Goed om daarbij te vermelden is dat TomTom het horloge zelf positioneert als een GPS fitness-horloge, waarmee je “muziek en cardio om je pols” kunt dragen. De TomTom Adventurer wordt meer naar voren geschoven als het GPS outdoorhorloge. Deze review gaat over de Spark 3.

Lees verder na de advertentie.
Routeverkenning
De Spark3 heeft als mogelijkheid om routes in gpx bestand te uploaden zodat je op het horloge een vooraf geplande route kunt volgen. Dit is een erg handige mogelijkheid en zeker in deze prijsklasse terecht een highlight te noemen. De routeaanduiding gaat via de zogenaamde breadcrumbs of kruimelpaden, dit is een lijntje van je route en via de navigatiepijl zie je of je “on track” loopt. Je verwachting is misschien bij TomTom dat je een kaart te zien krijgt, dat is dus niet het geval. Het kruimelpad is echter een goede oplossing, ook in vergelijking met de horloges uit het duurdere segment.
De route kun je in twee views bekijken: volledig overzicht en ingezoomd op het detail van het stuk waar je loopt. Hier zit wel een verbeterpunt want een soort tussen optie is soms wel handig om het overzicht te creëren. Eigenlijk verwacht je dat TomTom hierop nog verder zal ontwikkelen zodat ze ook meer gebruik kunnen maken van hun kaarten. Binnen de prijscategorie biedt TomTom hier echt een goede feature aan die je vooralsnog vooral in het hogere segment tegenkomt.
Update 26/12/16: in de nieuwste software-update zijn meerdere zoom-niveau’s toegevoegd
Mocht je de weg kwijt raken kunnen je ook gebruik maken van “terug naar huis” functie. Deze functie heb ik echter niet getest. Zelf zou ik meer hebben aan “terug naar je route” functie mocht je van je track afraken. Ook zit er een kompasfunctie op het horloge, maar hiervoor zou ik toch altijd een gewoon kompas willen meenemen op trails waar je denkt dit nodig te hebben aangezien je niks aan het kompas hebt wanneer je batterij op is.
TomTom biedt via de MySports webinterface helaas geen mogelijkheid om zelf routes te maken, hiervoor zul je dus bij andere sites terecht moeten om een .gpx file te maken en die dan te uploaden op je TomTom profiel. Dit kun je overigens makkelijk doen via sites als afstandmeten.nl of routes van anderen downloaden op gpsies.com
Uiterlijk
Het horloge is slank qua design en oogt daardoor ook niet als een enorm outdoor horloge. Dat is een goede inzet van TomTom omdat ze waarschijnlijk ook willen dat je het horloge dagelijks kunt dragen. Het misstaat ook niet om dit onder vrijetijdskleding te dragen of op kantoor.
Onder het scherm zit een grote knop waar de gps ontvanger in zit, maar die tevens de bediening is voor het scherm. Er is dus geen touchscreen en dat is eigenlijk wel handig. Na in het begin er even aan te moeten wennen zie ik dit echt als een slimme manier om het horloge te bedienen die er nog elegant uit ziet ook. Als je bezweet bent van het rennen of je hebt handschoenen aan in de winter is een touchscreen toch niet handig.
De bediening van deze ‘joystick’ is bijzonder eenvoudig en werkt na enige gewenning erg goed. Hiermee navigeer je door menu’s en kun je tijdens het rennen extra info op het scherm naar voren toveren.
Accu
TomTom geeft in de documentatie aan dat je het horloge tot 11 uur lang kunt gebruiken voor activiteiten waar GPS ontvangst voor nodig is. Deze belofte lijken ze echter niet helemaal waar te kunnen maken. Tijdens mijn trailrun heb ik het horloge 6,5 uur gebruikt zonder hartslagsensor. Toen ik na afloop de hardloop activiteit opnieuw wilde opstarten kreeg ik de melding dat de batterij niet vol genoeg was. Mogelijk zal het horloge vanuit de activiteitmodus nog wel iets langer hebben volgehouden, maar 11 uur is dat zeker niet. Met de hartslagsensor heb ik een activiteit van 4 uur kunnen voltooien, waarna het horloge ook vrijwel leeg was. Een exact percentage aanduiding van de batterijcapaciteit geeft het horloge niet dus heel precies is het helaas niet aan te geven.
Voor beginnende renners is deze capaciteit natuurlijk ruimschoots voldoende, wil je langer je activiteit kunnen tracken (bv ook voor lange wandelingen), dan lijk je toch uit te moeten wijken naar de TomTom Adventurer (wandelmodus) of horloges uit het duurdere segment.
Hartslagsensor
In mijn test heb ik gebruik gemaakt van de hartslagzones. Je kunt gebruik maken van de standaard hartslagzones, maar als je jouw eigen zones exact weet kun je dat ook heel makkelijk zelf instellen. Dat laatste heb ik gedaan en het tijdens mijn training toegepast. Je kunt instellen in welke zone je de training wilt uitvoeren en telkens wanneer je boven of onder die zone zit, trilt het horloge en weet je of je harder of zachter moet gaan lopen. Dit wordt duidelijk aangeven met een grote pijl naar boven of onder. Ik vond deze functie erg prettig werken en geeft je in de analytics achteraf ook veel inzicht in de intensiteit van de loop die je hebt gedaan. In mijn geval was het bijvoorbeeld de bedoeling om vooral in de lage zone (vetverbranding) te zitten, maar kwam ik erachter met de analytics dat ik toch veel in de hogere zone heb gerend. Een fantastisch leerresultaat, want nu wist dat ik de marathon toch vooral langzaam moest gaan starten!
Muziek en MySports
TomTom maakt flink reclame voor de functionaliteit dat je meer dan 500 nummers op je horloge kunt laden en je dus geen telefoon nodig hebt om tijdens het sporten muziek te luisteren. Nadeel hiervan is dat je ook echte MP3’s nodig hebt en tegenwoordig staan de meeste Wanneer er een mogelijkheid komt om Spotify-downloads in je telefoon te koppelen zou dat een enorme plus zijn.
MySports is het online portaal en de app voor het horloge. Na je run kun je de activiteit via bluetooth-verbinding met je telefoon synchroniseren waarna je het daarmee ook snel online op je profiel hebt staan. Het synchroniseren vond ik soms erg lang duren (tot 4 minuten). Vooral bij de langere runs merk je dat hij er toch wel even over doet. De site geeft je een goed overzicht van je activiteiten en basis analyses van je activiteiten. Het design is eenvoudig en helder, dat is prettig.
TomTom kan dit platform nog verder door ontwikkelen, het mist bijvoorbeeld social functies zoals runkeeper en strava die wel kennen. Gelukkig is het eenvoudig mogelijk om andere apps met je MySports profiel te koppelen, maar let wel op dat dit niet lukt met activiteiten uit de geschiedenis!
Conclusie
Het horloge is een fijn apparaat dat veel goede features kent voor deze prijs. Voor (trail)runners op de afstanden tot 6-7 uur erg goed geschikt om te gebruiken. Wil je ook hoogtemeters kunnen meten dan is de TomTom Adventurer wellicht een goed alternatief die ook een barometerfunctie bevat. Wil je verder en langer, dan zul je toch moeten uitwijken naar horloges van Garmin en Suunto.
+ Bediening van het scherm
+ Routeverkenner
+ Hartslagmeter
+ Prijs
– Accu
De TomTom Spark3 is online te koop bij onder andere Coolblue voor € 199 met hartslagsensor.
Dit artikel is geschreven door Joost Robben.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten