Na het succesverhaal van de Mi 9T (Pro), pakt Xiaomi in 2020 uit met zijn Mi 10T Pro. Het is een high-end telefoon die het menig midrange-toestel lastig zou moeten maken. Doet hij dat ook, en kan het toestel zijn naaste concurrent – de OnePlus 8T – verslaan? Je lees het in deze review.
Xiaomi Mi 10T Pro
Spreek de naam van het toestel tienmaal uit en je bent eigenlijk al vergeten wat je nu daadwerkelijk uit moest spreken; de naam rolt niet heel erg lekker van de tong, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Waar het wel om spant is of Xiaomi met de Mi 10T Pro een leiderschapsrol kan waarborgen binnen het segment van toestellen tussen de 500 en 600 euro. Het is een segment waar steeds meer spelers zich op lijken te richten.
Google heeft in dat segment namelijk de Pixel 5 en OnePlus positioneert er zijn 8T, de opvolger van de 7T – een toestel die voor precies dezelfde prijs op de markt werd gebracht. Wat zeker is, is dat de Mi 10T Pro van Xiaomi qua specificaties niet onder doet voor de 8T of de Pixel 5, met de Qualcomm Snapdragon 865-chipset, 8 GB-werkgeheugen en een scherm met een 144 Hz-verversingssnelheid. OnePlus heeft ‘slechts’ een 120 Hz-paneel, maar nam wel de beslissing om een OLED-paneel uit te kiezen, in plaats van het goedkopere LCD-scherm van Xiaomi.
Google bungelt onderaan met zijn 90 Hz-scherm en Snapdragon 765G-chipset en is in dit segment – als het op specificaties aankomt – dus niet echt een concurrent. De vraag is echter of je het van de specificaties moet hebben, of dat Xiaomi de specificatierace wint, maar vervolgens moet inleveren op andere vlakken. Welke kant het opvalt? Je leest het in onze review van de Xiaomi Mi 10T Pro.
Xiaomi Mi 10T Pro: de pluspunten
1. (Te) snel 144 Hz-scherm
Toen er bij de lokale onthulling van de Mi 10T Pro werd gevraagd om een reden achter de beslissing om te kiezen voor een 144 Hz-scherm in tegenstelling tot de meer reguliere 120 Hz-schermen, werd er ontwijkend gereageerd. Wellicht weten ze het niet, maar tegelijkertijd krijg ik het gevoel dat een 144 Hz-scherm alleen wordt gebruikt om een hoger cijfer op de specificatielijst te kunnen zetten, en daarmee de vergelijking winnen met telefoons die een 120 Hz-scherm gebruiken. Laat je daar niet door beïnvloeden.
Scherm: 6,67-inch, Full HD+ (2.400 x 1.080 pixels), 144 Hz en LCD
Hoewel je prima rond zal komen met een 120 Hz – of waarschijnlijk zelfs een 90 Hz – scherm, moet ik zeggen dat de hoge verversingsfrequentie écht een verschil maakt bij het gebruik van de Mi 10T Pro. Menu’s voelen soepeler aan, scrollen gaat soepeler en je hebt bij games het gevoel dat alles sneller gaat – bij alles geldt dat de boventoon ligt op soepelheid. Hoe vaak ik het ook uitleg, er gaat niks boven het ‘zelf ervaren’ van het verschil. Ga daarvoor gerust eens naar de elektronicawinkel en voel het verschil.
Mocht de batterij te snel leeg gaan, dan kun je er nog voor kiezen om de verversingssnelheid naar 90 Hz – of in het uiterste geval zelfs 60 Hz – om te schakelen. Op die manier bespaar je wat batterij. Het toestel zou, zo geeft Xiaomi aan, automatisch wisselen tussen de snelheden mocht je hem op 144 Hz laten staan. Zo wordt je batterij niet leeggetrokken bij het lezen van een nieuwsartikel; bij het kijken van een video schakelt hij zelfs terug naar de bijpassende verversingssnelheid van de video, zoals 60 Hz bij veel video’s op YouTube.
2. Voldoende batterijcapaciteit
Mocht je de instellingen van de Mi 10T Pro niet wijzigen, dan weet het toestel van Xiaomi alsnog een volledige dag mee te gaan – ‘s avonds sloot ik de dag meestal af met 20 of 30 procent batterij over. Om zo’n lange batterijduur mogelijk te maken heeft Xiaomi een 5.000 mAh-batterij in de Xiaomi Mi 10T Pro geplaatst. Niet de grootste batterij in een telefoon ooit, maar wel de grootste batterij die ik ooit in een high-end telefoon heb gezien.
Batterij: 5.000 mAh
Hoewel de Mi 10T Pro in de basis geen telefoon is waarmee je twee dagen mee kan overleven, is het wel mogelijk. In mijn dagelijkse situatie gebruikte ik de Mi 10T Pro voor fotografie, streaming van de nodige muziek via Spotify, het ontvangen van honderden notificaties en het constant versturen van chatberichten. Als je telefoon niet elke minuut van de dag lijkt te dienen als communicatiecenter, dan is het misschien nog wel mogelijk om er een tweede dag uit te halen. Ik zou wel willen aanraden om op de tweede dag een lader mee te nemen, mocht het toch sneller gaan dan verwacht.
Over opladen gesproken, dat gaat voldoende snel op de Xiaomi Mi 10T Pro: de oplader die Xiaomi bij de Redmi Note 9 Pro leverde, zit ditmaal ook bij de Mi 10T Pro. Opladen gaat met 33 watt, wat in dit segment geen record is. OnePlus en Realme bezitten het record voor snelladen, beide fabrikanten leveren op dit prijspunt – of zelfs iets daaronder – een 65 watt oplader mee. Desondanks gaat het opladen bij de Mi 10T Pro razendsnel en is de telefoon na iets meer dan één uur volledig gevuld.
3. Intuïtieve vingerafdrukscanner
Steeds meer telefoons krijgen een in-display vingerafdrukscanner: hoewel die in het verleden nog als sloom omschreven werden, is die tijd inmiddels echt wel geweest – toch kunnen ze nog niet met de capacitieve scanners concurreren. Zulke scanners worden onder andere geprezen vanwege de eigenschap dat ze eigenlijk altijd werken. Of je nu net onder de douche vandaan komt, de hele dag in je tuin hebt gewerkt of net je handen open hebt gehaald.
Wat mij betreft – als een persoon die vaak licht versleten vingerafdrukken heeft – komt het goed uit dat Xiaomi de Mi 10T Pro heeft voorzien van zo’n capacitieve scanner. Net als op de Redmi Note 9 Pro en Poco X3 NFC zit de scanner aan de rechterzijkant van het toestel. En: dit is wellicht de snelste en meest accurate vingerafdrukscanner die ik ooit heb gebruikt. Als ik mijn duim op de scanner zet is de telefoon direct ontgrendeld. Geen gewacht, geen gemiste pogingen: het is direct. In dit geval kan ik ook totaal niet zeggen dat ik de slomere in-display scanners mis.
Wat de scanner in de aan-/uitknop ook zo fijn doet aanvoelen, is dat hij altijd ‘beschikbaar’ is. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik de telefoon eerst aan moest zwengelen om de scanner te laten werken. Het maakt daarbij niet uit of ik de Mi 10T Pro één uur, een halve dag of een paar minuten niet had gebruikt. Hierbij is de capacitieve scanner wederom in het voordeel, bij een scanner in het scherm moet je het scherm eerst activeren voordat je de scanner kunt gebruiken.
4. Werkelijk altijd snel
Wie mijn eerdere reviews van Xiaomi heeft gelezen zal hebben opgemerkt dat ik niet zo’n fan ben van MIUI en de mate waarin de software impact heeft op prestaties van het toestel. Xiaomi laat met de Mi 10T Pro zien dat het ook echt anders kan. Dat een toestel echt razendsnel kan aanvoelen, ook als er een zwaar softwarepakket op draait. Voor deze rekenkracht maakt Xiaomi op de Mi 10T Pro gebruik van een Snapdragon 865-chipset en 8 GB-werkgeheugen. Een pakket dat, zo bleek wel uit eerdere reviews met de chipset, de harten van menig technologie-enthousiasteling zal bekoren.
Testconfiguratie: 128 GB-opslag, 8 GB-werkgeheugen
In dagelijks gebruik weet het toestel zo vloeiend aan te voelen als een scherp met in een pakje boter. Werkelijk alles voelt snel, van het openen van menu’s, het laden van applicaties, het draaien van games of software voor fotobewerking en het maken van foto’s. Tuurlijk, het blijft een telefoon en sommige apps, zoals RTL XL, hadden wat problemen op de Mi 10T Pro – om een of andere reden bleef deze app geregeld hangen en voelde het enorm traag aan. Toch kan ik niks anders zeggen dan dat het toestel prima kan concurreren met zijn naaste concurrenten, of zelfs met toestellen die meer dan het dubbele kosten.
Op de software, MIUI 12, zelf kom ik later in deze review nog eens terug. Hoewel mijn ervaringen wel een flinke positieve boost heeft gekregen op de Mi 10T Pro, zijn er nog steeds punten die wat mij betreft beter kunnen of zelfs moeten.
5. Foto’s zijn best… prima
Xiaomi wordt steeds beter in het maken van ‘goede camera’s’, maar weet niet te overdonderen – waar Xiaomi vooral trots op lijkt te zijn is dat ze wederom een 108 MP-sensor gebruiken, tezamen met een groothoeksensor van 13 MP en een 5 MP-macrosensor. Als het op camera’s aankomt zou ik met de Xiaomi Mi 10T Pro echter willen adviseren om vooral zijn hoofdcamera te gebruiken, en dat af te wisselen met de groothoeksensor en de macrocamera.
Foto gemaakt met de 108 MP-hoofdcamera van de Mi 10T Pro
Voordat we beginnen over de groothoek- en macrocamera van de Mi 10T Pro, eerst de 108 MP-sensor van de telefoon. Overdag weet de sensor foto’s te schieten met voldoende detail en ook de kleuren van de foto’s zien er goed uit. Zowel binnen- als buitenshuis weet de camera, als er maar voldoende licht is, foto’s te maken die zullen volstaan voor verreweg de meeste gevallen. Ook als het donker wordt zijn de foto’s van de 108 MP-sensor nog bruikbaar te noemen, hoewel je niet de kwaliteit van menig ander vlaggenschip zal kunnen evenaren.
Hoofdcamera: 108 MP, f/1.7-diafragma
Groothoekcamera: 13 MP, f/2.4-diafragma
Macrocamera: 5 MP, f/2.4-diafragma
Wat ook nog een leuk detail is om te vermelden, is de 108 MP-cameramodus. Normaliter schaalt de camerasensor terug naar een lagere 25 MP-resolutie om meer licht per pixel op te kunnen vangen. Er is echter ook een cameramodus die je wel foto’s met de 108 MP-resolutie laat nemen. Vergeleken met de standaard output zie je dat de foto’s – zeker bij het inzoomen – meer details bevatten. Dit is wel een functie die je niet al te vaak wilt gebruiken als je zulke foto’s enkel lokaal opslaat, gezien het formaat van de fotobestanden behoorlijk toeneemt in de 108 MP-modus.
Foto gemaakt met de 5 MP-macrosensor van de Mi 10T Pro
Dan heb je op de Mi 10T Pro ook nog de 13 MP-groothoeksensor en 5 MP-macrocamera. Voor beide sensoren geldt dat de foto’s er in principe volstaan om op social media te plaatsen, maar details zijn vaak weggevaagd en dat is wel iets om rekening mee te houden bij het gebruik van de camera’s. Als het je enkel gaat om een ‘groothoek’-beeld, dan zal de sensor je prima bedienen. Hetzelfde geldt in de gevallen dat je een macrofoto wil maken: het is allemaal niet heel gedetailleerd, maar het zit er wel op en de foto’s zijn best bruikbaar.
Foto gemaakt met de 13 MP-groothoeksensor van de Mi 10T Pro
Xiaomi Mi 10T Pro: de minpunten
1. Een LCD-scherm?!
Toen ik de specificatielijst van de Mi 10T Pro voor het eerst tot mij nam, schrok ik behoorlijk van de keuze voor een LCD-scherm in de prijsklasse van het toestel. Navraag bij Xiaomi leert dat er op het moment van schrijven nog ‘te weinig’ OLED-schermen zijn met de 144 Hz-verversingsfrequentie. Er is vervolgens besloten om een LCD-scherm uit te kiezen dat wel voldoet aan deze specificatie. Wat mij betreft een ongelukkige keuze, zeker in de prijsklasse van de telefoon. Een directe concurrent van de Mi 10T Pro, de OnePlus 8T, bevat namelijk een prachtig OLED-scherm.
Op de kleurreproductie van het 6,67-inch scherm valt weinig af te dingen: zeker van vooraf zien de kleuren er netjes uit. Van de zijkant bekeken neemt de helderheid van het scherm wel snel af. Kijk je op deze telefoon vaak video’s met vrienden of familie, dan is dat wel iets om rekening mee te houden bij het gebruik van de telefoon. Wel is de helderheid in het algemeen op orde, ook in de wat zonnigere omstandigheden kan je het scherm aflezen. In vergelijking met het OLED-scherm in de OnePlus 8T valt de helderheid op de Mi 10T Pro wel wat tegen.
Wat daarnaast opvalt, zijn de duidelijke invalschaduwen aan de randen van het LCD-scherm, evenals de rand rondom de hole-punch notch. Het is duidelijk dat de helderheid daar iets lager is en dat ziet er nogal goedkoop uit. OnePlus weet dat zelfs op de goedkopere Nord N10 5G beter aan te pakken; dat scherm heeft dat soort ‘schaduwen’ namelijk niet. Of het iets waar jij je aan zou ergeren, blijft persoonlijk. Voor mij is het een reden om het toestel niet te kopen, maar dat zal zeker niet voor iedereen zo zijn.
2. Vreemde artefacten met de selfiecamera
Een tweede minpunt van de Mi 10T Pro heeft van doen met de selfiecamera van de telefoon. Elke selfie die ik met de 10T Pro heb gemaakt leverde vreemde groene artefacten op in de achtergrond van de foto – ten minste, dat geldt voor selfies die ik binnenshuis maak.
Selfiecamera: 20 MP, f/2.2-diafragma
Wat de precieze reden is achter de artefacten is, is mij onbekend. Selfies die ik buiten maak bevatten geen artefacten op de achtergrond. Wellicht heeft het te maken met beeldverwerking voor selfies in omstandigheden met minder licht.
Groene artefacten daargelaten creëert de selfiecamera van de Xiaomi Mi 10T Pro foto’s die je zo op social media kan plaatsen, met voldoende details en realistische kleuren. Wat ook heel erg fijn is aan de selfiecamera, is dat je geen last hebt van overmatige nabewerking van je huid.
Bij het maken van selfies staat standaard nog wel een functie aan om je huid gladder te maken, maar dat bleek slechts een zeer minimaal effect te hebben. Mocht je het echt niet willen hebben, dan kun je in de camera-app op het toverstafje klikken en dan veeg je de slider van ‘glad’ volledig naar links.
3. Foto’s in de avond
In de avonduren valt het camerapakketje uit elkaar, met foto’s die door het camera-algoritme van Xiaomi zijn gladgestreken. Er is weliswaar relatief weinig ruis te zien, maar de ruis is in het geval van de Mi 10T Pro vervangen door wazigheid in de foto’s. Ik vergeleek de foto’s met de OnePlus 8 Pro en dat toestel toont duidelijk meer ruis, maar door de minder heftige ruisonderdrukking, kon ik wel meer details terugzien.
Xiaomi heeft wel een specifieke nachtmodus ingebouwd, maar de resultaten daarvan zijn niet heel erg spectaculair. In vergelijking met bijvoorbeeld de Pixel-telefoons, vallen de avondfoto’s van een Mi 10T Pro toch wel behoorlijk tegen – zo ook de Pixel 5, die in dezelfde prijsklasse rondzweeft. Als je de Mi 10T Pro dan vergelijkt met resultaten van de OnePlus 8T, die Sebastien recentelijk nog kon testen, dan presteren beide toestellen op gelijk niveau.
4. Meegeleverde apps in MIUI
Wie eerder mijn reviews van Xiaomi-telefoons heeft gelezen, zal weten dat ik geen enorme fan ben van MIUI. Dit heeft onder andere te maken met de inclusie van advertenties in de apps van Xiaomi, en de extra meegeleverde apps. Hoewel de lijst van meegeleverde apps op de Mi 10T Pro wel een stuk korter is, zijn er – zeker voor dit prijspunt – nog een flink aantal gebundelde apps als LinkedIn, eBay, Aliexpress, WPS Office en Facebook. Je kan de apps verwijderen, maar het zou anno 2020 fijn zijn als fabrikanten zulke apps niet meer meeleveren op toestellen waar consumenten voor betalen.
Reclames ben ik helemaal niet tegengekomen op de Mi 10T Pro en dat heeft mogelijk te maken met de prijs van de telefoon. Op de Poco X3 en Redmi Note 9 Pro – beide telefoons voor minder dan 300 euro – kreeg ik nog wel advertenties te zien. Daarmee wist Xiaomi alvast wat punten te sprokkelen voor de review. Toch blijft MIUI voor mij een lastige softwareschil om aan te raden. Instellingen zijn soms lastig terug te vinden, en Xiaomi bakt vaak rare softwarefuncties in.
Softwareversie: MIUI 12.0.10
Na het instellen van de Xiaomi Mi 10T Pro is het paneel van de snelle instellingen vergelijkbaar met het uiterlijk van iOS. Als je van links naar beneden veegt krijg je de notificaties te zien, terwijl je van rechts de snelle instellingen te zien krijgt. Snelle instellingen die ook nog eens het gehele scherm in beslag nemen. Erg handig is het – zeker als je al jaren gewend bent aan hoe het in Android werkt – in ieder geval niet. Uitschakelen kan wel, maar wederom is het een actie die je zelf moet ondernemen, het is niet iets dat je wordt aangeboden en dat je kan weigeren.
Dat heb ik eveneens bij de functies van de batterijbesparing op de Xiaomi Mi 10T Pro. In de basis zal de MIUI-software applicaties die in de achtergrond draaien stopzetten, waardoor notificaties vaak te laat arriveren. Via het instellingen-menu kan dit aangepast worden, en na de aanpassingen merk je dat notificaties direct arriveren. Zeker als de notificaties die je ontvangt zeer belangrijk zijn, dan kan ik het aanraden om de instellingen aan te passen. Het is echter jammer dat de gebruiker dit zelf aan moet passen.
Conclusie
Na een paar weken met de Mi 10T Pro te hebben rondgelopen zijn mij meerdere dingen opgevallen. Misschien wel het belangrijkste is dat MIUI beter wordt naar mate je meer geld neertikt. Tuurlijk, er zijn fundamentele dingen die niet zijn veranderd – zoals de instellingen die je handmatig aan moet passen voor de notificaties. Toch was mijn ervaring met MIUI 12.0 beter dan op de Poco X3 NFC, vooral omdat het toestel een stuk sneller aanvoelt dan de X3. Tel daarbij op dat animaties in MIUI 12 heel afhankelijk zijn van hoe vloeiend een toestel is, en het wordt mij wel duidelijk waarom de Mi 10T zo goed is bevallen.
Voor deze immense snelheid heeft Xiaomi gebruikgemaakt van een Snapdragon 865-chipset die, zo is inmiddels wel bekend binnen de industrie, zorgt voor de beste ervaring op een smartphone die je maar kan hebben. Gamen, foto’s bewerken, browsen: werkelijk alles gaat snel. Wat daarbij helpt is dat Xiaomi een 144 Hz-scherm op de Mi 10T Pro meelevert, met een Full HD-resolutie. Hoewel 144 Hz voor de meeste gebruikers ‘overkill’ zal zijn, kun je ook schakelen naar 90 Hz zonder dat je direct een minder vloeiende ervaring hebt. Bijkomstig voordeel is dat je batterij weer iets langer mee zal gaan.
Met een 5.000 mAh-batterij hoef je je namelijk geen zorgen te maken over de batterijduur van de Mi 10T Pro. Met gemak haalde ik een batterijduur van één dag, en als ik een dag iets minder actief gebruikmaakte van mijn telefoon, kon er zelfs nog een halve dag extra vanaf. Gebruik je de Mi 10T Pro dus heel licht, dan is het zelfs mogelijk om met enige moeite een tweede dag eruit te halen. Als je vervolgens gaat opladen, is dat met de 30 watt oplader ook weer snel afgerond. Wel blijft het een minpunt dat er gekozen is voor 30 watt, in plaats van een snellere lader – zoals OnePlus levert bij de 8T.
Over ‘minpunten’ gesproken, dat Xiaomi voor een LCD-scherm heeft gekozen, is een jammere zaak. LCD-schermen hebben een lagere contrastwaarde, waardoor zwart eerder grijs is. Tegelijkertijd zijn de kleuren van LCD-panelen vaak fletser, en tot slot kan de ‘maximale helderheid’ van het gekozen paneel niet tippen aan de helderheid van bijvoorbeeld het OLED-paneel in de OnePlus 8T. Volgens Xiaomi werd er gekozen voor LCD omdat er geen 144 Hz OLED-paneel was die aan hun wensen en eisen voldeed. Daarbij stel ik mij, zeker vanwege de beperkte meerwaarde van 24 Hz boven 120 Hz op andere toestellen, toch wel wat vragen. Is dit een race voor de beste kwaliteit, of juist om het hoogste getal?
Xiaomi lijkt daar ook aan te doen met zijn 108 MP-camera, waar Xiaomi erg fanatiek over sprak met de lancering van de Mi 10T Pro. Gelukkig maakt Xiaomi zijn belofte wel waar dat de camera in goede lichtomstandigheden mooie kiekjes dan schieten. Ook de groothoekcamera kan prima foto’s maken, hetzij met minder details aan de randen van de foto’s. Enkel bij slechte lichtomstandigheden voor foto’s binnenshuis of in de avond buitenshuis neemt de kwaliteit rap af.
Dan blijft er nog één vraag over die in de inleiding al werd gesteld: is Xiaomi OnePlus te slim af met de Mi 10T Pro? Tenzij je echt heel graag een Xiaomi-telefoon wil hebben en niet kan werken met de OxygenOS-schil van OnePlus, zijn er weinig aspecten van de Mi 10T Pro die de 8T overschaduwen. De batterijduur van de 8T is iets korter, maar met de snellere oplader wordt een lege batterij ook rapper volgeladen. Qua camera’s staan de telefoons haast gelijk, terwijl OnePlus in de lead blijft staan als het op software (waaronder notificaties en meegeleverde apps) en het scherm aankomt. Tegelijkertijd is de Mi 10T Pro ook echt geen miskoop, het is net waar je voorkeuren liggen.
Alternatieven voor de Xiaomi Mi 10T Pro zijn de OnePlus 8T (599 euro), Samsung Galaxy S20 FE (699 euro), Samsung Galaxy S20 (700 euro) en de Samsung Galaxy Note 20 (699 euro).
Xiaomi Mi 10T Pro kopen
De Xiaomi Mi 10T Pro is verkrijgbaar in de kleuren Cosmic Black en Lunar Silver voor 599 euro. Je kan de telefoon kopen via MediaMarkt, Mobiel.nl, Bol.com, Belsimpel en via de webwinkel van Xiaomi.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb hem ook, de xiaomi mi 10T pro en bevalt goed. Gezicht ontgrendeling werk accuraat en snel, vinger afdruk scanner werkt goed, alles loopt soepel, 144Hz auto refresh rate. Ik had hiervoor een galaxy s20 plus en daar waren de gezicht ontgrendeling en vinger afdruk scanner niet zo heel goed van. En de prijs kwaliteitverhouding vond ik voor de xiaomi-mi-10T pro ook goed, €499,-
Ik heb hem nu een maand een fijn ding batterij gaat soms wel 3 dagen mee maar ik heb 2 minpunten. Het heeft een zeer minimalistische handleiding waar niet alles in uitgelegd staat. Daarnaast zou hij draadloos kunnen opladen. Tot op heden is mij dit niet gelukt