Broertje van Xperia X of van XZ?
Toen voorheen Compact-toestellen uitgebracht werden, waren ze altijd vergezeld van een ‘grotere broer’, het Sony-vlaggenschip van dat moment. Dat was bij de Xperia Z1 Compact, Z3 Compact en Z5 Compact het geval. De Xperia X werd echter al een half jaar vóór de Xperia X uitgebracht en de X Compact werd vergezeld door de Xperia XZ.
De vraag is dan ook, is de Sony Xperia X Compact nu een kleinere versie van de Sony Xperia X of van de XZ? Het antwoord is: geen van beide. Sony geeft zelf aan dat we het toestel écht als zelfstandig toestel moeten zien, los van deze twee andere toestellen: de X Compact is gewoon een kleiner toestel in de Xperia X-serie.
Wanneer we kijken naar de specificaties van de Xperia X Compact is het toestel een beetje van beide. De chipset is dezelfde als die in de Xperia X, maar de camera is weer dezelfde als die in de Xperia XZ. Op papier is de Xperia X Compact in ieder geval een klein, maar krachtig toestel dat veel mensen aan zal spreken. Of dat in de praktijk goed uitpakt, lees je in deze review.
Eerste indrukken en design
Veel mensen zijn huiverig voor grote smartphones, maar wanneer ze uiteindelijk eens een toestel met een groter scherm gebruiken, willen ze niet anders meer. Zelf ben ik ook redelijk gewend aan grotere smartphones, maar wanneer je de Xperia X Compact in handen krijgt, weet je toch weer hoe prettig het is om een wat kleiner toestel te hebben.
De Xperia X Compact heeft een metalen buitenkant met een glanzende afwerking. De editie die wij ter review ontvangen hebben van Sony lijkt in eerste instantie misschien wit, maar is heel licht blauw. Ten opzichte van de Xperia Z5 Compact, zijn directe voorganger, is de X Compact weer wat chiquer qua uitstraling. De Z5 Compact leek wat meer plastic, de X Compact ziet er meer premium uit.
Wat direct opvalt, is dat de Xperia X Compact wat dikker is dan toestellen met een groter scherm. Dat is niet zo vreemd: dezelfde elektronica moet in de een smallere en kortere behuizing. Overigens is het toestel zeker niet dik, maar vooral relatief gezien valt het op.
De afwerking van X Compact is uitstekend en het voelt zeer solide aan. De glanzende achterzijde van het toestel is wel vrij krasgevoelig.
In tegenstelling tot zijn voorgangers is de Xperia X Compact niet stof- en waterdicht. Het toestel heeft geen IP-rating meegekregen. Dat houdt niet in dat het toestel meteen stopt met werken wanneer het geregend heeft, maar het is niet aan te raden om het toestel in het water te laten vallen. Waarom deze rating ontbreekt, is niet helemaal zeker. In het verleden kreeg Sony vrij veel commentaar omdat toestellen die waterdicht zouden zijn toch kapot gingen na het gebruik in een vochtige omgeving. Mogelijk heeft dit er bij de Xperia X Compact toe geleid niet meer voor een waterbestendig toestel te gaan.
Aan de linkerzijkant van de Xperia X Compact vinden we de simkaartlade die mooi verwerkt is in het toestel. Gelukkig hoeven we deze alleen te openen bij het plaatsen van een simkaart of microSD-kaart, want deze lade zelf voelt niet heel stevig aan.
Prestaties, accu, vingerafdrukscanner en scherm
Prestaties
Toen Sony begin 2016 de Xperia X-serie aankondigde, was de techwereld vooral verbaasd. Er was geen indicatie dat er een nieuwe toestel-serie aan zou komen en het was ook zeker niet direct duidelijk dat de Xperia X-serie de Xperia Z-serie zou gaan vervangen. Dat had ook te maken met het feit dat de Xperia X een op papier langzamere chipset aan boord had dan zijn voorganger, de Sony Xperia Z5.
De Xperia X Compact draait, net als de Xperia X, op een Qualcomm Snapdragon 650-chipset. Deze is papier een stuk minder snel dan de Snapdragon 820-chipset die gebruikt wordt in vlaggenschepen, maar in de praktijk valt dit mee. Met de Snapdragon 650 in combinatie met 3GB aan werkgeheugen heb je in de praktijk een toestel dat in het dagelijks gebruik snel genoeg is. Het enige nadeel van het gebruik van deze ‘net-niet-top-chipset’ is dat je niet in 4K kunt filmen.
Tijdens het spelen van grafisch zware games presteert de Xperia X Compact uitstekend en bij het openen van apps, het scrollen door lijsten en het browsen hapert het toestel niet.
Accu
Sony heeft er voor gekozen om de Xperia X Compact niet superdun te maken en dat heeft ook te maken met de accu die het bedrijf in het toestel gestopt heeft. Deze niet-verwisselbare accu heeft een capaciteit van 2700 mAh. Dit is een prima capaciteit voor een toestel met een klein scherm en door de relatief lage schermresolutie weet Sony daar nog eens zuinig mee om te gaan.
Voor het dagelijks gebruik vind ik het erg prettig als een toestel in ieder geval een hele dag meegaat. Dan heb ik het niet over 24 uur, maar over een dag van 07:00 tot 23:00 uur. Bij de meeste toptoestellen red ik dat (net) niet door vrij intensief gebruik, maar de Xperia X Compact haalt bij mij het einde van de dag met gemak. Dat is met een ‘screen-on-time’, dus de tijd dat het scherm gebruikt wordt, van meer dan 4 uur.
Vingerafdrukscanner
De meeste topsmartphones worden op dit moment uitgebracht met een vingerafdrukscanner aan boord. Doordat deze scanners snel zijn, bieden ze een handig en relatief veilig alternatief voor een pincode of andere vorm van vergrendeling.
Bij verschillende fabrikanten wordt gekozen voor een andere locatie voor de vingerafdrukscanner. Zo is midden-onder een veelgebruikte positie, waarbij de vingerafdrukscanner de homeknop vervangt. Bij andere fabrikanten wordt gebruik gemaakte van een scanner bovenaan aan de achterzijde. Voor deze positie wordt gekozen omdat de wijsvinger van de gebruiker hier vaak toch al ligt bij het vasthouden van het toestel.
Sony kiest er als enige van de grote fabrikanten voor om de vingerafdrukscanner aan de zijkant van het toestel te plaatsen. Deze scanner is geplaatst in de powerknop van het toestel, de knop die je toch al gebruikt voor het vergrendelen en ontgrendelen van je toestel. Omdat de vingerafdrukscanner zo snel werkt, is een druk op deze knop vaak voldoende om de vingerafdruk te controleren en het toestel zo direct te ontgrendelen. Dat zorgt er voor dat je tóch een goede vorm van beveiliging op het toestel hebt, maar er geen rare handelingen voor hoeft te doen.
In het gebruik werkt de vingerafdrukscanner van de Xperia X Compact snel en nauwkeurig en heb je in de meeste gevallen niet eens in de gaten dat je afdruk gelezen wordt. De positie vind ik ook erg prettig en natuurlijk. Doordat de scanner niet aan de achterzijde zit, is deze ook te gebruiken terwijl het toestel plat op bijvoorbeeld een tafel ligt. Wat nog wel opvalt, iets wat we bij de meeste scanner zien, is dat deze slecht werkt wanneer je handen ook maar een klein beetje vochtig zijn.
Scherm
Sony gaat niet mee met de trends als het gaat om de schermresolutie. De fabrikant bleef met zijn ‘grote’ toestellen langer op een 720p-resolutie (1280 bij 720 pixels) en houdt voor zijn grotere toestellen ook vast aan een full HD-resolutie (1920 bij 1080 pixels), een enkele uitzondering daargelaten. Het bedrijf geeft aan dat de voordelen van een hogere resolutie teniet worden gedaan door het hogere accuverbruik.
De Sony Xperia Z Compact heeft een 4,6 inch-scherm met een 720p-resolutie. Dit is niet bijzonder hoog en betekent een pixeldichtheid van ongeveer 319 pixels per inch. Ter vergelijking, de Xperia XZ heeft een pixeldichtheid van 424 PPI en de Samsung Galaxy S7 een pixeldichtheid van 577 PPI.
De lagere pixeldichtheid komt in de praktijk echter amper tot uiting. Tekst had wat scherper gemogen, maar is goed te lezen. Daarnaast is de kwaliteit van het scherm een stuk beter dan dat we de afgelopen jaren gewend waren van Sony. Ondanks dat Sony onder andere bekend staat om zijn televisies, heeft Sony Mobile er de afgelopen jaren weinig van gebakken op schermgebied bij smartphones. Daarbij was de kijkhoek van toestellen vaak matig en de kleuren waren erg flets. De afgelopen tijd heeft Sony echter de weg naar boven ingezet als het gaat om schermen en het scherm van de Xperia X Compact heeft mij enorm verrast. De kleurweergave is wat mij betreft erg mooi en de (enigszins verzadigde) kleuren komen in de buurt bij die van AMOLED-schermen.
Geluid
Toen ik begon met testen van de Xperia X Compact, was me even ontschoten dat het toestel voorzien is van stereospeakers aan de voorzijde. Dat was dan ook een prettige verrassing. Ik ben niet iemand die smartphonespeakers gebruikt om naar muziek te luisteren en subliem geluid hoef je niet te verwachten van de speakers van de Compact, maar toch was ik erg blij met deze toevoeging.
Vooral bij het bekijken van video’s of het spelen van een game zijn de stereospeakers echt een geweldige functie. Je zit dan niet per ongeluk met je hand voor de speaker wanneer deze aan de onderkant gepositioneerd is of moeilijk te doen met je hand om het geluid naar je oren te leiden als de speaker aan de achterzijde te vinden is.
Camera
Qua camera-ervaring moet de Xperia X Compact gelijk zijn aan de Xperia XZ, het nieuwste vlaggenschip van Sony. Net als bij de meeste recente toptoestellen van Sony wordt gebruik gemaakt van een 23-megapixel-camera met een eigen sensor. Camerasensoren van Sony staan als beste aangeschreven en worden onder andere gebruikt in de Google Pixel, Samsung Galaxy S7 en iPhone 7.
Sony zette bij de aankondiging van de Xperia XZ en X Compact al flink in op de cameraverbeteringen die gedaan zouden zijn. Voor het eerst heeft het bedrijf zijn toestellen uitgebracht met een combinatie van laserautofocus en een hybride autofocus-module. Daarnaast zijn de XZ en X Compact voorzien van een extra sensor die er voor moet zorgen dat de kleuren op foto’s heel accuraat zijn.
De camera in de Xperia X Compact maakt de hoge verwachtingen wat mij betreft niet waar. De foto’s bij weinig licht vielen erg tegen en lieten veel ruis en vreemde kleuren zien.
Daarnaast waren ook veel van de foto’s die bij goed licht gemaakt zijn onscherp. Dat lijkt een softwareprobleem te zijn en die software lijkt dan ook de zwakke plek te zijn als het gaat om de foto-ervaring bij Sony-toestellen. Dit ondanks dat er best wat vernuftige functies inzitten, zoals de mogelijkheid om een object in focus te houden, zelfs als het (of de camera) beweegt.
Voorbeeldfoto’s gemaakt met de Xperia X Compact bij goed licht
Voorbeeldfoto van Xperia X Compact bij weinig licht
Software
De gebruikservaring bij de software van Sony zit dicht aan tegen standaard Android. De afgelopen jaren heeft Sony steeds een rustige skin voor Android laten zien en bij de nieuwste versies is deze in veel opzichten bijna hetzelfde als het standaard-uiterlijk voor Android.
Sony installeert helaas wel vrij veel apps voor op de Xperia X Compact. Dat zijn applicatie die variëren in nuttigheid, maar met onder andere een eigen aanbevelingen-app, twee eigen video-apps, een app om ‘stickers’ mee te maken, een app om video’s mee te maken, Lifelog en de ‘Xperia Lounge’ wordt het wel erg druk. Gelukkig zijn de apps wel uit te schakelen, maar de ervaring direct uit de doos is naar mijn mening te druk.
Ondanks de overdreven hoeveelheid aan voorgeïnstalleerde apps, is de software van de Sony Xperia X Compact erg prettig om mee te werken. Er zijn geen rare toeters en bellen toegevoegd ‘omdat het kan’ en dat zorgt voor een goede gebruikservaring. In tegenstelling tot andere fabrikanten ziet Sony niet de noodzaak om onzinnige functies toe te voegen omdat de concurrentie die ook heeft.
Conclusie
Met de Xperia X Compact laat Sony opnieuw zien een uitstekend compact toestel neer te kunnen zetten. Nee, op papier is het toestel geen gekrompen Xperia XZ, maar staat prima zelf zijn mannetje. De specificaties zijn niet die van de absolute top, maar dat merk je in het dagelijks gebruik niet. Het toestel laat wel zien dat er nog ruimte voor concurrentie en verbeteringen is op de markt voor compacte smartphones.
Als je op zoek bent naar een kleiner toestel met een uitstekende accuduur en prima specificaties, dan is de Sony Xperia X Compact in ieder geval een echte aanrader.
Pluspunten
+ Zeer compact
+ Snel en prettig in het gebruik
+ Uitstekende accuduur
+ Fijne vingerafdrukscanner
+ Stereospeakers aan de voorzijde
Minpunten
– Toestel zit tegen onderkant high-end aan qua specs
– Fotokwaliteit valt regelmatig erg tegen
– Glanzende buitenkant is krasgevoelig
– Niet water- en stofdicht
Sony Xperia X Compact aanschaffen
Je kunt de Sony Xperia X Compact aanschaffen met verschillende abonnementen, onder andere via onze partners hieronder.
[tds=5001]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten