Google Fit.
Ja als stappenteller te gebruiken, maar wat er niet in de review vermeld wordt is de vraag of het syncen tussen het bandje en de smartphone nu al terug goed werkt? Dat was absoluut niet het geval bij mijn 7 pro. Moet je iedere dag een stuk voor middernacht doen of je bent je data kwijt… Ook ging mijn scherm na minder dan een jaar defect. En mi fitness synct niet met iets anders, ook niet met Google! ’t Is maar dat je het weet. Daarom ben ik overgestapt naar Amazefit (GTS 4 mini). Een veel relaxere ervaring.