Moto G
De Moto G is door Motorola in de markt gezet om te laten zien wat je met beperkte specificaties kunt bereiken. Dat was ook al de insteek van de Moto X, die door het slim gebruik van de processoren met goede resultaten kwam.
De Moto G is het tweede toestel van het nieuwe Motorola wat (nu nog) onder de vlag van Google zijn producten ontwikkeld. Motorola is ook met dit goedkope toestel gekomen om de zogenaamde ‘emerging markets’. Deze opkomende markten liggen doorgaans in Azië en Afrika, daar zijn de budgetten vaak lager dan in Europa en de Verenigde Staten.
G en ik
Bij mij is de Nexus 4 overleden (combinatie telefoon/tegelvloer werkt niet) en moest er snel een nieuw toestel komen. De Moto G werd besteld bij Amazon en was binnen enkele dagen binnen. Overigens is het goedkoper om een week te wachten bij Amazon, maar dat werkt niet bij mij.
Toen ik het toestel binnenkreeg moest ik wel wennen aan het formaat van het scherm, na een paar grote toestellen is 4,5 inch toch wel even wennen. Een tweede dingetje is het materiaal, om een laag prijspeil te krijgen moet men concessies doen bij de keuze van het materiaal. Bij de Moto G voelt dat materiaal wel goedkoop aan en vergelijk ik het altijd met bakeliet. Dat laatste heeft als voordeel dat je echt je best moet doen om het stuk te maken.
De Snapdragon 400 quad-core-chipset doet wat van hem verwacht wordt, in de eerste weken kwam ik niks te kort. Na een periode van twee maanden ben ik vaker een situatie tegengekomen waarin je misschien iets tekort komt. Dan merk je dat het toestel moeite heeft om te multi-tasken of te switchen van taak. Ik heb overigens nooit echte problemen gehad zoals het vastlopen van het toestel of iets dergelijks. Het enige probleem dat ik had waren een aantal games niet wilden laden en ik ze dus niet kon spelen. Ik vermoed dat dat toch met de specificaties te maken heeft.
Accu
De accu blijft een positief punt bij de Moto G, deze blijft zijn werk goed doen. Ik heb zelden of nooit met een lege accu gezeten en dan geef ik hem toch flink op zijn donder. Omdat ik tegenwoordig met de trein reis moet de G extra hard werken en dan nog doe ik er een hele dag mee (uitzonderingen daar gelaten). De actie-radius van de accu vind ik persoonlijk een van de belangrijkste zaken in een smartphone, zeker als je hem zakelijk gebruikt en er in verregaande mate van afhankelijk bent.
Wat mis ik?
Om een bepaald prijspeil te halen moest Motorola concessies doen bij de keuze van het materiaal en de keuze van de chipset. Daarnaast heeft de fabrikant ook bepaalde functies moeten weglaten. Er zit bijvoorbeeld geen NFC op de Moto G en dat is iets wat we nog niet zoveel gebruiken maar ik vind het wel belangrijk dat ik het heb. Veel accessoires kun al gepaired worden via NFC en straks zit ik op de MWC in Barcelona en kun je daar ook al veel doen met NFC.
Een tweede dingetje is toch wel dat het toestel geen 4G heeft. De uitrol van dit snelle netwerk gaat behoorlijk voorspoedig en her en der kun je al heel goed gebruik maken van de nieuwe en snelle verbinding.
ad_transformer_a15
Uiteindelijke conclusie
Ook na twee maanden heb ik nog steeds zeer warme gevoelens voor de Moto G. Daarbij word ik natuurlijk geholpen door de afwezigheid van een eigen Motorola-skin en de snelle update naar Android 4.4.2. De werkwijze van Motorola bevalt me zeer, ze zetten verschillende onderdelen in de Google Play Store zodat je sneller de laatste versie op je telefoon hebt.
Daarbij heeft de Moto G de ‘baan’ vrijgemaakt voor andere toestellen uit deze klasse. Ik merk bij mezelf dat ik nu anders kijk naar deze prijsgroep en de toestellen ook anders ga beoordelen. De specs-race is over, de chipsets zijn niet meer het aller-allerbelangrijkste. Het gaat erom wat je met een toestel wilt en kunt doen. Natuurlijk rij ik liever in een BMW of Mercedes, maar mijn Renault Clio brengt me ook overal
Kortom: met de Moto G krijg je meer dan waar je voor betaald hebt en dat maakt de Moto G een “overachiever”.
De review van twee maanden geleden is hier terug te lezen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten