Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Xiaomi 13 Lite review: appel valt ver van de boom

Jelle Passchier
Jelle Passchier
23 maart 2023, 19:01
10 min leestijd
Xiaomi 13 Lite review: appel valt ver van de boom

Lees verder na de advertentie.

7.0

Reviewscore

Appels kun je niet met peren vergelijken, zoveel is duidelijk. Toch heeft Xiaomi hier met de 13 Lite wel zijn best voor gedaan. De telefoon heeft namelijk bepaalde trekjes van twee andere bekende smartphones die in hun naam iets van het rood groene fruit hebben zitten. Over welke toestellen gaat dit? En wat heeft de Xiaomi 13 Lite allemaal te bieden? Je leest het in deze review.     

Xiaomi 13 Lite

De Xiaomi 13 Lite is de goedkoopste smartphone uit de Xiaomi 13-serie. Deze serie wordt door de ‘gewone’ 13 en de 13 Pro gecompleteerd. Als je de 13 Lite echter voor het eerst ziet, dan doet een bepaald element van het toestel je waarschijnlijk aan twee andere smartphones denken. De pilvormige camera-inkeping lijkt namelijk wel een ietsiepietsie op de inkeping die je in het scherm van de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max kunt vinden.

Hier stopt eigenlijk wel direct de vergelijking. Los van het zijnde cameragat, heeft Xiaomi de inkeping namelijk geen extra functie meegegeven. Iets wat Apple bij de genoemde iPhones wel gedaan heeft. De 13 Lite is echter zo’n 700 euro goedkoper en een appel kun je nou eenmaal niet voor een ei verkopen. 

Toch zijn de selfiecamera’s op de 13 Lite één van de belangrijkste verkoopargumenten van Xiaomi voor deze telefoon. In deze review testen wij ze daarom voor je uit en kijken we natuurlijk ook naar de andere goede en slechte punten van de smartphone. Weet het toestel ons oogappeltje te worden?

Specificaties

Xiaomi 13 Lite
Afmetingen159,2 x 72,7 x 7,2 mm
Gewicht171 gram
BehuizingGorilla Glass 5 (voorkant), glas (achterkant)
Scherm6,55 inch AMOLED, 120 Hz, HDR10+
ProcessorQualcomm Snapdragon 7 Gen 1
Werkgeheugen8 GB
Opslaggeheugen128 / 256 GB
Camera’s achter
Hoofcamera 50 MP, f/1.8, sensorgrote 1/1.56”
Groothoekcamera 8 MP
Derde camera2 MP macrocamera
Camera’s voor
32 MP + 8 MP diepte
Accu4.500 mAh, 67W snelladen
SoftwareAndroid 12, MIUI 14
KleurenBlauw, Roze, Zwart
Extra’s5g, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs499 euro

Wat zit er in de doos?

  • Xiaomi 13 Lite
  • 67W snellader + USB-C-kabel
  • Siliconen case
  • Handleiding + garantie
https://www.youtube.com/watch/NsE3kU9ME74

Xiaomi 13 Lite: de pluspunten

1. Mooi elegant ontwerp 

Zoals in het intro al beschreven, is het meest opvallende aan de 13 Lite de pilvormige inkeping in het beeldscherm. Hierin bevinden zich twee ‘camera’s’ en dit is dan ook de reden dat de inkeping zo groot is. Dat de telefoon qua looks hierdoor wat wegheeft van de duurste iPhone-modellen, zal Xiaomi zeker niet erg hebben gevonden. 

Nu is de inkeping dus groot, en deze kun je hierdoor als hinderlijk ervaren. Toch staat het de telefoon wel goed. Het smoelt gewoon lekker en ook qua symmetrie klopt het. Ditzelfde geldt voor de gebogen schermranden. De telefoon ziet er hierdoor slank en naar onze mening ook mooi en luxe uit. Functioneel werkt het echter niet altijd even lekker. Daarbij krijg je hierdoor ook schaduwen aan de rand van je beeldscherm en is het kwetsbaarder dan een ‘gewoon’ plat scherm. 

Het is verder jammer dat de telefoon – op de voorkant na natuurlijk – in zijn geheel is vervaardigd uit plastic. Een beetje opmerkelijk is dit overigens ook, aangezien Xiaomi er bij de 12 Lite – de voorganger van de 13 Lite – voor koos om  luxere materialen te gebruiken. 

2. Snelle prestaties

De Xiaomi 13 Lite beschikt over de Snapdragon 7 Gen 1-chip van Qualcomm. Een processor die gemaakt is voor de duurdere midrange smartphones. De chipset moet volgens Qualcomm maar liefst 20 procent sneller zijn dan de 778G, de voorganger van deze chip én degene die in de 12 Lite te vinden is. De processor beschikt verder over vrij snelle kernen en wordt op een 4nm bakproces gebakken. Dit laatste moet ervoor zorgen dat de telefoon vrij efficiënt met zijn energie omgaat. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

Dit alles zorgt ervoor dat de telefoon in bijna alle omstandigheden snel aanvoelt. Het navigeren en scrollen door menu’s en het openen van apps gaat allemaal zonder problemen. De meeste games zijn goed te spelen, al zullen de echt zware mobiele gamers wellicht een snellere processor willen.

