Xiaomi Mi Band 2 : design

Lees verder na de advertentie.
De eerste Xiaomi Mi Band is in grote getale over de toonbank gegaan en van de opvolger, de Mi Band 2, waren de verwachtingen hoog gespannen. Inmiddels loop ik bijna een maand rond met deze fitnesstracker voorzien van een schermpje en hartslagmeter en heb ik een goed beeld gekregen hoe deze functioneert. Daarom mijn bevindingen van de Xiaomi Mi Band 2 in deze review.
Het eerste opvallende verschil ten opzichte van de originele Xiaomi Mi Band is het design. Dit is veel subtieler geworden mede doordat het bandje beter geïntegreerd is met de tracker. Ook is er een schermpje toegevoegd waarop een beperkte hoeveel data af te lezen is. De bandjes zijn nog steeds verwisselbaar en voor een paar euro koop je deze in China. Zo kun je de Xiaomi Mi Band 2 mixen en matchen met je outfit (of mood). Standaard wordt een zwart bandje meegeleverd, waardoor het geheel volledig zwart is.
De tracker is eenvoudig in de band te stoppen en is mooi weggewerkt. Aan de voorzijde vinden we een knop die standaard niet zo veel functies heeft. Hiermee is het mogelijk om door de informatie te scrollen: tijd en datum, aantal stappen, hartslag en accupercentage.
Hartslagmeter klopt onregelmatig
Ik heb de laatste maand regelmatig mijn hartslag gemeten. In veel trackers is een hartslagsensor verwerkt, maar hoe goed werkt deze nu echt?
Niet. De hartslagmeter op de Xiaomi Mi Band 2 is bijzonder slecht. Nu ben ik geen fervent hartslagmeter, maar hier is geen touw aan vast te knopen. Als ik achter mijn bureau zet en twee keer test, met een pauze van 10 seconden, geeft uitslag één 63 weer, terwijl de tweede test op 98 uitkomt. Dit herhaalde zich regelmatig met sterk afwijkende waarden, waardoor ik durf te concluderen dat de hartslagsensor niet betrouwbaar is.
Maar dat is niet het enige euvel aan de hartslagmeter, het is ook de manier waarop deze werkt. Graag had ik de mogelijkheid gezien om continu te meten, bijvoorbeeld de vijf minuten, om zo een beter beeld te krijgen van de hartslag in een bepaalde periode. Nu is het alleen mogelijk om via de button aan de voorzijde naar de hartslag te navigeren waarna een meting gestart wordt of via de app van Xiaomi zelf. Er zijn wel externe apps die ‘continu’-meting mogelijk maken, maar daarover later meer.
Stappen, slapen en accu
Naast hartslag, kan op de Xiaomi Mi Band 2 ook worden bekeken hoeveel stappen je gezet hebt. Dit aantal lijkt vrij accuraat. De gegevens worden regelmatig met de app gesynchroniseerd waardoor er patronen herkend kunnen worden. Qua stappenteller is er dus weinig aan te merken op deze wearable.
De slaaptracker doet zijn werk ook redelijk, althans in mijn geval. De Mi Band 2 detecteert het automatisch als je gaat slapen, dus er hoeven geen knopjes ingedrukt te worden. Over het algemeen weet de Mi Band 2 dan ook prima hoe lang ik in bed gelegen heb waarbij er aangegeven wordt hoe lang je in diepe slaap was. Deze gegevens moet ik maar voor waar aannemen. Bij mij ging het tracken van de slaap vrij goed, maar bij collega Colin, die de Mi Band 2 ook gekocht heeft, is dat een stuk minder accuraat. Het lijkt erop dat hij regelmatig 30 uur achter elkaar slaapt, terwijl dit – claimt hij – niet het geval is. Dit kan wel handmatig aangepast worden in de app en blijkt een bug te zijn. Als je tussen 00:00 en 00:59 in slaap valt wordt dat niet goed opgenomen en Xiaomi heeft deze bug nog steeds niet geplet.
Eén van de grote pluspunten van de Xiaomi Mi Band 2 is de accu. Deze ging in mijn eerste cyclus 23 dagen mee. Dat is ruim drie weken en vrij uniek voor een fitnesstracker inclusief een schermpje en hartslagmeter. Stel je zou instellen dat de hartslag vaker gemeten moet worden, dan zal dit de accuduur verminderen, maar deze zal nog steeds erg goed zijn.
Mi Fit-app
De Mi Fit-app is niet bijzonder overzichtelijk en het kost wat moeite om de app te doorgronden. Allereerst kan de Mi Fit-app gebruikt worden om de data te synchroniseren en bekijken. Stappen, slaap en hartslag. Daarnaast zijn er een aantal instellingen te doen waarbij de units aangepast kunnen worden. De mogelijkheid om meldingen binnen te krijgen is ook aanwezig bij de Mi Band 2, maar doordat er weinig tot geen informatie weergegeven wordt (alleen dat er een melding is) heb ik dit zelf niet gebruikt. Er kunnen van maximaal vijf apps meldingen binnenkomen op de Mi Band, waarbij er lang niet voor elke app een custom icoontje is. Hierdoor heb je toch de smartphone nog zeer regelmatig nodig als het om meldingen gaat.
Opvallend is ook het feit dat WhatsApp-meldingen van groepen die op mute staan toch gewoon binnenkomen. Dat betekent dus dat je misschien wel helemaal gek gemaakt wordt met allerlei meldingen van grote WhatsApp-groepen om je pols. Het instellen van een alarm werkt ook via de Mi Fit-app en dit is dan wel weer erg prettig: hierdoor word je door een trillende armband gewekt.
Pluspunt van de Mi Fit-app is dat de data gesynchroniseerd kan worden met Google Fit. Hierdoor heb je de mogelijkheid om informatie van meerdere platforms en apps met elkaar te combineren. Je hebt voor de Mi Fit-app wel een account nodig om deze te kunnen gebruiken.
Qua lay-out is de app niet bijzonder doordacht, na een aantal weken gebruik heb ik nog steeds moeite om de juiste schermen op het juiste moment te vinden. Er zijn gelukkig ook extra apps met meer mogelijkheden.
Extra apps
De standaard Mi Fit-app biedt basisfuncties, maar er is nog veel meer mogelijk. Daarom zijn er dan ook veel third party-apps beschikbaar die de Mi Band 2 extra functies geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het programmeren van de button om muziek te pauzeren, het continu meten van de hartslag of meldingen aan te passen op de wearable. Dit kan onder andere met Tools & Mi Band, Mi Band 2 Func Button en Notify & Fitness for Mi Band.
Conclusie
+ Bizar lange accuduur
+ Goede prijs- kwaliteitverhouding
+ Accurate stappenteller
– Hartslagmeter onbetrouwbaar
– App niet altijd even overzichtelijk
Xiaomi Mi Band 2 kopen
De Xiaomi Mi Band 2 is te het goedkoopst in China, waarbij je echter wel de nodige weken moet wachten voordat deze arriveert. Deze is onder te koop bij Gearbest, waarbij de prijs regelmatig een paar dollar kan variëren. Op het moment van schrijven kost de Xiaomi Mi Band 2 bij Gearbest 30 dollar. In Nederland is de Mi Band 2 ook te koop waardoor je hem morgen in huis hebt, de prijs is echter wel wat hoger met € 49,95.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten