Straffe specificaties
Een Gorilla Glass-scherm met een diagonaal van 5 inch en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, 2 GB RAM, en 32 GB ROM, Dual SIM en Dual Standby, een quadcore-processor, 13-megapixelcamera, 2.500 mAH-batterij … het zijn specificaties die je eerder van een A-merk dan van een Chinese budgetsmartphone verwacht. Via de Europese webshop van UMi betaal je 315 euro voor dit topmodel.
Maar het is niet al goud wat blinkt. Hoewel men in andere reviews lovend is over het scherm van de X2, lag de kleurtemperatuur van ons testmodel veel te laag, met een vervelende rode schijn tot gevolg. Ook werkt de automatische helderheid niet optimaal. In direct zonlicht schakelt de X2 niet altijd over naar de hoogste stand, wat de leesbaarheid niet ten goede komt.
Spijtige design-keuzes
De helderheid van de Android-navigatieknoppen (terug, home, multitask) onder het scherm is te zwak. De aanraakgevoelige knoppen, die van onderen uit worden verlicht, zijn enkel in het donker zichtbaar. Zelfs bij indirect daglicht zie je niets. Als je overstapt van een smartphone met een andere knoppenlay-out zul je vaak de verkeerde toets kiezen. Volgens de woordvoerder van UMi is dit een bewuste design-keuze voor het zwarte model. Bij de witte variant zijn de knoppen ook effectief op de glasplaat geprint. Ook de notificatie-led van het zwarte model, op papier een troef wat mij betreft, is amper zichtbaar waardoor het nut volledig verloren gaat.
Een andere design-keuze die me een beetje stoorde is de plaatsing van de aan-/uitknop. Die bevindt zich aan de rechterzijkant onder de volumeknoppen. Bij de Nexus 7 van Google ligt de powerknop rechts boven de volumetoetsen en laat dat nu net mijn vaste tablet zijn, met een hoop verwarring tot gevolg.
Chinese chipset
De UMi X2 rekent op een vierkernige MTK6589T-chipset van het Chinese MediaTek. Een bekend probleem bij chipsets van deze fabrikant is de brakke GPS-module. Out of the box is het verkrijgen van een fix praktisch onmogelijk omdat het configuratiebestand met de locatie van de satellieten is ingesteld voor China. Nu zijn er wel apps te vinden waarmee je de Europese of zelfs Nederlandse of Belgische locaties kunt instellen maar ook dan duurt het lang om een fix te krijgen en bovendien is de locatiebepaling niet altijd even nauwkeurig. Binnenshuis een fix krijgen kun je al helemaal vergeten.
De MTK6589T komt met een achtkernige PowerVR SGX 544MP-gpu. Die is krachtig genoeg om het Full HD-scherm vloeiend aan te sturen maar laat wat steken (of liever frames) vallen tijdens het spelen van iets zwaardere 3D-games. De 2 GB aan RAM-geheugen zorgt wel voor snelle laadtijden.
Bloatware en bug
De UMi X2 draait op Android versie 4.2.1 maar heeft standaard geen Google Apps aan boord. Wel kun je rekenen op een aantal onvermijdelijke Chinese bloatware-apps. Enkele daarvan kun je wel uitschakelen maar niet verwijderen. Na een ‘factory reset’ staat de interface standaard weer in het Chinees. Spijtig genoeg heb ik het testtoestel enkele malen moeten resetten in een poging om een vervelende bug in de berichten-app, die verhinderde dat ik nog sms’jes kon ontvangen, te verhelpen. Volgens de woordvoerder van UMi zou dit euvel verholpen zijn in de toestellen die vanaf nu verkocht worden.
Voor de rest heb ik weinig aan te merken op de X2. De bouwkwaliteit is stevig, het scherm is superscherp (441 pixels per inch), de camera schiet leuke plaatjes en filmpjes voor een smartphone, maar het zijn die kleine ergernissen die me toch twee keer doen nadenken om 315 euro neer te tellen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten