Tile
Tile maakt slimme accessoires die je aan je favoriete spullen bevestigt en je zo helpen om ze op te sporen. Het bedrijf stelt zijn line-up voor 2020 voor en wij konden alvast de nieuwe Tile Mate en Tile Sticker testen. De Mate kan je bevestigen als sleutelhanger of je stopt hem in je rugzak of alle andere voorwerpen die je geregeld kwijtspeelt. De Sticker doet precies wat de naam doet vermoeden: kleven en vooral niet lossen.
Natuurlijk zijn er nog andere manieren waarop je Tiles wil inzetten om voorwerpen te beschermen die je dierbaar zijn. Daarom is er de Tile Slim die de grootte van een kredietkaart heeft en zich dus prima thuis voelt in je portemonnee. Tile komt ook met de Pro die de afstand waarin je voorwerpen via bluetooth terugvindt, verdubbelt.
Hieronder ontdekt je zeven manieren waarmee Tile je helpt om je spullen terug te vinden. Natuurlijk hebben we tijdens het testen ook negatieve aspecten ontdekt en die sommen we voor je op in dit artikel, zodat je ontdekt of Tile iets voor jou is.
Respectievelijk Tile Slim, twee keer Tile Pro, Tile Mate en Tile Sticker
1. Gebruik je telefoon of de Google Assistent
Tile laat je spullen vinden aan de hand van een bluetooth-verbinding tussen je telefoon en de Tile-producten. Als een apparaat zich binnen de toegelaten afstand bevindt, dan kan je op de ‘Find’-knop tikken om een geluid af te spelen. Je kan ook op het geïntegreerde kaartje van de app kijken waar het voorwerp zich specifiek bevindt.
Een alternatief is om via de Google Home-app een verbinding te maken met Tile en vervolgens aan je Assistent te vragen om voorwerpen voor je te vinden. Druk in de Home-app op de Plus-knop > ‘Apparaat instellen > ‘Heb je al iets ingesteld?’. De Tile-app werkt helaas enkel in het Engels, waardoor ze niet voor iedereen even toegankelijk is, en hetzelfde geldt dus ook voor de Assistent-integratie. Je moet je Assistent instellen op het Engels en vervolgens kan je vragen: “Ask Tile to find my phone” of “Tell Tile to find my keys”.
2. Verschillende afstanden
Raak je geregeld de afstandsbediening van je televisie kwijt? Ver kan hij nooit zijn, en hij moet zich al zeker in je woonkamer bevinden. Je hebt voor je afstandsbediening daarom een heel andere Tile nodig dan voor bijvoorbeeld de Tile die je rond de halsband van je hond bevestigt. Hieronder vind je een overzicht van de bluetooth afstanden die de verschillende Tile-accessoires ondersteunen.
3. Vraag je locatiegeschiedenis op
Is je geliefde voorwerp toch buiten het bereik van Tile? In dat geval kan je wel te weten komen waar hij van de radar is verdwenen. In de Tile-app vind je het overzicht van alle producten die je in het oog houdt en door op het menu met de die puntjes te tikken, kan je kiezen voor ‘Location history’. Zo vindt je erg precies de laatst bekende locaties.
4. Waterbestendigheid
Ga je regelmatig met je rugzak door de regen op pad of wil je een Tile bevestigen aan je fiets zodat je hem gemakkelijk terugvind in een overvolle fietsenstalling? Tile heeft gelukkig producten die waterbestendig en waterdicht zijn. De Tile Pro en Tile Mate hebben een IP55-waterbestendigheid, wat wil zeggen dat ze een korte plons in het water overleven, maar meer niet. De Tile Slim en Tile Sticker zijn volledig waterdicht.
5. Vind je telefoon terug
Tile werkt in twee richtingen, want je telefoon helpt je om verloren spullen terug te vinden, maar je Tiles helpen je even goed om je telefoon te zoeken. Als je smartphone binnen het bereik is vind je hem terug door twee keer na elkaar op de knop te drukken die op iedere Tile te vinden is. Je telefoon gaat dan namelijk een geluid maken, ook als hij op stil staat. Helaas kan je het geluid dat je telefoon afspeelt niet wijzigen anders dan bij de Tiles zelf.
6. Vind ook voorwerpen zonder een Tile
Tile is de bekendste maker van accessoires die je spullen helpen terug te vinden, en dat brengt voordelen met zich mee. Verschillende apparaten krijgen Tile-functionaliteit ingebouwd en ze werken daarom met de app. Voorbeelden zijn de SoundSport-hoofdtelefoons van Bose, de Sennheiser Momentum Wireless en draadloze Skullcandy-hoofdtelefoons.
7. Kies een ringtone en volume
Niet iedere Tile is even luid. De Sticker is veruit het zachtste. Ondanks dat hij een bereik van 46 meter ondersteunt via bluetooth ben ik zeker dat hij voor mij vanaf die maximumafstand onhoorbaar is. De Tile Slim en mate gaan luider en de Pro is de luidste van het viertal. Je kan ook in de app het volume nog aanpassen, en verder kan je kiezen uit vier melodieën die je Tiles kunnen afspelen wanneer een voorwerp zoek is.
Negatieve punten
Tile biedt meer veelzijdigheid dan de meeste andere fabrikanten van vergelijkbare accessoires, maar daar betaal je wel een hoge prijs voor. Een pak met twee Stickers kost je Zo’n 40 euro en een Mate heb je vanaf 25 euro. Gelukkig kan je die prijzen achteraf enigszins compenseren door het ReTile-systeem. De Sticker en Slim hebben een accu die drie jaar meegaat en nadien kan je een nieuwe Tile aanschaffen met korting. De Pro en Mate kan je trouwens zelf een nieuw batterijtje geven en zij gaan één jaar lang mee.
Tile Premium
Verder is het storend dat Tile bepaalde functies achter een betaalmuur stop, genaamd ‘Tile Premium’. In ruil voor een maandelijks bedrag van 2,92 euro krijg je toegang tot een feature als Smart Alert. Je krijgt daarbij een melding wanneer je een van je favoriete voorwerpen ergens vergeet.
Daarnaast kan je dan tot 30 dagen in je locatiegeschiedenis terugkijken en je kan je Tiles ook eindeloos naar andere Tile-accounts wisselen wanneer je jouw accessoire aan een vriend of familielid wil geven. Het voelt een beetje aan alsof dat kleinigheden zijn die eigenlijk gewoon voor alle gebruikers moeten werken, zeker gezien de hoge basisprijs.
Conclusie
Tile werkt goed, maar de relatief hoge prijs, het lage volume van de Sticker en de Engelse taal in de Tiles-app zijn de grootste achilleshielen van het platform. Voor sommigen zouden ook de witte en zwarte kleuren van de Tiles ook te saai kunnen zijn, maar dat vond ik persoonlijk geen groot nadeel. Het lijkt me juist positief wanneer een tracker eerder onopvallend is.
Ben je een grote sloddervos, dan kan Tile je wel veel tijd en geld besparen, want de kans is groot dat je met Tile je verloren spullen alsnog terugvindt op een gemakkelijke manier. Het gebruiksgemak, de vlotte werking van de app en de veelzijdigheid, ook met het ecosysteem van andere apparaten die Tile ondersteunen, maken Tile echt goed.
Ben jij al een Tile-gebruiker of overweeg je om Tiles aan te schaffen? Zijn er vergelijkbare producten die je kan aanbevelen of heb je andere tips die je helpen om verloren spullen terug te vinden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Tile kopen
> Tile Pro: je kan de Pro-versie van Tile terugvinden bij onder meer MediaMarkt, Coolblue en Bol.com voor zo’n 34,99 euro.
> Tile Mate: De Mate van Tile vind je voor zo’n 24,99 euro bij onder meer MediaMarkt, Coolblue en Bol.com
> Tile Slim: Tile Slim is voor ongeveer 29,99 euro te koop bij onder meer Coolblue en Bol.com.
> Tile Sticker: Tile Sticker koop je in een pak van twee vanaf 39,99 euro bij onder meer MediaMarkt, Coolblue en Bol.com.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten