De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Sony WH-1000XM2: noise cancelling headphones die je niet afsluit

Sander Tuit
Sander Tuit
29 oktober 2017, 20:30
4 min leestijd
Review Sony WH-1000XM2: noise cancelling headphones die je niet afsluit

Lees verder na de advertentie.

Sony WH-1000XM2 volgt succesnummer op

Met de Sony MDR-1000X liet het bedrijf zien een uitstekende bluetooth-hoofdtelefoon met active noise cancellation, actieve ruisonderdrukking, uit te kunnen brengen. De Sony WH-1000XM2, ook al een hoofdtelefoon met een naam die lekker van de tong rolt, borduurt duidelijk voort op zijn voorganger. Toch zijn er een aantal zaken nieuw. Zo is er een opgefriste uitstraling en de mogelijkheid om het geluid automatisch te kalibreren op basis van luchtdruk, wat voor betere ruisonderdrukking en beter geluid zou moeten zorgen bij vliegreizen.

De afgelopen twee weken hebben we de 1000XM2 getest, onder andere in het openbaar vervoer. In deze review delen we onze bevindingen vanuit het perspectief van een niet-audiofiel, of in ieder geval geen audio-expert. Daarbij merken we uiteraard wel op dat de geluidskwaliteit van de Sony WH-1000XM2 uitstekend is.

Noise cancellation zonder af te sluiten

Bij active noise cancellation wordt het achtergrondgeluid gefilterd. Dat werkt het beste bij monotoon geluid, zoals het geluid van de motoren in een vliegtuig of het geluid van een rijdende trein. Deze actieve ruisonderdrukking werkt bijzonder goed op de WH-1000XM2. 

De Sony MDR-1000X bood al een interessante functie aan ten opzichte van andere noise cancelling headphones door achtergrondgeluid te versterken. Wanneer je je hand op de rechterkant van deze hoofdtelefoon houdt, zal de spelende muziek gedempt worden en hoor je via de speaker omgevingsgeluid dat opgenomen wordt door de ingebouwde microfoon. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je aan het werk bent met muziek op, maar toch even kort wilt overleggen met een collega.

Bij de 1000XM2 werkt dit omgevingssysteem ook uitstekend. Het is zelfs mogelijk om automatisch een profiel te laten inschakelen op basis van of je aan het lopen bent, aan het rennen bent, stilzit of in het openbaar vervoer zit. Deze profielen variëren in hoeverre het achtergrondgeluid wordt doorgegeven en of daarbij gefocust wordt op stemgeluid. Wanneer de focus op spraak staat ingeschakeld, werkt dit bijzonder goed: (monotoon) achtergrondgeluid wordt weggefilterd en spraak is prima te horen met de hoofdtelefoon op. Zo hoef je je niet per se te isoleren bij het dragen van een (ruisonderdrukkende) hoofdtelefoon, maar dan kán natuurlijk nog steeds wel.

Instellen en koppelen

Het koppelen van de Sony WH-1000XM2 is eenvoudig op smartphones met een NFC-chip. Door je telefoon tegen de zijkant van de hoofdtelefoon te houden, wordt de Bluetooth-koppeling automatisch opgezet. Daarnaast is het ook mogelijk om de 1000XM2 te gebruiken met een audio-jack. 

Het aanpassen van de instellingen van de hoofdtelefoon gaat door middel van de Headphones Connect-app van Sony. Het is mogelijk om profielen in te stellen, maar ook bijvoorbeeld om de noise cancellation-functie zichzelf te laten optimaliseren op basis van de atmosferische druk. De Headphones Connect-app werkt goed en snel en is redelijk overzichtelijk.

Bediening en accu

Zoals we gewend zijn van Bluetooth-headphones gebeurt een groot deel van de bediening, zoals het volume omhoog en omlaag en het pauzeren van muziek, vaak op je smartphone of computer. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de aanraakgevoelige zijkant. Deze bediening vereist wel wat oefening en het komt dan ook regelmatig voor dat je per ongeluk naar het volgende nummer gaat in plaats van het volume hoger te zetten.

Het is mogelijk om Google Assistant in te schakelen door lang op de rechterzijkant van de 1000XM2 te drukken. De afhandeling van spraakopdrachten, die op dit moment nog niet in het Nederlands werken, gebeurt dan op de smartphone.

De testperiode van twee weken is niet voldoende om een definitieve conclusie te kunnen trekken met betrekking tot de accuduur van de hoofdtelefoon. Tegenvallen doet de accuduur van het apparaat in ieder geval zeker niet. We hebben de 1000XM2 aan het begin van de reviewperiode opgeladen en rond de 10 uur, met ingeschakelde noise cancellation, (vrijwel uitsluitend) gebruik gemaakt van de hoofdtelefoon en op het moment van schrijven is de accu nog voor 70% vol. Dit komt overeen met de accuduur die Sony zelf meldt: 40 uur wanneer gebruik gemaakt wordt van een audiojack, 30 uur bij het draadloos luisteren naar muziek.

Conclusie

Sony heeft met de 1000XM2 een prima opvolger voor de 1000X uitgebracht. De headset is comfortabel om te dragen, biedt uitstekende geluidskwaliteit en biedt goede ruisonderdrukking zonder je altijd van de buitenwereld af te sluiten.

Het aanpassen van het volume en het schakelen tussen nummers door middel van swipen op de rechterluidspreker is niet ideaal en vereist wel wat gewenning. De Sony WH-1000XM2 is zijn forse prijskaartje, de adviesprijs ligt op 380 euro (maar is goedkoper verkrijgbaar), echter meer dan waard.

Sony WH-1000XM2 aanschaffen

De Sony WH-1000XM2 ligt in twee kleuren in de winkels, namelijk in het zwart met antraciet en in de kleuruitvoering ‘goud’. De hoofdtelefoon is op het moment van schrijven aan te schaffen voor een prijs van 355 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!