3. Prima accuduur 

De 4500 mAh accu is zeker niet de grootste die je in een smartphone van 500 euro kunt vinden. De batterijduur valt echter niet tegen. Het toestel gaat met gemiddeld gebruik zo’n anderhalve dag mee. Dit is zeker niets speciaals meer, maar ook zeker niet onvoldoende. De telefoon kan met 67W worden opgeladen en hiermee is de smartphone in ongeveer veertig minuten volledig opgeladen. 

4. Camera-toepassingen

Hieronder gaan we straks door over de kwaliteit van de camera’s, maar eerst hebben we het nog even kort over de extra functionaliteiten die de camera-app allemaal te bieden heeft. Zo kun je jezelf klonen en foto’s maken met een lange blootstelling. Hierbij blijft de sluitertijd lang open waardoor je onder andere lichtsporen en bevriezing in je beeld kunt aanbrengen. Erg leuk om mee te spelen.

Ook in de galerij-app van Xiaomi- en POCO-toestellen kun je veel tools voor het bewerken van foto’s vinden. Zo kun je onder andere foto’s bijsnijden, filters en frames toevoegen, mensen weghalen met een ‘magische gum’ en de hemel of lucht aanpassen. 

https://www.youtube.com/watch/ahlAnvJtQy4

Xiaomi 13 Lite: de minpunten

1. Foto’s zijn veel te verzadigd

De Xiaomi 13 Lite beschikt over drie camera’s, het gaat hierbij over een 50 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. De hoofdcamera maakt gebruikt van de bekende Sony IMX766-sensor. Dit is een camerasensor die je onder andere ook in de Nothing Phone (1), OPPO Reno 8 Pro en OnePlus Nord 2 tegenkomt. De telefoon maakt verder standaard foto’s met 12,5 MP en maakt hiervoor gebruik van pixel binning waarmee vier kleine pixels worden samengevoegd tot één grotere pixel.

  • 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrote 1/1.56”
  • 8 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrote 1/4.0” 119 graden
  • 2 MP macrocamera, f/2.4

Nu heeft deze sensor bewezen dat er goede foto’s mee gemaakt kunnen worden. De sensor is bovendien vrij groot en hierdoor weet die veel licht op te vangen. Hardware zegt vandaag de dag echter zeker niet alles meer, software is bij smartphone-fotografie veel belangrijker. En daar merk je dat Xiaomi de plank een beetje heeft misgeslagen. 

Verzadiging en verschil in kwaliteit

De foto’s die uit de hoofdcamera rollen zijn in het algemeen namelijk veel te verzadigd. Dit zie je vooral als je de foto’s vergelijkt met plaatjes die met de groothoeklens van de 13 Lite gemaakt zijn. Deze foto’s zijn weliswaar veel minder detailrijk, maar de kleurechtheid van deze foto’s is beter en vooral realistischer.

Hieronder zie je een vergelijking, let daarbij goed op het gras. Bij de bovenste foto’s zie je eerst links een foto gemaakt met de groothoeklens en recht met de hoofdcamera van de 13 Lite. Daaronder zijn allebei de foto’s met de hoofdcamera geschoten. Opmerking: het was een druiligere mistige dag. 

Bokeh-effect is goed, macrocamera niet

Wat je hierboven wel kunt zien is dat het bokeh-effect, de onscherpte buiten het scherptevlak, goed is. De camera weet hierdoor een mooie natuurlijke scherp-diepte te creëren. De portretmodus scoort ook een voldoende. Het detail en het dynamisch bereik in de foto’s en van de camera is overigens vrij goed. 

De 2 MP macrocamera is echter vrij nutteloos. De kwaliteit van deze camera is zo dermate slecht, dat je de foto’s amper kunt gebruiken. De foto’s ogen pixelachtig, bevatten al snel enorm veel ruis en missen detail. 

Foto’s hierboven zijn gemaakt met de macrocamera 

Zoomen kun je beter laten, zeker geen speciale selfie-smartphone

Met de hoofdcamera kun je tot 10x digitaal zoomen. Na 2x zoom zie je echter dat de kwaliteit drastisch achteruit gaat en de foto’s eigenlijk niet meer bruikbaar worden. Als je een object uit de verte nog relatief zichtbaar wil maken, kun je beter een foto met de 50 MP modus maken en deze naderhand bijsnijden. Voorbeelden van zoomfoto’s vind je hieronder. 

Zoals in het intro al genoemd zijn de twee selfiecamera’s één van de belangrijkste verkoopargumenten van Xiaomi voor de 13 Lite. Eén camera is echter ‘maar’ een dieptesensor. Deze zou je moeten helpen om betere portretfoto’s te maken, maar heeft echter totaal geen meerwaarde. Zodra je deze ‘camera’ afplakt zie je namelijk geen verschil. Software en de ‘gewone’ selfiecamera zijn evenzeer prima in staat om zelf diepte in te schatten.

De andere ‘echte’ camera heeft wel een bredere hoek waardoor je met meerdere mensen een selfie kunt maken. Xiaomi pronkt verder met functies als ‘Selfie Glow’ en ‘Selfiezoom’. Dit zijn functies waarmee je selfies beter verlicht en ingezoomd kunnen zijn. Deze vind je echter – onder een andere naam – ook vaker op andere smartphones. De selfies zijn overigens voldoende, niet speciaal. 

Van links naar rechts: gewone brandpuntafstand, 2x zoom, 5x zoom en 10x zoom 

2. Waar zijn de stereo-luidsprekers?

Op de bovenkant van de Xiaomi 13 Lite pronken mooi de woorden van Dolby Atmos. Hierdoor verwacht je toch een mooi ruimtelijk geluid uit de speakers van de 13 Lite te krijgen. Dit is echter niet het geval. De 13 Lite beschikt namelijk over slechts één enkele speaker. Hierdoor is er dus geen sprake van stereo, maar van monogeluid. Hierdoor is de media-ervaring met de Xiaomi 13 Lite helaas niet al te best, jammer. 

3. MIUI, oohh MIUI

Misschien is het flauw om MIUI weer als nadeel bij een POCO- of Xiaomi-telefoon te benoemen, maar het is gewoon nog altijd niet de fijnste schil voor Android-smartphones. In mijn review van de POCO X5 Pro had ik het al over verschillende bugs die MIUI kent. Ook besprak ik hier al de vele meegeleverde apps en bloatware. Meer hierover lees je dus in die review, deze vind je hier

Om dan toch met iets nieuws omtrent MIUI te beginnen: sommige dingen zijn gewoon niet logisch. We nemen een voorbeeld: als je in een app zit en vervolgens ervoor kiest om alle apps te sluiten, dan sluit de telefoon alle apps af, behalve degene waar je in zit. Als ik er echter voor kies om alle apps te sluiten, dan wil ik ook dat alle apps gesloten worden. Het is een kleine smet op een verder niet al te mooi plantsoen genaamd MIUI.

Conclusie

De Xiaomi 13 Lite is al met al een mooie smartphone met een elegant design, snelle prestaties, en een prima accuduur. Ook zijn de extra camerafuncties leuk om mee te spelen en krijgt de hoofdcamera van de telefoon een voldoende, al is de kleurenkalibratie niet helemaal goed en zijn de kleuren in het algemeen veel te verzadigd. Daarnaast is MIUI – de schil die Xiaomi over Android gooit – nog altijd buggy, niet het fijnste in gebruik en zit het nog altijd vol met bloatware en meegeleverde apps. 

De telefoon kost je bovendien zo’n 500 euro en in dit prijssegment is de concurrentie moordend. Voor hetzelfde geld koop je bijvoorbeeld de OPPO Find X5 en Xiaomi’s eigen 12-smartphone. Het ‘gewone’ vlaggenschip van de fabrikant van vorige jaar. Deze smartphones zijn nog een stuk sneller, hebben veel betere – en bruikbaardere – camera’s en scoren verder op ieder ander vlak beter.

Daarbij kun je voor zo’n 50 euro minder de Nothing Phone (1) aanschaffen, voor 100 euro minder de Google Pixel 6a en voor 150 euro minder de POCO X5 Pro. Deze laatst genoemde is ook door Xiaomi gemaakt en doet op weinig punten echt onder voor de 13 Lite. Voor ongeveer 50 euro meer koop je daarnaast de Google Pixel 7 en Samsung Galaxy S21 FE. Al deze smartphones zijn op bijna alle fronten beter dan deze Xiaomi 13 Lite en vind je ook in onze koopgids. Hierdoor is het moeilijk om de Xiaomi 13 Lite aan iemand aan te raden, ondanks het feit dat het zeker geen slechte smartphone is. Xiaomi zal met de 13 Lite dus helaas nog even door de zure appel heen moeten bijten.  

Alternatieven

Alternatieven voor de Xiaomi 13 Lite zijn dus onder andere de Xiaomi 12 (500 euro), de OPPO Find X5 (500 euro), Nothing Phone (1)Samsung Galaxy S21 FE (510 euro) en de Google Pixel 7 (550 euro). 

Pluspunten

  • Elegant design
  • Leuke camerafuncties
  • Snelle prestaties
  • Prima accuduur

Minpunten

  • Foto’s zijn veel te verzadigd
  • Concurrentie is moordend
  • Monospeaker
  • MIUI

Xiaomi 13 Lite kopen

De Xiaomi 13 Lite heeft een adviesprijs van 499 euro en hij is te koop in de kleuren Black, Lite Blue en Lite Pink via de winkels hieronder.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!